1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘KRİTİK YASALAR’ GECİKECEK
‘KRİTİK YASALAR’ GECİKECEK

‘KRİTİK YASALAR’ GECİKECEK

UBP’nin ‘1 Ekim’e kadar geçirilecek yasaları Anayasa Mahkemesi’ne götürürüz’ tehdidi nedeniyle, Meclis ‘Olağanüstü toplantı’ gündemine ‘önemli yasaları’ alamıyor

A+A-

Meltem SONAY
Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu ve Başkanlık Divanı’nın dün toplandı, çalışma düzenini görüştü.
Meclis’in tatil dönemi toplantıları ve çalışmaları konusunda Başsavcılık görüşü ışığında değerlendirmeler yapan Danışma Kurulu ve Başkanlık Divanı, Cumhuriyet Meclisi’nin ekim ayının ilk iş gününe kadar, İç Tüzüğün 60. maddesi uyarınca olağanüstü çağrılarla olağanüstü toplanmasına ve olağanüstü çağrı gündeminin bu maddeye uygun olarak belirlenmesine karar verdi.
UBP’nin ‘1 Ekim’e kadar geçirilecek yasaları Anayasa Mahkemesi’ne götürürüz’ tehdidi nedeniyle, Meclis’in ‘Olağanüstü toplantı’ gündemine ‘önemli yasaları’ alamadığı öğrenildi.

Özdenefe: “UBP Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini söyledi”
Başkanlık Divanı Üyesi, CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, UBP’nin 1Ekim’e kadar olan sürede yapılacak yasaları ‘Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini’ söylediğini, bu nedenle organ nakline ilişkin yasayı gündeme alamadıklarını ifade etti.

Organ nakline ilişkin yasa 1 Ekim’en sonraya…
Meclis Genel Kurulu gündeminde, Cumhurbaşkanlığı’ndan döndükten sonra ilgili komitede yeniden görüşülerek oybirliği ile yeniden Genel Kurul gündemine sevk edilen ‘Organ nakline ilişkin yasa’nın da olduğuna işaret eden Özdenefe, bu tür hassas bir konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi ve toplumda huzursuzluk yaratması riskini almak istemediklerini ve gündeme koymama kararı aldıklarını belirtti.

“Anayasa değişseydi bugün Meclis çalışıyor olacaktı”
Anayasa’nın ilgili maddesini hatırlatan Özdenefe, bugüne kadar itiraz eden de olmadığı için geçmiş yıllarda yaz döneminde çalışmaların yapıldığını ve yasaların da geçtiğini belirtti.
Anayasa değişikliği gerçekleşmiş olsaydı bugün Meclis’in de çalışıyor olacağına işaret eden Özdenefe, Anayasaya değişiklikleri arasında Meclis’in çalışmasına ilişkin düzenlemelerde bu değişikliğinde de olması nedeniyle, bugün daha çok gündeme geldiğini belirtti.

60. Madde Ekimin ilk iş günü diyor…
Anayasa’nın 60. Maddesi’nin ‘Cumhuriyet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk iş günü kendiliğinden toplanır ve olağan olarak Haziran ayı sonuna kadar çalışır’ dediğine işaret eden Özdenefe, aynı maddede ‘Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Bakanlar Kurulu veya en az on milletvekilinin istemi üzerine olağanüstü toplantının çağrılabileceğini’ de belirttiğine işaret etti.

Tüzük olağanüstü toplantı iki kez ertelenmez diyor
Meclis İç Tüzüğü 60. Maddesine göre, ‘Olağanüstü toplantının açılması için nisabın yeterli olmaması halinde, olağanüstü toplantı isteminde bulunanlar tarafından istemin yenilenmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Özdenefe,
ikinci kez yapılan olağanüstü çağrıya rağmen olağanüstü toplantının açılması için yeterli sayı olmazsa çağrının bir kez daha yenilenmeyeceğinin de yer aldığına işaret etti.

UBP ‘Birileri Anayasa Mahkemesine götürebilir’ demişti
Meclis Genel Kurulu, kısaltılmış yaz tatilinin ardından iki kez toplanmış ancak geçen haftaki toplantıda, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılı öncesinde olağan toplantı yapmanın Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’ne aykırı olduğunun ‘gündeme getirilmesiyle’, 1 Ekim’e kadarki toplantıların olağanüstü toplantı çağrısıyla yapılması yönünde görüş birliği sağlanmıştı.
UBP, Meclis çalışmasını ‘Birileri Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir’ uyarısıyla durdurmuştu.

Bu haber toplam 1413 defa okunmuştur