1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. 'Kültürel varlıklar'a altı ülke imza attı
'Kültürel varlıklar'a  altı ülke imza attı

'Kültürel varlıklar'a altı ülke imza attı

Kültürel varlıklarla ilgili Lefkoşa Konvansiyonu’nu altı ülke imzaladı

A+A-

Avrupa Konseyi’nin Kültürel Varlıkların korunmasıyla ilgili Lefkoşa Konvansiyonu’nu dün altı ülke imzalayarak onaylanması ve uygulamaya konulmasının yolunu açtı.
 
Konvansiyon, Avrupa Konseyi 127. Bakanlar Komitesi toplantısının Lefkoşa’da Filoxenia konferans merkezinde düzenlenen açılış töreni sırasında imzaya açıldı.
 
Lefkoşa Konvansiyonu’na Kıbrıs, Ermenistan, Yunanistan, Portekiz, San Marino ve Meksika ilk imzayı koyan ülkeler oldular.
 
Avrupa Konseyi Genel SekreteriThorbjørn Jagland, törende yaptığı konuşmada, ‘Blood Antiquities’ Konvansiyonu’nun ‘uluslararası yapbozun kayıp parçası’ olacağını, bir ceza hukuku konvansiyonu olarak önceki konvansiyonların kültürel kaçakçılığa karşı kurdukları uluslararası çerçeveyi tamamlayacağını vurguladı.
 
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanı ve Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides de konuşmasında ülkelere, kültürel mirası ve insanlık mirasını korumak için ortak bir sorumluluk göstererek Lefkoşa Konvansiyonu’nu hemen imzalamaları ve onaylamaları çağrısı yaptı.
 
Konvansiyon Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) tarafından da oybirliğiyle kabul edildi.
 
Jagland: Lefkoşa Konvansiyonu gerçekten küresel bir araçtır

Genel Sekreter Thorbjørn Jagland de konuşmasında, “Avrupa Konseyi’nin uluslararası mirasın, mimari ve arkeolojik yasal korumasını güçlendirmesinin uzun bir hikaye olduğunu, Avrupa’nın terörizme karşı yasal korumasını güçlendirmek için de uzun bir hikayeleri bulunduğunu anlattı.  
 
Yeni konvansiyonun, ortak değerli mirası korurken DAESH ve diğerlerine fon sağlamayı inkar etmeyi  amaçladığını belirten Jagland, şu anda bu teröristlerin yaptıklarının, Avrupa, Kuzey Afrika, Amerika, Asya ve diğer bölgelere yüksek teklifle satış yaptıklarını, ulusal yasal çerçeveler, zayıf uygulanan yasalar ve etkisin uluslararasıı işbirliğinden kaynaklanan birçok aykırılıklardan fayda sağladıklarını ifade etti.
 
Anlaşmanın bu sorunlara çözüm bulmayı hedeflediğine, Avrupa dışındaki ülkeleri de kapsayacağına işaret eden Jagland, UNESCO Anlaşması’nın bir parçası olan her ülkenin bu anlaşmaya dahil olacağını vurguladı.
 
Suriye gibi ülkelerin yakın gelecekte Anlaşmaya katılmasının uzak göründüğünü ancak bu ülkenin mirasının şimdi korunması gerektiğini kaydeden Thorbjørn Jagland, “Hedefimiz bu anlaşmayı gerçekten küresel bir araç haline getirmektir. İmza koyan, yolu açan herkese teşekkür etmek isterim” şeklinde konuştu.

Kasoulides: Kültürel mirasın korunmasında önemli bir sıçrama

Kasoulides de konuşmasında, “Bugün özellikle uluslar aşırı örgütlü suç ve terörist ağları tarafından kanlı eski eser ticaretiyle mücadele için yapılan çalışmalarla uluslararası toplum kültürel mirasımızı korumada önemli bir sıçrama yapıyoruz” dedi.
 
Bugün Avrupa Konseyi’nin özellikle yasadışı kültürel varlık kaçakçılıklarının suç olarak kabul edilmesiyle ilgili tek uluslararası anlaşmayı imzaya açtığını ifade eden Ioannis Kasoulides, Lefkoşa Konvansiyonu’nun hırsızlık, yasa dışı kazı, ithalat ve ihracat, yasadışı kazanç dahil bir dizi ceza gerektiren suçu kabul ettiğini anlattı.

 

 

 

Bu haber toplam 2166 defa okunmuştur
Etiketler :