1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kutlu Adalı'yı ANIYORUZ
Kutlu Adalı'yı ANIYORUZ

Kutlu Adalı'yı ANIYORUZ

Anma töreni, saat 10.00'da Adalı'nın Lefkoşa Mezarlığı'ndaki kabrinde yapılacak.

A+A-

Kutlu Adalı’yı anıyoruz

Lefkoşa’daki evi önünde 6 Temmuz 1996'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden YENİDÜZEN gazetesi yazarı, araştırmacı gazeteci-yazar Kutlu Adalı, 21'inci ölüm yıl dönümünde anılıyor.
Kutlu Adalı Vakfı ve YENİDÜZEN gazetesi tarafından düzenlenecek anma töreni, bugün saat 10.00'da Adalı'nın Lefkoşa Mezarlığı'ndaki kabrinde yapılacak.
 

Etkili soruşturma yok

6 Temmuz 1996’da geceleyin evinin önünde kurşunlanarak öldürülen YENİDÜZEN yazarı Kutlu Adalı’yı öldüren katillerle ilgili hiçbir zaman etkili bir soruşturma yapılmamış, Meclis’te Kutlu Adalı cinayetini ve bu cinayetin Türkiye’deki Susurluk skandalıyla bağlantılarını araştırmak üzere kurulan araştırma komiteleri de, polisin sivil makamlara bağlı olmayışı ve bu nedenle etkili işbirliği yapmayışı nedeniyle herhangi bir sonuca ulaşamamıştı. Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Türkiye’ye karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açmış ve bu davayı kazanmıştı. Ancak bu dava dahi, bu “faili meçhul” cinayetin aydınlatılması için yeterli olmadı.

Kutlu Adalı öldürülmeden önce, Sivil Savunma Teşkilatı’ndan bazı görevlilerin karıştığı St. Barnabas baskını hakkında yazılar yazmış ve çeşitli ölüm tehditleri almıştı. Kutlu Adalı öldürüldüğü zaman, Susurluk çetesinin elemanlarından ülkücü Abdullah Çatlı’nın adada bulunduğu da belirlenmiş olduğu halde, polis bu konularda kamuoyunu tatmin edecek etkili bir soruşturma yapmakta yetersiz kalmıştı.

Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili YENİDÜZEN’de yazılar yazan emekli polis yetkililerinden Tema Irkad da, bu yazılarıyla ilgili olarak askeri mahkemede yargılanmıştı.

Kutlu Adalı Vakfı, faili meçhul siyasi bir cinayetle öldürülen gazetemiz yazarı Kutlu Adalı anısına Kutlu Adalı ve İlkay Adalı’nın şiirlerinden oluşan bir CD çıkardı. Bu CD’de Kutlu Adalı’nın ölmeden önce kaleme aldığı “Selam” ve “Girne Kıyısında” başlıklı şiirleri de bulunuyor... CD’nin sponsorluğunu Yakın Doğu Üniversitesi üstlendi.

Adalı, “Selam” başlıklı şiirinde “Gideyim buralardan diyorum, selamsız kalmaktan korkuyorum...” diyordu...

 


"21 yıllık bir ayıp bu!"

 

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Ali Kişmir, Kutlu Adalı’nın öldürülmesinin üzerinden 21 yıl geçtiğini ancak cinayetin faillerinden hesap “sorulmadığını, sorulamadığını” kaydetti.

Kişmir açıklamasında şöyle dedi:

“Kıbrıslılara, “Temmuz ayını takvimden çıkartalım” teklifi gelse emin olunuz hiç tereddüt etmeden “Evet” derdi. Çünkü Temmuz biz Kıbrıslılara çok acılar çektirdi.

Darbeyi, savaşı, yangını, patlamayı ve ölümü gördük. Bir de Kutlu Adalı’nın katledilişini… 6 Temmuz 1996… Tarihimizin faili “meşhur” cinayetlerinden biri olan bu katledilişin üzerinden tam 21 yıl geçti ancak bu olayın faillerinden kimse hesap sormadı, soramadı.

21 yıllık bir ayıp bu! Üstelik bu ayıp sadece yetkililerin değil bu olayı gerçek anlamda deşifre etmekten ve üzerine gitmekten çok uzak duran biz basın camiasınındır. Düşüncesi, idealleri ve keskin kalemi yüzünden katledilen bir gazeteciden, Kıbrıs sevdalısı bir insandan bahsediyoruz. Ayıbımızın 21’inci yılında seni saygı ve özlemle anıyoruz Kutlu Adalı…

Amacımız ve hedefimiz seni, duruşunu ve yaptıklarını gelecek nesillere aktarmak ve yeni Kutlu Adalı’lar yaratmak…”

 

FOTO ARŞİV

Bu haber toplam 3052 defa okunmuştur