1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Süt ürünlerinde indirim gündemde
Süt ürünlerinde indirim gündemde

Süt ürünlerinde indirim gündemde

Süt imalatçıları, hükümet ile hayvancıların uzlaştığı maddelerden biri olan 'imalatçılara süt düşük fiyattan verilecek' kararının süt ürünlerinin fiyatlarını düşüreceğini düşünüyor

A+A-

Koop Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu: “Varılan uzlaşıda bazı ürünlerde fiyat indirimine gidilecek”

Gülgün Süt Ürünleri Direktörü Yunus Betmezoğlu: “Henüz fiyatlar konusunda net bir bilgi yok ama muhtemelen indirime gidilecek”

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk: “Alınan tedbir iç piyasa fiyatlarında bir indirime gidilmesi gerektiği yönünde”

Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Mustafa Başlar: “Kesin bir sonuç yok, yorum yapmak için henüz erken”

 

Fehime ALASYA

Süt imalatçıları, hükümet ile hayvancıların uzlaştığı maddelerden biri olan 'imalatçılara süt düşük fiyattan verilecek' kararının süt ürünlerinin fiyatlarını düşüreceğini düşünüyor.

Piyasaya ve yurt dışına ithal etmek üzere süt ürünleri üreten imalatçılar, imalat için alacakları sütün fiyatının düşmesi halinde süt ürünlerinin fiyatlarının da düşeceğini belirtti.

Süt İmalatçıları, hükümet ile hayvancıların günlerdir süren görüşmeleri neticesinde uzlaşıya varılan maddeler arasında yer alan ‘imalatçıya satılan süt fiyatlarında indirime gidilmesi’ kararını YENİDÜZEN’e değerlendirdi.

İç piyasada süt ürünlerinin fiyatlarının düşmesini sağlama amacı taşıyan kararda ‘imalatçıya litresi 1,99 TL’ye satılan sütün 1,87 TL’ye satılması kayda geçirilmişti.

Alınan kararın resmi olarak ellerine ulaşmasının ardından gerekli çalışmaları başlatacaklarını belirten Gülgün Süt Ürünleri Direktörü Yunus Betmezoğlu, bu durumun fiyatlara olumlu yansıyacağı ve indirime gidilebileceğini kaydederken, Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Mustafa Başlar, yorum yapmak için henüz erken olduğunu dile getirdi. Başlar, Tarım Bakanlığı’ndan yazılı kesin bir sonuç alıp, durumu değerlendireceklerini söyledi.

BRT’de 2YE1 programında konuya ilişkin görüş belirten Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk ise açıklamasında “Alınan tedbir iç piyasa fiyatlarında bir indirime gidilmesi gerektiği yönünde” ifadelerine yer verdi.

 

Yücesoylu “Bu gerçekten vicdansızlıktır”

Koop Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu ise dün gün boyu çeşitli yayın organlarında birçok konuya ilişkin açıklama yaptı. Haber Kıbrıs yayınına katılan ve hayvancılar ile hükümet arasında varılan

uzlaşıda bazı ürünlerde fiyat indirimine gidileceğini ifade eden Yücesoylu, özellikle hellim fiyatlarında gerileme olacağını belirtti.

Meyve suyu ve bazı ürünlerin market fiyatları ile üretim fiyatları arasında büyük farklar tespit edildiğine değinen Yücesoylu, bunlara müdahale edildiğini anlattı.

 

SÜT İMALATÇILARI NE DÜŞÜNÜYOR?

 

 

Gülgün Süt Ürünleri Direktörü Yunus Betmezoğlu:

 

“Henüz fiyatlar konusunda net bir bilgi yok ama muhtemelen indirime gidilecektir”

 

“Bugün İmalatçılar Birliği toplantısından sonra bu konu netleşecek. Yüzde 5 gibi bir fark oldu, henüz fiyatlar konusunda net bir bilgi yok. Alınan karar da imzalanacak olan protokol sonucu da henüz elimize ulaşmadı.

