1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hastalar iyi, aileler şikayetçi!
Hastalar iyi, aileler şikayetçi!

Hastalar iyi, aileler şikayetçi!

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta göz içi ilaç tedavisi sonucu enfeksiyon kaparak, görme yetileri tehlikeye giren ve Türkiye’ye gönderilen 4 şeker hastasının tedavisi tamamlanırken, dün akşam yurda döndükleri öğrenildi…

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde şeker hastalarına uygulanan göz içi ilaç tedavisi sonucu enfeksiyon kaparak, görme yetileri tehlikeye giren ve Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul Dünya Göz Hastanesi’ne gönderilen 4 şeker hastasının tedavisi tamamlandı.

Bozuk ilaç enjekte edildiği düşünülen Salih Kırnaoğlu, Mustafa Kemal Bozkaya, Özen İnay ve Ayşe Kuman’ın durumunun iyi olduğu ve dün akşam yurda döndüğü öğrenildi.

YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, hastaların ameliyatlarının başarılı geçtiğini belirterek, Dünya Göz Hastanesi’nden gelecek olan rapora göre tedavilerin Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde devam edeceğini açıkladı.

Aileler şikayetçi olacak

Bu arada iki hastanın aile yakınları, yaşanan olaylardan dolayı şikayetçi olacaklarını açıkladı.

Hastalardan Salih Kıranoğlu’nun oğlu Erkut Kıranoğlu, YENİDÜZEN’e konuşarak, babasıyla ilgili bundan sonraki tedavi sürecinin ne şekilde devam edeceğini bilmedikleri için endişeli olduklarını belirterek, yaşananlar nedeniyle şikayetçi olacaklarını açıkladı. 

CNN Türk’e haber oldu, uzman doktor uyardı

Öte yandan Dünya Göz Hastanesi’nde tedavi gören hastaların durumu, CNN Türk’te de haber oldu. “İğne kör ediyordu”  başlığıyla verilen haberde hastalarla, hasta yakınları ve Retina Hastalıkları uzmanı Dr. Fevki Akkan’ın görüşüne yer verildi.

Dr. Fevki Akkan, göz içi ilaç tedavisinin sterilizasyonun en yüksek mertebede olan ameliyathane şartlarında yapılması gerektiğini vurgulayarak, enfeksiyonun birkaç tane nedenden kaynaklanabileceğini açıkladı.

Neler olmuştu?

Şeker hastalığı nedeniyle göz içi ilaç tedavisi gören 6 hasta, geçen hafta Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde göz doktorlarınca enjekte edilen ilacın enfeksiyon yaratması nedeniyle görme sorunu yaşamıştı. Gözlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan hastaların 2’si kendi imkanlarıyla İstanbul Dünya Göz Hastanesi’ne giderken, diğer 4 hastada Sağlık Bakanlığı tarafından acilen Dünya Göz Hastanesi’ne sevk edilmişti. Dünya Göz Hastanesi’nde ameliyat olan hastaların durumunun iyi olduğu açıklandı. Sağlık Bakanlığı ise hastalara enjekte edilen ilacı, tahlil için Ankara’ya gönderdi.


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Dana:
“Hastaların durumu iyi, tedavilerine burada devam edilecek”

YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, hastaların ameliyatlarının başarılı geçtiğini belirterek, Dünya Göz Hastanesi’nden gelecek olan rapora göre tedavilerin Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde devam edeceğini açıkladı.

Dünya Göz Hastanesi’nin raporları yazdığını, hastaların Türkiye’de raporlarıyla birlikte geleceğini belirten Dana, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde hastaların tedavisinin devam edeceğini aktardı. Bugün saat 10:30’da hastanedeki göz doktorlarının, Türkiye’den gelecek raporlar ışığında burada tedaviye devam edileceğini aktaran Kemal Dana, olumsuz bir durumun olmadığını açıkladı. 


Hasta yakını Erkut Kıranoğlu:
“Şikayetçi olacağız”

