1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘KUYU İZNİ İPTAL EDİLSİN’
‘KUYU İZNİ İPTAL EDİLSİN’

‘KUYU İZNİ İPTAL EDİLSİN’

Gelincik halkı sokağa söküldü, ‘su’ eylemi yaptı

A+A-

Alaniçili enginar üreticisi Halil Nizam’ın Gelincik Köyü Sulama Birliği’ne ait su kuyusunun yakınlarında satın aldığı arazi içerisine kazdığı kuyu nedeniyle bölgede başlayan tartışma büyüdü.

Bölge halkı, kaçak olarak kazılan, sonrasında da izinlendirildiğini iddia ettiği kuyunun iptal edilmesini istedi, eylem yaptı…

Ayşe GÜLER

Gelincik halkı dün sokağa döküldü, ‘su’ eylemi yaptı.

Alaniçili enginar üreticisi Halil Nizam’ın Gelincik Köyü Sulama Birliği’ne ait su kuyusunun yakınlarında satın aldığı arazi içerisine kazdığı kuyu nedeniyle bölgede başlayan tartışma büyüdü.

Bölge halkı, kaçak olarak kazılan, sonrasında da izinlendirildiğini iddia ettiği kuyunun iptal edilmesini istedi.

Söz konusu su kuyusunun kazıldığı bölgede eylem yapan yurttaşlar, ellerinde “Enginarsız yaşanır, susuz yaşanmaz”, “Kaymakam ya göreve ya istifa, “İşgalcilere ve su düşmanlarına hayır” yazılı pankartlar taşıyarak, yaşananları protesto etti.

Polisin de güvenlik aldığı eylem yerinde, zaman zaman tansiyon yükseldi.

Bölge halkı, toprağın altından enginar tarlasına götürülmek için döşenen su borularını dışarıya çıkarttı.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ve İskele İlçe Başkanı Hüseyin Mülazim’in de destek verdiği eylem ortamın sakinleşmesiyle olaysız sona erdi.

BÖLGE HALKI NE DEDİ?

 

Ahmet TALAY: Bunlara kim dur diyecek?

“Yetkililere başvurduk, hiçbiri bize cevap vermiyor. Kaymakamlık suçu Tarım Bakanlığı’na atıyor, Tarım Bakanlığı, Kaymakamlığı suçluyor.  Kaymakamlık, ‘Jeoloji Maden Dairesi gelip inceleme yapsın, suyun yeterli olmadığını söylesin ben de kapatayım’ diyor… Bizimle dalga geçiyorlar. Kuyuyu kazanlara polis geldi, dava okudu. Bu insanlar polisi de dinlemiyor, devam ediyor… Kim bunlara dur diyecek? Köyde, 70-80 kişi kalıyor. Herkes tarım işiyle uğraşıyor. Kuyu da enginar üreticileri için kazılmış. Bu durum kabul edilemez…”

Mustafa TALAY: Suyu bize versinler, bizim ihtiyacımız var

“Kendi ağaçlarımızı sulamayacak durumdayız. Kuyularımızın biri kurudu, diğerinden de çamur akıyor. Biz daha önce yetkililere müracaat ettik, kuyu açılmasını istedik, bizi umursamadılar. Bu sene su olmadığından dolayı arazilerimize arpa, buğday ektik. Köyde yalnızca birkaç kişi tarlalarına soğan ekti. Eylem yapmamıza neden olan kuyuya bir ay önce izin verdiler. Ama kuyu kaçak kazıldı, aynı gün durduruldu. Çalışmaların durdurulduğu gece gerekli izin verildiği için çalışmalar yeniden başladı. Bu kadar vurdumduymazlık olur mu? Suyu bize versinler, bizim ihtiyacımız var. Köylünün hepsi tarımla uğraşıyor, başka işimiz yok. Geçimimizi bununla sağlıyoruz, perişanız.”

Mehmet YILMAZ: Kuyu izni derhal iptal edilmeli

“Bireysel olarak kimseyle alıp veremediğimiz yok. Gelincik halkı, suyunu sahip çıkmak için burada… Bölgedeki köylerden de eylemimize destek verenler var. Köyümüzde 350 dönümlük sulu arazimiz var. Bütün köy, geçim kaynağını buradan çıkartıyor. Uzun yıllardır ülkemizde su sorunu yaşanıyor. Şu anda kazılan su kuyusu 48 saat çalışacak. 300-400 metre ilerisinde de bizim sulu arazimiz var. Kendi arazimizi 2 ay sulayabiliyoruz, onun da sıkıntısını çekiyoruz. Biz, kuyu izninin derhal iptal edilmesini istiyoruz. Aksi halde kötü şeyler yaşanacak.”

Cahit KESKİNEL: Bir suyumuz var, onu da bir enginarcıya, Hasan, Hüseyin’e peşkeş çekmek amacıyla mı kullanacaklar?

“Karpaz halkı, 200-300 dönüm arpa ekmektedir. Bu işle geçinmektedir. Kuyuyu kazanlar, Mağusa’dan geldi. 500-1000 dönüm enginar ekmek için geldiler. Biz arpa ekemiyoruz. Bu suyu, nereden buldular? Yetkililer, bu yetkiyi nereden buldu? Karpaz, mahrumiyet bölgesi… Bir suyumuz var, onu da bir enginarcıya, Hasan, Hüseyin’e peşkeş çekmek amacıyla mı kullanacaklar? Ayıptır… Bu suyu kuruduğunda, yine burada olacağız... Onlar çekip, gidecekler…

Boltaşlı Muhtarı Sefer MANİ: Duyarlı olsunlar, bu işe son versinler

“Yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Kavga olmadan, kimler sorumluysa bu işe son versinler. Bir şey olduktan sonra önemi yok. Kuyunun iptal edilmesini istiyoruz.”

Ahmet NURÇİN: İskaiye bölgesinde yeni kuyu izninin verilmesine ne gerek var?

Enginarcıların bölgeye girmesini istemiyoruz. Tarım Bakanı, sorunu çözsünler… İskaiye bölgesinde yeni kuyu izninin verilmesine ne gerek var? 100 dönüm arayla, bölgede 300 dönüm sulu tarım arazisi bulunuyor. Su nereye gidecek? 2 aydır uğraşıyoruz, gelip ilgilenmediler. Parası olduğu için enginarcılar gelip, yatırım yapıyor. Ama bizim paramız yok… Gelincik halkı yok olacak…

Hacıbey Mehmetoğlu: Bölgeye enginarcılar geldi, onlara peşkeş çekildi

“Depo kazıldığı zaman bağları sulamak için ortalık ayağa kalktı. Üstelik biz kışın sulayacaktık…

Bana su vermediler. Şimdi bölgeye enginarcılar geldi, onlara peşkeş çekildi…”

Kumyalı Muhtarı Yaşar Demir: Bu işe razı değiliz

“Köylüler böyle bir şey için başvursaydı, izin alabilecek mi? Vermeyeceklerdi… Enginar suyu seviyor. Bu işe razı değiliz…”


 

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları:
Köy halkı patates ekemeyecek, evlerine para götüremeyecekler

“Parti olarak sloganımız üreten yok olmaz… Ancak, enginar olayı Türkiye’den erken üretebildiğimiz için gündeme gelmiştir. Enginar üretmek için ciddi miktarda suya ihtiyaç duyulur. Bunlar taktik uygulayarak önce bölgeden bir arazi satın aldılar.  Sonra araziden yasal olmayan yollarla kuyu kazdılar. Kuyu ile ilgili çalışmalar izinli olmadığı gerekçesiyle Cuma akşamı durdurulmuştu. Akşamüstü kuyu kazılmış, ertesi gün de işletmecinin elinde belgeler varmış. 2 günde bu iş nasıl oldu? Araştırma yapılmadı, incelenmedi… Kurumsal yapının çökmesinden doğan bir sıkıntı yaşanıyor. İnsanlar, söz konusu sudan patates ekerek geçimlerini sağlıyor. Bölgede harcanacak su miktarının fazla olması nedeniyle köy halkı patateslerini ekemeyecekler, evlerine para götüremeyecekler. Devletin kapısını çalacaklar ama devlette de bir şey kalmadı. Dolayısıyla bu iş yapılacaksa, doğru yapılmalıdır. Her yerde sular kurudu, sıra bu bölgeye geldi.”

 

 

 

Bu haber toplam 3350 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler