1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nquyen Minh 18 ay, Pham Toi 2 yıl hapis cezası 
Nquyen Minh 18 ay,  Pham Toi 2 yıl hapis cezası 

Nquyen Minh 18 ay, Pham Toi 2 yıl hapis cezası 

Haspolat'ta 27 Ocak'ta bir şantiye lojmanında alkol tesiri altında aralarında çıkan kavgada birbirlerini ağır yaralayan Vietnamlı sanıklar Nquyen Van Minh ve Pham Duy Toi ile ilgili ceza kararı açıklandı

A+A-

Didem MENTEŞ

Haspolat'ta 27 Ocak'ta bir şantiye lojmanında alkol tesiri altında aralarında çıkan kavgada birbirlerini ağır yaralayan Vietnamlı sanıklar Nquyen Van Minh ve Pham Duy Toi ile ilgili Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. İş arkadaşı Toi'yi makasla ağır yaralayan sanık Nquyen Van Minh 18 ay hapis cezası, Minh'i bıçakla ağır yaralayan sanık Pham Duy Toi ise 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar aleyhlerine getirilen;‘ağır yaralama’, ‘vahim zarar’, ‘ciddi darp’ ve ‘tecavüzü alet taşıma’ suçlarından yargılanarak, mahkum oldu.

Sanıkların kararları ayrı ayrı okundu

Başkanlığı’nda Ömer Güran, üye yargıç Gökhan Asafoğulları ve üye yargıç Meltem Dündar’dan oluşan Ağır Ceza Mahkeme Heyeti’nin baktığı davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı Doğa Toksoy ve sanıklar şahsen hazır bulundu. Mahkeme Heyeti, her iki sanığın kararını ayrı ayrı okudu. Sanık Nquyen Van Minh ile ilgili kararı Yargıç Gökhan Asafoğulları, sanık Pham Duy Toi ile ilgili kararı ise Yargıç Meltem Dündar okudu. Sanık kürsüsüne ilk olarak sanık Nquyen Van Minh çıktı.

Olay nasıl olmuştu?

Mahkeme, sanık Nquyen Van Minh’in 27 Ocak’ta Haspolat’ta bir beton şantiyesi lojmanında, yılbaşı kutlaması yapıldığı esnada, alkol tesiri altında Pham Duy Toi ile aralarında çıkan kavga sonucu, 18 cm uzunluğundaki makası Toi’nin sağ yanağına, sağ kasığına sokarak ağır yaralandığını açıkladı.

Mahkeme, sanık Pham Duy Toi’nin ise söz konusu kavganın bitmesine rağmen ağır uzunluğu 15 cm olan bıçağı alarak, Nquyen Van Minh’in odasının kapısını kırıp içeri girdiğini ve elindeki bıçağı Minh’inin 1 kez karın boşluğuna, 3 kez sağ omzuna ve 1 kez sol omzuna sokmak suretiyle ağır yaraladığını belirtti. Her iki sanığın da hastanede tedavi olduğunu aktaran Mahkeme, sanık Nquyen Van Minh’inin 3 Şubat, sanık Toi’nin ise 4 Şubat’tan beri Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunduklarını dile getirdi.

Ağır ve vahim suçlar

Mahkeme, ağır yaralama suçunun en ağır ceza kapsamında olan, müebbet hapis cezası içeren suç türlerinden olduğunu belirterek, vahim zarar suçunun da 7 yılı geçmeyen hapislik cezası içeren vahim suç türlerinden olduğunu söyledi. Kişilerin can güvenliği ve vücut bütünlüğüne karşı işlenen suçların değerlendirildiği zaman ağır suç kapsamında yer aldığını vurgulayan Mahkeme, bir kişinin en baştaki haklarından olan Yaşam Hakkı ve Vücut Bütünlüğü Hakkı KKTC Anayasası’nın 15’inci maddesi ile teminat altına alındığına işaret etti. Bu tür suçların sadece bizim hukuk sistemimizde değil, farklı hukuk sistemlerinde de kabul edilir ağır yaptırımları olan suçlar olduğunu aktaran Mahkeme, ağır yaralama suçunun acı ve bazı hallerde izler bırakan, toplumda ciddi endişeye neden olan suçlardan olduğuna vurgu yaptı.

Şiddet olayları ciddi artış gösterdi

Davaya konu olayda da her iki tarafta da ciddi yaralanmalar meydana geldiğini, hatta Pham Duy Toi’nin yüzüne aldığı maka darbesiyle hayat boyu yüzünde bu izi taşıyacağına dikkat çeken Mahkeme, hiçbir hâl işlenen bu suçları hafife almaya teşkil edilemeyeceğini aktardı.

Şiddet verimli suçların ülkede ciddi şekilde artış gösterdiğine işaret eden Mahkeme, toplumda endişeye ve rahatsızlığa sebep olduğun tartışmasız bir olgu olduğuna değindi. Bu suçu işleyenlere ve işleme eğiliminde olan kişilere caydırıcı cezalar verilmesi unsurunun ön planda tutulması gerektiğine vurgu yapan Mahkeme, sebebi ne olursa olsun hiç kimsenin başka birinin vücut bütünlüğü hakkına müdahale etme hakkı olmadığının altını çizdi.

Mahkeme, ayrıca kişilerin aralarında yaşadığı sorunları şiddete başvurarak çözümlemekte, birbirlerini cezalandırarak kendi haklarını aramaya çalışmalarının, toplumsal huzuru ve barışı ortadan kaldırdığını bu bağlamda da mahkemelere önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Birine 18 ay, diğerine 2 yıl ceza

Mahkeme, sanık Nquyen Van Minh’yi diğer sanık olan Toi’nin affederek şikayetini geri almasını, sabıkasız oluşunu, ailesinden uzakta ve dilini hiç bilmediği bir ülkede cezasını çekeceğini lehine bir durum olarak değerlendirdi. Sanık Pham Duy Toi’nin ise söz konusu kavganın bitmesine rağmen Minh’ini kaldığı odanın kapısını kırarak içeri girip, Minh’iyi 5 kez bıçaklamasının bu olayı planladığını gösterdiğini söyleyen Mahkeme, bu durumun olayın vahametini artırdığını ve sanığın bunu ikrar edecek yaşta olduğuna vurgu yaptı. Mahkeme, sanığın suçunu itiraf edip adalete yardımcı olduğu, sabıkasız oluşu, müştekini şikayetini geri aldığını, sanığın evli olması, ailesinden uzakta ve dilini hiç bilmediği bir ülkede cezasını çekeceğini lehine bir durum olarak değerlendirdi.

Mahkeme, her iki sanıkla ilgili aleyhte ve lehte olan tüm hususları değerlendirerek, sanık sanık Nquyen Van Minh’e 18 ay, sanık Pham Duy Toi’ye de 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.

 

 

 

 

Bu haber toplam 2068 defa okunmuştur
Etiketler : , ,