Hastalardan Salih Kıranoğlu’nun oğlu Erkut Kıranoğlu, YENİDÜZEN’e konuşarak, babasıyla ilgili bundan sonraki tedavi sürecinin ne şekilde devam edeceğini bilmedikleri için endişeli olduklarını belirterek, yaşananlar nedeniyle şikayetçi olacaklarını açıkladı.  Kıranoğlu, şunları söyledi: “Babam şeker hastasıdır. Diğer hastalarla birlikte belli dönemlerde, gözde gerileme olmasın diye hastanede gözlerine iğne yapılırdı. Son gittiklerinde yapılan iğneden sonra babamın gözleri karardı ve hiç görmemeye başladı. Bir yıldır bu iş devam eder dedi babam, nende böyle olduğunu sordu. İlacı değiştiklerini söylemişler. Gece ateşi çıktı, bulantısı oldu. Annem acile götürdü. Aynı gece arkadaşları da aynı şikayetten gitti. İlaçtan enfeksiyon kaptı falan dediler. Bir gün sonra da Dünya Göz Hastanesi’ne kaldırdılar. Dünya Göz Hastanesi’nde ne ameliyatı yapıldıklarının dahi haberleri yok bizimkilerin. Lens değiştirdiler. Buradaki doktor tedavilerin devam edip etmeyeceğini bilmez. Bakanlıktan doğru dürüst bir açıklama yapılmadı. Bakana, ilacı tahlile gönderip göndermediklerini sorduk. Aynı günden Ankara’ya gönderdiklerini söylediler ama basında ilacın daha bugün (dün) gönderildiğini gördük. Bu ilaçlara hastanede hiçbir tahlil ve kontrol yapılmadı. Bu ilaçlar soğuk zincirle gelir. Soğuk zincirde kopukluk olduğu zaman ilacın bozuk olduğunu anlayamazlarmış. Dünya Göz Hastanesi’nde profesör hastaların bir gün daha geç gitselerdi, gözlerini çıkartıp yerine protez göz koymak zorunda kalacaklarını söyledi. Gözlerinde ışık var, ameliyat edeceğiz dedi oradakiler ve ettiler. Şimdilik tamamdır. Ama daha ne kadar ilaç kullanacaklar, tedavi ne kadar sürecek bilmiyorum. İnsanlar kör oluyordu. Bir ilgisizliktir de gider. Yaşanandan dolayı şikayetçi olacağız” 


 

CNN Türk’de de haber konusu oldu:

“İğne kör ediyordu”

Bu arada Dünya Göz Hastanesi’nde tedavi gören hastaların durumu, CNN Türk’te de haber oldu. “İğne kör ediyordu”  başlığıyla verilen haberde, hastalarla görüşüldü, Retina Hastalıkları uzmanı Dr. Fevki Akkan’ın görüşüne yer verildi.

Haberde; “Yurtdışında yanlış tedaviye maruz kalan 4 hasta ambulans uçakla Türkiye'ye getirildi. Bozuk ilaç enjekte edilen emeklilerden üçünün görme kaybı giderildi, biri için mücadele sürüyor. İşte ihmaller zinciri ve uzmanların hayat kurtaran uyarıları” yer aldı.

Aileler şikayetçi

Tedavi gören yaşlı kadın hasta, “Bir gün sabah kalktım etrafımda bir şey uçuştu. Menekşe bir şeyler gördüm. Doktoru aradım, doktor bana ‘hemen gel’ dedi. Başladılar iğneye. 1.5 sene gittim geldim, her ay iğne yaptılar. Sağ gözüm gitti” derken, diğer bir hasta “İğne yapıldıktan sonra gözümü su gibi mavi bir şey geldi. Gözüm aniden kapandı…” dedi.

Bir hasta yakını ise “Bu ilacı getiren firma, teslim ederken önce laboratuarda test edilir. Test edildikten sonra içeriye alınır. Soğuk zincir kontrol edilmedi. İlaç yapıldığında kontrolsüz bir şekilde yapıldı. Şikayetçi olacağım… Bu ilaçları test edip aldılar mı bunu açıklasınlar. Bana bir açıklama yapsınlar ben de rahat edeyim” açıklamalarında bulundu.

 

Dr. Akkan: “Göz içi ilaç tedavisi ameliyathane şartlarında olmalı”

CNN Türk’e konuşan Retina Hastalıkları uzmanı Dr. Fevki Akkan, göz içi ilaç tedavisinin sterilizasyonun en yüksek mertebede olan ameliyathane şartlarında yapılması gerektiğini vurguladı. Akkan, enfeksiyon nedenlerini şöyle açıkladı:  “Enfeksiyonun birkaç tane nedeni olabilir. İlacı yaparken yada ilacın taşınmasıyla ilgili bir sıkıntı olursa eğer ilaç sterilizasyonu kaybederse içinde mikroplar üreyebilir. İkincisi saklanma koşulu, üçüncüsü ise yapıldığı yer ve mekan çok önemlidir. Bu enjeksiyonların ameliyathane şartlarında, sterilizasyonun en yüksek mertebede olan yerde yapılması gerekir. Büyük bir göz ameliyatı yapar gibi sterilizasyonu yapılması gerekir ki enfeksiyon risklerini en aşağı çekmek açısından.”

 

Bu haber toplam 5363 defa okunmuştur
Etiketler :