1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sahillere erişim engellenemez”
“Sahillere erişim engellenemez”

“Sahillere erişim engellenemez”

Anayasa Mahkemesi’nden mülkiyet yorumu:“Kira sözleşmesi mülkiyet kavramına girmez”

A+A-

Anayasa Mahkemesi, avukat Özgü Özyiğit ve Ahmet Said Sayın’ın halkın sahillere erişimi ile ilgili Girne Kaza Mahkemesi’nde açtığı davada ‘mülkiyet’ ile ilgili yorumunu yaptı, devlete ait bir malın herhangi bir otele kiralanması halinde imzalanan kira sözleşmesinin mülkiyet kavramına girmediğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile vatandaşın sahillere erişimin engellenemeyeceği de ortaya çıktı.

Basın Açıklaması :

1. Davacılar Av. Özgü Ö. Özyiğit ve Av. Ahmet S. Sayın tarafından Girne'de yaklaşık 2011 yılında başlatılan Plajlara serbestçe girme hakkına yönelik  hukuk mücadelesi 2014 yılında  dosyalanan 1720/2014 sayılı dava ile devam etmiştir. Girne Kaza Mahkemesinde görülen davada Acapulco Hotel (Çağın Ltd. )  avukatı vasıtası ile Anayasa Mahkemesine havale yapılarak Anayasanın 38. maddesinde düzenlenen sahillerden halkın yararlanma hakkının istisnası olan "özel mülkiyet haklarının" yorumlanmasını talep etmiştir. 

2- Anayasa Mahkemesi 2/2016 sayılı müracaat altında ilgili talebi görüşmüş ve özel mülkiyete sadece 1946 yılı öncesinde verilmiş bulunan istisnai "leb-i derya" (Deniz kıyısına sınrı bulunan) koçanların özel mülkiyet kapmasında olabileceğini, bu tarihten sonra verilmiş bulunan özel mülkiyet ve/veya tahsis ve/veya eşdeğer mal koçanlarının anayasal kuralınistisnası durumunda olan özel mülkiyet içinde yorumlanamayacağına oy birliği ile karar vermiştir. Buna göre, uzun vade ile kiralanan devlet arazileri üzerinde tesis edilen işletmelerin yurttaşların plajlara girişlerini engellemeleri söz konusu değildir. Anayasa Mahkemesi bunu açıkça tespit etmiştir.  

3- Anayasa Mahkemesinin bu yorumu ile birlikte, denize veya sahillere ulaşımın uzun vadeli kira ile yatırım yapan hotel işletmeleri tarafından engellenemeyeceği gün gibi ortadadır. Anayasa yapılırken  murad edilenin, halkın sahillere ücret ödemeksizin girmesi ve/veya sahillerin kamu yararına kullanılması olduğu bu kararla birlikte soru işaretine mahal vermeden ortaya çıkmıştır. Bu karar hem hotel ve işletmecilerine ve hem de davada halkın yanında yer alması beklenirken özel şirketlerin yanında yer alan ve/veya uzun vadeli kira sözleşmelerinin özel mülkiyet kapsamında olduğutezini ısrarla savunan  Başsavcılığa yön gösterici olmalıdır.Umarız ki bundan böyle Anayasa ve yasaların amir hükümleri doğrultusunda halkçı bir anlayışı benimserler.  

4- Halkımıza çağrımız, anayasal ve yasal hakları olan plajlara girişlerinin herhangi bir ad adı altında  önlenmesi halinde haklarını yasalar altında aramaları ve bu zorbaca davranışa karşı durmalarıdır. Plajlar halkındır, bir ada ülkesi olan Kıbrıs’ta yurttaşların denize girmesi önlenemez  ve ücrete tabii olamayacak bir haktır.

Saygılarımızla. 

 

Av. Ahmet S. Sayın

 Av. Özgü Ö. Özyiğit

 

Bu haber toplam 3810 defa okunmuştur
Etiketler :