Muhtemelen bu durum fiyatlara olumlu yansıyacak, indirime gidilecektir. Önce fiyatlar elimize net bir şekilde ulaşsın, maliyetlerimiz hesaplansın, ona göre ürünlerimize yansısın. Akabinde marketler halka bu fiyat değişikliğini nasıl yansıtacak bilemiyoruz.

Bu indirime gidilmesi bence geç alınmış bir karardır, bu şekilde düzenlemelerin önceden yapılması gerekirdi.”

 

Koop Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu:

 

“Hayvancılarla hükümet arasında varılan uzlaşıda bazı ürünlerde fiyat indirimine gidilecektir”

 

“İmalatçıya verilen çiğ soğuk inek sütü 1,99 TL’den 1,87 TL olarak yeniden düzenlendi ama bize düne kadar resmi hiçbir bilgi tebliğ edilmedi.

Ham sütüne verilen 1,99 TL’nin 1,87’ye çekildiği söylendi. Fakat içme sütünün de sübvanseye edileceği söylendi. Rakamları henüz resmi olarak bilmiyoruz, çalışmalarımızı tamamlayıp ona göre kamuoyu ile paylaşacağız.

Son zamanlarda yaşanan artışlar, biliniyor ki bizden kaynaklanmıyor. Zam öncesi 1 kilo hellimin fiyatı 27 TL idi, zam ile bu hellimin kilosu sadece ham sütten kaynaklanan 2 TL zammı oldu. Bunun yanında elektrik, gaz, yakıt, su kullanımı, işçilik gibi giderlerle de yeni zamlı fiyatı 37 TL oldu. Market fiyatlarında 52 TL’ye dek satılıyor, biz buna müdahale edemiyoruz.

Paket sütü bizden 4,60 TL’ye çıkıyor, marketlerde de 5 TL’den fazla satılamaz.

Bir meyve suyu bizden 5,50’ye alınırken markette 10,35 TL olarak görüldü. Bu bizi çok rahatsız etti. Sosyal medyada bu çok konuşuldu. Derhal adamlarımızı gönderdik, markete müdahale ettik, fiyatı düzeltmişler.

Bizim marketimizde meyve suyu 6 TL’ye satılıyor. Bizim dışımızda marketlerde satılan meyve suyu 10 TL’ye satılıyorsa bu gerçekten vicdansızlıktır. Bu diğer ürünler için de geçerlidir.

Hayvancılarla hükümet arasında varılan uzlaşıda bazı ürünlerde fiyat indirimine gidilecektir. Bu birkaç gün içinde gerekli düzenlemeyi yapılacağız. Süt şu anki fiyatları ile devam edebilir fakat hellim ucuzlayacaktır.

Siyasi erk, yapması gerekenleri yaparsa bizler de üzerimize düşeni yapacağız. Hellim, süt ve yoğurtta hükümetin birtakım sübvanseye vermesi gerek.”

 

“Piyasa eksiğimiz yok, üretimimizi arttırdık”

Market raflarında küçük süt bulunmuyor deniliyor, bu ülkede günlük 450 ton civarında süt üretiliyor. Bu sütün çoğu inek sütü, bir kısmı da küçükbaş hayvan sütü olarak üretilmektedir. Her gün tüketim oranında dağıtım yapılıyor. Haftanın 7 günü kesintisiz çalışıyoruz. Şu anda bize günlük 90-100 ton civarı ham süt geliyor, işliyor ve tüketiciye sunuyoruz. 1 Eylül itibariyle ülkede tarihinde görülmemiş zam oldu, sektörümüzdeki süt fiyatları TC’deki fiyatların üzerine çıktı. Fiyatlarımız TC fiyatları üzerine çıktı. TC’de sütün rampa fiyatı 1,80 TL iken bizde 1,99 TL’ye sütün rampa fiyatını alıyoruz. Ülke

koşullarında üretilen sütün yüzde 70 oranında iç piyasaya çalışıyoruz, diğeri ihracat. Yıllardır bu oran hemen hemen aynıdır.

