1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özersay, “bir kafa karışıklığı oldu, Maraş’ı açma kararı almadık” dedi
Özersay, “bir kafa karışıklığı oldu, Maraş’ı açma kararı almadık” dedi

Özersay, “bir kafa karışıklığı oldu, Maraş’ı açma kararı almadık” dedi

“Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar Kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır”

A+A-

“KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı”

Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Kudret Özersay, Didem Gürses’e konuştu. Özersay, Fatih Gemisi arama çalışmalarını sürdürürken Yavuz Sondaj Gemisi’nin Akdeniz’e doğru yola çıkması, öte yandan hükümetin 1974 yılından beri kapalı olan Maraş’ın açılması yönünde aldığı karar konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özersay, KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı. Aldığımız karar bu aşamada Kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Kudret Özersay, A Haber’den Didem Gürses’e konuştu. Özersay, Fatih Gemisi arama çalışmalarını sürdürürken Yavuz Sondaj Gemisi’nin Akdeniz’e doğru yola çıkması, öte yandan hükümetin 1974 yılından beri kapalı olan Maraş’ın açılması yönünde aldığı karar konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özersay, KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı. Aldığımız karar bu aşamada Kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır dedi.

Özersay, 1974 yılından beri kapalı olan Maraş’ın açılması yönünde aldığı karar konusunda önemli açıklamalarda bulunarak şunları söyledi;

“ Bir kafa karışıklığı olmuştur netleştirmek için söylüyorum KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı. Maraş’ı birine verme ya da BM kontrolünde açma kararı da almadı. KKTC yönetiminde açma kararı da almadı aldığımız karar bu aşamada kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır. Bundan sonra yürürlüğe koyacağımız politikayı doğru şekillendirmek için ne olacağına doğru karar vermek için çalışma sonrası ortaya çıkacak olan rakamlara verilere bakmak istiyoruz. Öncelik bir araştırma yapılacak burada durumun ne olduğunu net bir şekilde görmemiz neticesinde hangi adımı atacağımızı o zaman karar vereceğiz.

“Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar Kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır”

Çeşitli spekülasyonlar başladı birinci ağızdan tüm bunların spekülasyon olduğunu söylemek istiyorum. Hükümetimizin dış politikasını yürütmekten sorumlu Dış İşleri Bakanı olarak özellikle vurgulamak istiyorum şu an itibariyle Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar Kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır.

Bunun sonrasında verilere dayalı adım atılacak sadece bir rapor olarak kalmayacak. Bu konuda bir prensibimiz bulunmaktadır ve bir karar aldık. Buraya eski sakinlerinin ve Vakıflar İdaresi’nin mülkiyet haklarına zarara uğratmayacak ve halel getirmeyecek şekilde hareket edeceğiz bu bir prensiptir.

“Artık statükonun tek kurbanı olmak istemiyoruz”

Kıbrıs Rum tarafı eski mal sahiplerinin mallarını yok sayılıyor gibi bir atmosfer yaratmaya çalışacak bu oyuna gelmemek lazım. Bir karalama politikası olacaktır oyuna gelmemek gerekiyor.

Burası statükonun sembolü haline gelmiş bir yerdir. Bu kadar yıldır kimsenin dokunmaya cesaret edemediği bir yerdi biz bir başlangıç yapıyoruz. İlgili bütün paydaşlarla da konuyla ilgili görüşmelerimiz olacaktır. Artık statükonun tek kurbanı olmak istemiyoruz.

“Kıbrıs Türk Tarafı olarak, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte kararlı bir duruş ortaya koymaktayız”

“Çelişkili davranan Kıbrıs Rum Tarafı ve uluslararası aktörlerdir”

Yavuz Sondaj Gemisi’nin Akdeniz’e doğru yola çıkmasını değerlendiren Özersay şunları kaydetti;

“2011 Yılında TC ile birlikte Kıta Sahanlığını Sınırlandırma Anlaşması’nı yaptık. Güney Kıbrıs’ın bazı şirketlere lisans verdiği gibi bizde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na lisans verdik. Sismik Araştırmalara bakacak olursak bizde yaparız demiştik ve yaptık. Kazı yaparsanız bizde yaparız demiştik, kazı yapmaya başladılar biz de başladık ve devam edeceğiz. Kıbrıs Türk Tarafı olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte kararlı bir duruş ortaya koymaktayız çünkü meşru hak ve menfaatlerimiz bulunmaktadır. Burada çelişkili davranan Kıbrıs Rum Tarafı ve uluslararası aktörlerdir. Bir taraftan bu kaynakların ortaklarından birisi Kıbrıslı Türklerdir derken diğer taraftan Kıbrıslı Rumlar tek başına bunu yapabilir demek tutarsızlıktır.

Önümüzdeki dönemde bu çalışmalar devam edecek. Bu şartlar ve olumsuzluklar Türkiye Cumhuriyeti’ni de kazı yapan bir devlet konumuna getirmiştir. Bu bağlamda 2 tane gemisi vardır. Biz barışçı bir yaklaşım ortaya koyuyoruz ancak bunu yaparken kesinlikle haklarımızdan vazgeçmiyoruz.

Önümüzdeki dönemde gerçekten Kıbrıs Rum tarafı ve uluslararası aktörler bu gelişmelerden çok rahatsız ise yapmaları gereken tek şey, Kıbrıs Rum Tarafı ile Kıbrıs Türk Tarafının her ikisine de ait olan bu kaynakların nasıl uluslararası piyasaya çıkaracağımızı birlikte anlaşmamız yönünde yeni bir diyalog sürecinin başlaması yönünde adım atmaktır.

 


'Gereksiz siyasi tartışmalarla zaman kaybetmeyeceğiz'

Öte yandan Özersay, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla, "gereksiz siyasi tartışmalarla zaman kaybetmeyeceğiz" dedi

İşte  o paylaşım; "Hafta başında önce AB Koordinasyon Merkezini ziyaret ettik, ardından Lefke Avrupa Üniversitesi’ni ve bugün de Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ni. Çalışma arkadaşlarımla yaptığımız hazırlıklar ışığında sorunları yerinde saptadık, hızlı hareket etmek zorunda olduğumuzun farkındayız. Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlı daire ve kurumlarla yakından ilgilenip halkın verdiği yetkiyle, gereksiz siyasi tartışmalarla zaman kaybetmeden görevimizi yerine getirmek için çalışmaya devam edeceğiz".

Bu haber toplam 5845 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler