1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. ‘Kiralar yüksek, hayat pahalı’
‘Kiralar yüksek, hayat pahalı’

‘Kiralar yüksek, hayat pahalı’

Üniversitesi eğitimlerine Kuzey Kıbrıs’ta devam eden Türkiyeli öğrenciler, ev kiralarının yüksek olmasından ve hayat pahalılığından dert yandı

A+A-

Beyza TAÇKİN

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelerek, üniversite eğitimlerine Kuzey Kıbrıs’ta devam eden öğrenciler, ulaşım ve hayat pahalılığı konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Üniversite öğrencilerinin bazıları, eğitim seviyesinin düşük olduğunu iddia ederken, bazı öğrenciler de ev kiralarının oldukça yüksek olmasından dert yandı.

YENİDÜZEN’e konuşan birçok öğrenci  Türkiye’deki üniversite puanlarının yüksek olduğunu, ‘mecburiyetten’ Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteleri tercih ettiklerini dile getirdi.

Bunun yanı sıra öğrenciler, Kıbrıs’ta sosyal hayat ve rahatlığın en olumlu yönler arasında yer aldığını belirtti.

Neden Kıbrıs’ı tercih ettiler?

Kıbrıs’ı tercih eden öğrencilerin birçoğu puanlarının düşük olması nedeni ile Kıbrıs’ı tercih etmeye mecbur kaldıklarını belirtti. Kıbrıs’ı tercih eden öğrencilerin bazıları ise aile fertlerinin burada olması veya babalarının askerlik görevi nedeniyle Kıbrıs’a geldiklerini söyledi.

Kıbrıs’ı tercih etme nedeni olarak “Direkt Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapmak zor olduğu için aldığım puan Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere yetiyordu. Bu yüzden buraya geldim” diyenlerin yanı sıra “kendimi zorlamak istemedim, direk buraya geldim” ve “Annem Kıbrıslı olduğu için okumak için burayı tercih ettim” şeklinde ilginç nedenler gösteren öğrenciler dikkat çekti.

Öğrencilere göre olumlu-olumsuz Kıbrıs

“Kıbrıs’taki olumsuzluklar saymakla bitmez” diyen öğrenciler, ev kiralarının yüksek olduğunu, ödedikleri paraya göre okuldan aldıkları hizmetten memnun olmadıklarını, ulaşımın çok ciddi bir problem yarattığını, Kıbrıs’taki olumsuzluklar olarak sıraladı. Kıbrıs’ta okuyan Türkiyeli öğrencilerin büyük çoğunluğunun şikayetleri hemen hemen aynı konularda.

Kıbrıs’ın olumlu yanları sorulunca öğrencilerin bir çoğu insani yaklaşımlara değindi. Kıbrıslı vatandaşların yaklaşımları, samimiyeti gibi konulardan oldukça memnun olduklarını dile getiren öğrenciler, Türkiye şartlarındaki gibi olmasa da Kıbrıs’ı sevdiklerini belirtti.

Öğrenciler ne dedi?

Hamit Büyükyanar: “Ev kiraları yüksek”
“İlk tercihlerim İzmir, İstanbul, Ankara olmuştu ama Kıbrıs’tan mezun bir akrabamız vardı. Buradan mezun olduktan sonra çok iyi bir işe girdi. Bende burası için şansımı denedim ve yerleştim. Burada olmaktan gayet memnunum. Şans eseri geldim ama iyi oldu benim için. Burada evde kalıyorum. Kıbrıs’ta ev kiraları biraz yüksek. Ben bin TL kira ödüyorum. Faturalar, sosyal aktivitelerimiz derken maddi açıdan biraz zorlanıyorum ama idare ediyorum. Kıbrıs’ta bana göre en olumlu şey insanlara nasıl davranırsan, onların da o şekilde sana davranmasıdır.”

Buse Muslu: “Kıbrıs’ta üniversite eğitimi görmek maddi açıdan zorluyor”
“Sınavdan aldığım puan düşüktü. Bu yüzden Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere yerleşebildim. Ama eğitimime burada devam ettiğim için pişman değilim, Kıbrıs’ta olmaktan çok memnunum. Sosyal yaşantı açısından, insanların samimiyeti açısından Kıbrıs’ta olmak güzel. Ama burada okumanın olumsuz yönleri de var. Kuzey Kıbrıs’ta üniversite eğitimi görmek maddi açıdan biraz zorluyor. Okulda bazı olumsuzluklar var. Ödediğimiz paranın çok altında hizmet alıyoruz.  Bu yıl evde kalıyorum. Evde kalmanın, yurtta kalmaktan daha rahat olduğuna inanıyorum. Zaten ikisi arasında da maddi açıdan çok fazla bir fark yok. Aylık bin TL kira veriyorum.”

Kenan Can: “Ulaşım çok sıkıntılı”
“Puanım çok düşüktü, Kıbrıs 29. tercihimdi. Ağabeyim burada olduğu için eğitimime Kuzey Kıbrıs’ta devam etmek istedim.  Burada ulaşım anlamında ciddi sıkıntılar var. Paran olduğu sürece Kuzey Kıbrıs’ta yaşamak da hiçbir sıkıntı yok. Eğer paran yoksa ciddi sıkıntılar yaşıyorsun. Yinede burada olmaktan memnunum. Ben ağabeyimle birlikte evde kalıyorum. Ev kirası için yılda 9 bin 600 TL kira ödüyoruz. Kuzey Kıbrıs’ta olmayı iyinin kötüsü olarak değerlendiriyorum.”

