Suriyeli sığınmacılara sınırda şiddet
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bulgar makamlarını "Suriyeli sığınmacıları döverek Türkiye'ye geri göndermekle" suçladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bulgar makamlarını "Suriyeli sığınmacıları döverek Türkiye'ye geri göndermekle" suçladı.
Örgüt'ün, kurbanların ifadesine dayandırdığı raporunda, "Bulgar sınır polisinin son bir aydaki 3 farklı olayda en az 43 Suriyeli sığınmacıyı, bazılarını döverek Türkiye'ye geri gönderdiğinin tespit edildiği" bildirildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Balkanlar ve Doğu Avrupa araştırmacısı Lydia Gall, "İltica etme arayışında olabilecek insanları dövmek ve sınırdan geri dönmeye zorlamak tamamen yanlış ve yasadışıdır. AB sınırlarını Suriyelilere ve diğer sığınmacılara açık tutması ve kötü muamelelere son vermesi konusunda Sofya yönetimine baskı yapmalıdır" şeklinde görüş belirtti.
Raporda yer verilen 3 olaydan ilkinde, 28 Ağustos'ta Bulgaristan sınırını geçen 22 kişilik Suriyeli grup Bulgar polisiyle karşılaşıyor. Rapora göre, Suriyelilerin üzerlerindeki paralara, cep telefonlarına ve saatlere el koyan ve genç erkeklere dayak atan polis, daha sonra Suriyelileri polis araçlarıyla 1 saat yolculuğun ardından Türkiye sınırına kadar getirerek indiriyor ve sınırı yürüyerek geçmeye zorluyor.
30 Ağustos'ta yaşanan bir diğer olayda 15 kadar Suriyeli, Bulgaristan'a geçmelerinin ardından polis tarafından fark ediliyor. 3 saat boyunca alıkonularak "coplanan, yumruklanan ve tekmelenen" Suriyeliler, sığınma başvurusu hakkı tanınmayarak Türkiye'ye geçmeye zorlanıyor.
Raporda yer verilen ve 7 Eylül'de yaşanan bir diğer olayda ise 5'i çocuk 16 kişilik Suriyeli grup, Bulgar sınır polisince yakalanarak yere yatırılıyor. Suriyelilerin paralarına, telefonlarına ve yanlarındaki yiyecek ve içeceklere el koyan polis şiddet uyguluyor. Coplanan, tekme-tokat dövülen Suriyeliler, Türkiye sınırı yakınlarındaki ormanlık alana getiriliyor ve ilerlemeleri isteniyor. Bulgar polisi havaya ateş ederek sığınmacıları sınırdan geçmeye zorluyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Araştırmacısı Lydia Gall, Bulgaristan'ın sığınmacıları korumak ve onlara iltica başvurusunda bulunma şansı tanımak yerine dayakla ve zorla geri gönderebileceği düşüncesinde olduğuna dikkat çekerek, AB Komisyonu'nun bu tür ihlalleri soruşturması ve Sofya yönetimini hizaya getirmesi gerektiğini vurguladı.
(AA)