Organ Nakli Yasası haftaya kaldı
Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderilen İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa’nın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi haftaya ertelendi.
Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderilen İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa’nın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi haftaya ertelendi.
Meclis Genel Kurulu’nda, söz konusu yasa görüşülmeye başlandığı sırada, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle söz alarak, çok titiz bir çalışma yapılarak düzenlemelerin oybirliği ile geçtiğini kaydetti.
Gülle, bazı öneriler olduğunu da öğrendiklerini belirterek, bunları değerlendirmek için yasanın görüşülmesinin önümüzdeki pazartesine bırakılmasını istedi.
ÖZGÜRGÜN
UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, uzlaşı arayışını olumlu bir adım olarak gördüklerini, UBP olarak bu uzlaşı çalışmasına olumlu katkıya hazır olduklarını söyledi.
ÇAKICI
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, önerileri kabul edilsin veya edilmesin yasaya olumlu oy vereceklerini söyledi.
Sağlık Bakanı’nın önerisi oybirliği ile kabul edildi ve yasanın görüşülmesi haftaya kaldı.
SÜTEK BÜTÇESİ ONAYLANDI
Genel Kurul daha sonra Süt Endüstrisi Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.
TATAR
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün raporu okumasının ardından tasarı hakkında söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, tasarının binlerce kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.
Ülkede 140 bin ton süt üretilmekte olduğunu kaydeden Tatar, devletin hem üretime hem de ihracata teşvik vermekte olduğunu kaydetti.
İmalatçının SÜTEK’e 50 milyon TL borcu olduğunu öğrendiğini kaydeden Tatar, “Üreticinin günahı ne?” dedi.
İmalatçıya teminatla süt verilmesi halinde üreticilerin zamanında ödenebileceğini ifade eden Tatar, uzun vadede yeni politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi.
2014 yılı bütçesinin görüşülmekte olduğu; 2 ay sonra 2015’e girileceğine dikkat çeken Tatar, meclisin verimli çalıştığını kimsenin söyleyemeyeceğini ifade etti.
ANGOLEMLİ
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de söz alarak, “Ben ek bütçe geldi sandım” diyerek 2014 bütçesinin görüşülmesini eleştirdi.
Angolemli, Süt Kurumu gibi kurumların bütçelerinin sene başında belirlenip Meclis Genel Kurulu’na sunulması ve sıkıntı yaratılmadan geçirilmesini istedi.
TÖRE
UBP Milletvekili Zorlu Töre de konuşmasında, “Üretici mazeret kabul etmez” diyerek, süt ödemelerinin zamanında ödenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.
Süt ve et ürünlerinin tüketimlerinin artırılması için ithal ürünlerle ilgili düzenlemelere gidilmesini isteyen Töre, bu amaçla yerli üretimde kalite, çeşitlilik ve verimliliğinin de artırılması gerektiğini anlattı.
Töre, hastalıklarla mücadelenin de daha etkin şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
SENNAROĞLU
Yapıcı eleştirilerden mutlu olduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, “sütte kontrolsüz bir büyüme mi var?” şeklindeki yorumun doğru olmadığını, süt fiyatları düzenlendiği için böyle bir görüntünün ortaya çıktığını kaydetti.
Bakan, 2013 yılında çiğ süte ödenen subvansiyenin doğrudan gelir desteği adı altında 37 Milyon TL olduğunu söyleyerek, aynı yıl içinde 15,5 milyon TL navlun desteğinin ödenmesiyle toplam 52,5 milyon TL ödeme yapıldığını anlattı.
Süt kurumu bütçesi görüşülürken birçok başka konunun görüşülmesi gerektiğini kaydeden Bakan, Süt Kurumu, Toprak Ürünleri Kurumu gibi kurumların bütçelerinin yılbaşında meclise gelmesi gerektiğini düşündüğünü; kendisinin de bu doğrultuda bütçeyi yılbaşında Bakanlar Kurulu’na götürdüğünü dile getirdi.
Bir yıldır Tarım Bakanlığı görevinde olduğunu ve bu sürede hiç yeni istihdam yapmadığını dile getiren Bakan, var olan yasalar doğrultusunda yeni istihdamların yapılamayacağına dikkat çekti.
Sennaroğlu, hellim tescilinin de önemli bir konu olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Süt Endüstrisi Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı madde madde görüşülerek onaylandı. Daha sonra tasarının tümü oylandı. Tasarı 26 kabul, 5 ret oyu ile oyçokluğuyla kabul edildi. (tak)