1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Maronit Kutsal Haç Kilisesi tamamlandı
Maronit Kutsal Haç Kilisesi tamamlandı

Maronit Kutsal Haç Kilisesi tamamlandı

Maronit Kutsal Haç Kilisesi’ndeki çalışmaların sona ermesi nedeniyle bugün bir etkinlik düzenlendi.

A+A-

Karpaşa Köyü’nde Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde “konzervasyonu (koruma çalışmaları)” tamamlanmış olan Maronit Kutsal Haç Kilisesi’ndeki çalışmaların sona ermesi nedeniyle bugün bir etkinlik düzenlendi.
Etkinlik, Kültürel Miras Teknik Komitesi, İrlanda, Fransa, Slovakya, Bulgaristan ve Hollanda Büyükelçileri, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Maronitler ve Kıbrıslı Türklerin katılımıyla gerçekleşti.

Komite’den etkinlikle ilgili verilen bilgiye göre, geçmişi 14. Yüzyıla dayanan tarihi kilisedeki törende konuşmalar yapıldı.

TUNCAY

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, Maronitlerin Kıbrıs adası üzerindeki kültürel zenginliğin ve çeşitliliğin en önemli parçalarından biri olduğunu belirtti.

Tuncay şöyle devam etti:

“Kültürel Miras Teknik Komitesi birlikte çalışabilmemiz ve birlikte üretebilmemiz durumunda verimli olacağımızı da öğretti. Görüşlerimizi zorla empoze etmeden, avantaj sağlamaya çalışmadan, saygı, eşitlik karşılıklı güven temelinde çalışarak ada üzerinde yaşayan insanların yararına olacak çalışmalar yapabileceğimizi gösterdi. Oluşturulan işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yayılmasını dilerim.”

HADJİDEMETRİOU

Teknik Komite’nin Kıbrıslı Rum Başkanı Takis Hadjidemetriou, geleceğin Kıbrıs’ını kurmak için gerekenleri aktardı. Hadjidemetriou, “Ada’nın sesini, insanların farklı seslerini ve yurdun tek sesini dinleyip, eserlerin, insanların ve pek çok medeniyetin mesajının duyulmasını” istedikten sonra, Maronitler, Latinler, Ermeniler, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların geleceğin Kıbrıs’ını kurmak için birbirlerini sevgiyle kucaklaması çağrısında bulundu.

ZENNARO

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Gelecek için Ortaklık (UNDP-PFF) Ofisi sorumlusu Tiziana Zennaro, Kutsal Haç Kilisesi’nde yapılan çalışmaların, Avrupa Birliği finansmanı sayesinde Kültürel Miras Teknik Komitesi’yle birlikte UNDP-PFF tarafından koruma çalışması yapılan ikinci Maronit eseri olduğu bilgisini verdi. Zennaro, Kutsal Haç Kilisesi’ndeki koruma çalışmalarının tamamlanmasının, vatandaşlar, teknik uzmanlar ve dini toplulukların bir arada çalışması sonucunda gerçekleştiğini vurguladı.

FORESTİ

Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Başkanı Michela Foresti, Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne verilen desteğin, AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı aracılığıyla gerçekleştiğini, 2012 yılından bu yana Teknik Komite çalışmalarına 11.7 milyon Euro destek sağladıklarını ifade etti. Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin barışa katkı yapmakta olan çalışmalarının tüm ada genelinde görülmekte olduğunu kaydetti.

SOUEİF

Maronitlerin Başpiskoposu Youssef Soueif, Maronitlerin bin yılı aşkın bir süredir ada üzerinde yaşamakta olduklarını, ada tarihi ve kimliğinin bir parçası olduklarını belirttikten sonra, Maronitlerin köylerine dönüp yaşamak ve var olmak istediklerini söyledi.

Kendisini her zaman Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin doğal bir üyesi olarak gördüğünü belirten Soueif, Komite çalışmalarının Kıbrıs’ın yeniden inşasına, karşılıklı güven ve işbirliğinin oluşturulmasına büyük katkı yapmakta olduğuna vurgu yaptı.

Konuşmalardan sonra Başpiskopos Soueif, Kültürel Miras Teknik Komitesi üyelerine günün anlam ve önemine atfen plaketler sundu. Köy meydanında düzenlenen resepsiyondan sonra Maronitlerin katılımıyla düzenlenen dini ayinle kilise kutsandı.

 

Bu haber toplam 2542 defa okunmuştur