1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Müşteri değil, öğrenciyiz’
‘Müşteri değil, öğrenciyiz’

‘Müşteri değil, öğrenciyiz’

Öğrenci inisiyatifi, harç zamlarının durdurulması, yaz okulu ücretlerinde indirim, Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin ‘Tasarım’ derslerinin Yaz okulunda açılması, paket programların kaldırılması ve kantinlerdeki fiyat farklarının giderilmesini istedi

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) Öğrenci İnisiyatifi, okul kampusunda eylem yaptı

Sevgi YALMAN

Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) Öğrenci İnisiyatifi, başta harç zamları olmak üzere çeşitli akademik ve sosyal sorunlarının çözümü talebiyle dün okul kampusunda bir eylem gerçekleştirdi. Okulun CL meydanında toplanan yaklaşık 200 öğrenci, pankartlar ve sloganlar eşliğinde kampus içinde yürüyerek Rektörlük önünde toplandılar.Okunan basın açıklamasının ardından  öğrenciler,oturma eylemi yaptılar.Eylemi ve yapılan basın açıklamasını izleyen, Öğrenci İşleri ve Bilişimden Sorumlu Rektör Yardımcısı Doç.Dr Mustafa Uyguroğlu,daha sonra öğrencilerden 2 temsilci ile bir süre ayaküstü görüştü. Görüşmenin ardından öğrenciler ‘daha güçlü gelmek üzere’ dağıldılar.

Pankartlar-sloganlar
Öğrenciler, eylem sırasında ‘Müşteri değil,öğrenciyiz’ yazılı büyük bir pankart açarken, “Yaz okulu fiyatları düşürülsün”, “DGS Mağduriyetine son”, “Sağlıklı beslenmek istiyoruz”, “Cinsiyetçi eğitime son”, “Kazık yemek istemiyoruz” ve “ÖYK az ötede oyna” şeklinde dövizler taşıdılar. Yürüyüş sırasında da “Öğrenciyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Harç zammına, kantin fiyatlarına, eşitsizliğe, adaletsizliğe hayır” sloganları dikkat çekti.

Basın açıklaması
DAÜ Öğrenci İnisiyatifi adına hazırlanan basın açıklamasını, Mimarlık Fakültesi Öğrencisi Yağmur Yüce okudu. Çeşitli örnekler vererek üniversitenin tam bir şirket mantığıyla hareket ettiği ileri sürülen açıklamada öğrencilerin birer müşteri olarak görüldüğü ifade edildi. Öğrenci Yönetim Kurulu da eleştirilirken öğrencilerin sorunlarına duyarsız kalındığı belirtildi. Yağmur Yüce,6  başlık altında topladığı sorunlarını şöyle dile getirdi:
“Keyfi olarak yapılan harç zamları durdurulmalı, yaz okulu ücretleri derhal tüm fakültelere eşit olacak şekilde düşürülmeli; Online uygulama için şart koşulan şifre ve orijinal kitap dayatması kararı iptal edilmeli,bunun yerine tüm öğrencilerin makul bir şekilde temin edebilecekleri materyal kullanımı yaygınlaştıtılmalı; Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile gelen öğrencilerin,muafiyette uygulanan sabit ders uygulamasının daha fazla ders saydırmaya olanak tanıyacak şekilde yeniden düzenlenmesi,Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin aldığı (Dizayn)Tasarım derslerinin yaz okulunda açılması veya Türkiye’deki bir Üniversitede bu  ders için yaz okulu hakkının tanınması,Topluca satın alınan ve paylaşımcılığı,dayanışmayı öldüren paket program yerine tüm öğrencilerin eşit şekilde yararlanabilecekleri yurt ve yemekhane koşulları yaratılması,Kantinlerin denetiminden sorumlu olması gereken Öğrenci Yönetim Kurulunun görevini yerine getirmemesinden kaynaklanan kantin fiyatlarındaki dengesiz artışın önüne geçilmesi,tüm fakülte kantinlerinde eşit fiyat uygulanması.”

Rektörlük ne diyor?
Öğrencilerin sıkıntıları ile ilgili olarak YENİDÜZEN’e bilgi veren Rektör Yardımcısı Doç.Dr Mustafa Uyguroğlu, öğrencilere her zaman kapısının açık olduğunu, sorunları dinlediğini ve çözüm bulmaya çalıştığını söyledi.Her sorunun diyalog yoluyla çözülebileceğinin altını çizen Uyguroğlu, harçların hem geçen yıl hem de bu yıl yüzde 5 oranında artırıldığını,bu miktarın enflasyon rakamlarının çok altında olduğunu kaydetti.
Uyguroğlu, Dikey geçiş konusunda herkese eşit muamele yapıldığını, muafiyetlerin eşdeğerlik temelinde verildiğini ve hiçbir öğrenciye haksızlık yapılmadığını söyledi.
Öğrenim ücreti, yurt ve yemek olmak üzere hazırlanan paket programı,gelir düzeyi açısından sıkıntı yaşayanlar için hazırladıklarını,geçen yıl paket programa Üniversitenin kapasitesinin çok üstünde müracaat yapıldığını ve yurt olarak yeni binalar kiralamak zorunda kaldıklarını belirten Uyguroğlu kantin fiyat ve kalite kontrol komiteleri bulunduğunu,fiyatların bu komiteler tarafından belirlendiğini,bu komitelere,isteyen öğrencilerin de katılabileceğini kaydetti.

Yaz okulu
Mustafa Uyguroğlu,Mimarlık Fakültesi Öğrencilerinin aldığı Dizayn derslerinin yaz okulunda açılması ile ilgili sorunu bildiklerini,hiçbir hocanın yaz okulunda ders vermek istemediği için bir sıkıntı yaşandığını,ancak Rektörlüğün sorunu çözmek için büyük uğraş verdiğini belirtti.

Bu haber toplam 2339 defa okunmuştur