1 Eylül’de süte zam gelince ücreti 1,53’ten 1,99’a çıktı. Zam öncesi piyasaya verdiğimiz günlük 40 bin civarındaki paket sütü stoklama olabileceği düşüncesiyle arttırdık. Piyasada eksik ürün olmaması gerekiyor.

Halen daha bu üretimimiz devam ediyor, küçük aromalı sütlerin de üretiminde sıkıntı yok. Küçük süte olan talep okulların açılmasıyla arttı. Okullarda, marketlerde, evlerde talep arttı yığılma oldu diye düşünüyorum. Biz kesinlikle üretimi eksiltmedik aksine arttırdık. Gelen her türlü şikâyet ve talebi de değerlendiriyoruz. Amacımız ürünümüzü sağlıklı teslim etmek, tüketmelerini sağlamaktır. Herhangi bir art niyetimiz yok.

Meyve suyu üretimimizi dahi pazarda eksik olduğu söylenen küçük sütün üretimi için durdurduk. Piyasada küçük süt eksik olmalı. Marketlerde stokçuluk mu var neden bu böyle oluyor devletin ilgili bölümü kontrol edilmeli. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz.”

 

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk (Meriç Süt Ürünleri Direktörü):

 

“Alınan tedbir iç piyasa fiyatlarında bir indirime gidilmesi gerektiği yönünde”

 

“Bir önceki durumda imalatçıların aldığı çiğ süt 1,53 TL idi, sondan bir önceki durum ise 1,99 TL oldu. Yani 1 Litrelik süte 46 kuruşluk zam geldi. Bunun da ürüne yansıması 4,6 TL gibi bir maliyet getirdi. Bununla birlikte döviz, elektrik gibi diğer etkenlerle birleşince toplamda 6 TL gibi bir fiyat farı doğdu. Biz bu fiyat farkını ihracat kapımız olan ülkeler karşılayamadı, özellikle Türkiye…

Hayvan üreticilerinin eylemi neticesinde de süt imalatının imalatçı üzerine 1,87 TL olarak verileceği açıklandı. Burada şu ortaya çıkıyor: alınan tedbir iç piyasa fiyatlarında bir indirime gidilmesi gerektiği yönünde. İkincisi ise imalatçıların rekabet gücünün Körfez ülkelerinde bir nebze de olsa iyileştirmeye gidilmesi yönünde olurken, üçüncüsü ve tek eksik bacağı ise Türkiye ayağında hala daha rekabet edebilirliği pek göstermiyor olmasıdır. TC’deki rekabette elimiz hala zayıf. Fakat alınan kararda iç piyasada ucuzlama olması gerektiğiyle karşı karşıyayız. Hellim ve kaşar peyniri rekabetinde sıkıntı yaşayacağımız görülüyor.

İç piyasa ve otellere olan arzı arttırmak için görüşmelerimiz var. Üretimlerimizin otellerde tüketilmesi adına daha fazla adım attık, güzel sonuçları yakında paylaşabiliriz. Bakan da bizler de gerekli çalışmaları yapıyoruz, gerek zorlayıcı faktörler gerekse teşviklerle bunu sağlamaya çalışıyoruz.”

 

Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Mustafa Başlar:

 

“Elimize ulaşan kesin bir sonuç yok, yorum yapmak için henüz erken”

 

“Elimize ulaşan kesin bir sonuç yok, SÜTEK başkanı ile de görüşmeye çalışıyoruz. Süte daha 11 gün önce zam yapıldı, yeni zamları yapamadık. Tüketiciyi en çok düşünen özel sektördür, imalatçılardır, elimizden geldiğince tüketiciyi korumaya çalışıyoruz.

Tarım bakanlığından yazılı bir kesin sonuç alıp, durumu değerlendireceğiz. Yorum yapmak için henüz erken.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-833.jpg

Bu haber toplam 3428 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler