Muhaceret madde madde görüşüldü
Meclis Genel Kurulu’nda Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü.
Meclis Genel Kurulu’nda Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü.
Tasarının madde madde görüşülmesi sırasında UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz alarak beyaz kimlik sahipleri yerine “yoklamalarını düzenli yaptırmış olan beyaz kimlik sahipleri” denilmesini önerdi ve önerisine yönelik açıklama yaptı. Çavuşoğlu’nun önerisi oy çokluğuyla reddedildi.
Nazım Çavuşoğlu önerisinin neden reddedildiğine anlam veremediğini ifade ederek, önerdiği maddenin gerekli olduğunu savundu.
ULUÇAY
İlgili çalışmanın ailelerinin birleştirilmesi temelinde yapıldığını dile getiren İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, beyaz kimlik tutanların hangi prosedürden geçeceğine dair düzenlemenin ilgili yasada yer aldığını hatırlattı.
Beyaz kimlik uygulamasıyla ilgili daha kapsamlı ve bazı ikilemleri ortadan kaldıracak şekilde Yurttaşlık Yasası çalışmaları yürütüleceğini anlatan Uluçay, bugün yapılan çalışmanın bu kapsamın dışında olduğunu söyledi.
ERHÜRMAN
Daha sonra söz alan ilgili komite başkanı CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, değişiklik yasasının yürürlüğe girdiği tarihte beyaz kimlik kartı sahibi olanlar ifadesini içerdiğini hatırlatarak, bu değişiklik yasasının, ilgili yasa yürürlüğe girdiği tarihte yasal şekilde ikamet eden kişileri kapsadığını belirtti.
Erhürman, değişiklikle ilgili açıklama yaparak, çalışma izniyle ikamet eden yabancı ya da beyaz kimlik kartı sahibi teriminin yasal şartlara uymayı da içerdiğini kaydetti.
ZORLU
Af çıkarmak yerine, gerekli yasal değişikliklerin yapılmasını talep eden UBP Milletvekili Zorlu Töre, Türkiye ve Avrupa Birliği örneklerinin incelenebileceğini kaydetti.
Töre, şu anda yapılan yasanın beklentilere cevap vermeyeceğini ifade etti.
PİLLİ
UBP Milletvekili Ali Pilli, yasanın kapsamlı değil kısmi olduğunu savundu.
Pilli, yasaya olumlu oy vereceklerini ancak yasaya getirilen önerilerin tartışılması gerektiğini söyledi.
ÇAKICI
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise yasaya iyi niyetli bakılması gerektiğini ve mağdur insanlar olduğunu söyleyerek, “Ancak yasa kanseri çözmüyor” dedi.
Çakıcı konuya köklü çözümler getirilmesi gerektiğini dile getirerek, özellikle denetimin önemine vurgu yaptı.
“Kendi vatandaşlarımızın bile iki üç yıl sigortaları yatırılmıyor” diyen Çakıcı, işverenlerin ve çalışma hayatının denetlenmesi gerektiğini belirtti.
(tak)