Yasin Türkcan: “Türkiye’deki alışveriş ve ulaşım olanakları yok”
“Kıbrıs son tercihimdi ama buraya yerleştim. Mecburiyetten geldim ama seviyorum. Türkiye’deki alışveriş ve ulaşım olanakları ne yazık ki Kuzey Kıbrıs’ta bulunmuyor. Ama yinede burada yaşamaktan ve eğitim almaktan mutluyum. Kıbrıs’ta paran olduğu sürece hayat güzeldir. Eğer paran yoksa burada yaşamak zulüm gibi geliyor. Ben tek başıma evde kalıyorum. Senelik 3 bin 500 TL ev kirası ödüyorum. Burada çok fazla zorlanmıyorum”

Rana Güler: “Kıbrıs’a gelmeye mecbur kaldım”
“Türkiye’de 2 kere şansımı denedim bir üniversiteye yerleşemedim. Kıbrıs’a gelmeye mecbur kaldım. Eğitim seviyesinin çok çok iyi olduğunu söyleyemem ama yinede memnunum. Burada ulaşım en büyük sıkıntımız. Hem burada ulaşım zor hem de ailemizin yanına gidip gelmek açısından zorlanıyoruz. Benim için Kıbrıs’ı güzel kılan şey çevremdeki insanlardır. Tatil yapmak veya gezmek için Kuzey Kıbrıs’ı tercih edebilirim. Ancak yaşamak için burayı tercih etmem. Üç kişiyle birlikte ayni evde kalıyoruz. Ayda 350 sterlin kira ödüyoruz.  Kıyafet alışverişi dışında şartların Türkiye ile hemen hemen aynı olduğunu düşünüyorum.”

Ebru Çetinkaya: “Yol masrafları pahalı”
“Kuzey Kıbrıs’ta eğitim almak ilk tercihimdi. İlk geldiğimde sevememiştim ama arkadaş kazandıkça, burayı sevmeye başladım. Kıbrıs’ta en çok şikayet ettiğim şey hava koşulları. Burada olmanın olumlu gelen yanları  olumsuzluklardan daha fazladır. Mesela Kıbrıslı insanları seviyorum, çok saygılı ve medeni insanlar olduğunu düşünüyorum. Yaşam şartlarının da söylendiği gibi zor olduğunu düşünmüyorum. Burada tek sıkıntımız Türkiye’ye gidip gelişimiz oluyor. Yol masrafları biraz pahalıya patlıyor.

Hüseyin Yıldırım: “Beni huzursuz eden tek şey okuldaki siyasi olaylar”
“Türkiye’de bir çok üniversiteye puanım yetiyordu ama babamın tayini buraya çıktığı için sınavda tek tercih yaparak, Kuzey Kıbrıs’a geldim. Ailemle birlikte kalıyorum. Eğer ailemle birlikte yaşamasam, zorlanabilirdim.  Şu an zorlandığım bir konu yok. Kıbrıs’ta huzurlu yaşamanın mümkün olduğunu düşünüyorum.  Türkiye’de birçok hırsızlık olayları yaşanıyor. Ancak burada böyle şeyler yok ve bunlar sizi tedirgin etmiyor. Beni huzursuz eden tek şey okuldaki siyasi olaylardır.”

Ulviye İlknur Saban: “Eğitim kalitesi düşük”
“DGS ile geçiş yapmak zor olduğu için aldığım puan Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere yetiyordu. Bende bu yüzden Kıbrıs’ı tercih ettim. Ama okuldan pek memnun olduğumu söyleyemem. Eğitim kalitesinin düşük olduğunu düşünüyorum. Kıbrıs’ı genel olarak değerlendirirsek,  Türkiye’ye oranla daha rahat olduğunu düşünüyorum. Kültür seviyesi açısından Kuzey Kıbrıs, oldukça iyi durumdadır. Ada ülkesi olması nedeniyle küçük bir yer. Bu durumun bazı olumsuzlukları var. Ülke pahalı olması, ulaşım zorluğu bunun dışında şikayet ettiğim bir konu yok ama pek de memnun değilim burada olmaktan. Yurtta kalıyorum, maddi açıdan herkesin zorlandığı kadar zorlanıyorum.”

Yaşam Sat: “ Hayat şartları pahalı, ulaşım zor”
“Kıbrıs’ı mecburiyetten tercih ettim ama memnunum. Ancak okuldan memnunum.  Burada hayat şartları oldukça pahalı, ulaşımın da zor olduğunu düşünüyorum. Eğer araban yoksa hayat şartları da zorlaşıyor. Evde kirada kalıyorum. Üç kişi yıllık 12.000 TL ödüyoruz. Çok fazla zorlanmıyorum.”

Ahmet Tatar: “Okul içinde öğrenciler huzurlu değil”
“Türkiye’de Beden eğitimi bölümüne yerleşmek için çok uğraşmak gerekiyordu. Bende kendimi zorlamak istemedim, direk buraya geldim. Okulun içinde öğrencilerin huzurlu olduğunu düşünmüyorum. Kıbrıs’ta da genel olarak yaşamak ulaşım açısından ve pahalılık açısından zor oluyor. Genel olarak pahalı olsa da burada yaşamakta ben çok zorlanmıyorum.”

Tolga Tunal: “Dükkanlar erken kapanıyor”
“Benim annem Kıbrıslı olduğu için okumak için burayı tercih ettim. Burada olmaktan memnunum. Kıbrıs’ın olumsuz yönünün çok fazla olduğunu düşünüyorum. Özellikle ulaşım çok problemli. Öte yandan dükkanların erken kapanması olumsuz yanlarından bir tanesi. Yurtta kaldığım için maddi açıdan çok fazla zorlanmıyorum.”

Bu haber toplam 60524 defa okunmuştur