1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Güneyde ‘ay sonuna kadar’ vakalarda düşüş umudu
Güneyde ‘ay sonuna kadar’ vakalarda düşüş umudu

Güneyde ‘ay sonuna kadar’ vakalarda düşüş umudu

Özel Epidemiyolog Dr. Michalis Voniates, Kıbrıs’ın güneyinde ay sonuna kadar vakalarda düşüş olacağı değerlendirmesini yaptı.

A+A-

Özel Epidemiyolog Dr. Michalis Voniates, Kıbrıs’ın güneyinde ay sonuna kadar vakalarda düşüş olacağı değerlendirmesini yaptı.

Dr. Michalis Voniates, halkın Noel yortusu döneminde de devam edecek olan bölgelerde kısıtlama tedbirlerine dikkat etmesi çağrısında bulundu.


Kıbrıs Haber Ajansı KHA’ya yaptığı açıklamada Dr. Voniates şunları belirtti:

“Durum geliştiği şekliyle oldukça ciddi, virüs tam kontrol olmadan toplumun içinde dolaşıyor çünkü bulaş zinciri tam olarak belirlenemiyor ve sonuç olarak durumun kontrolünü zorlaştırarak endişeye yol açıyor.

 
“Alınan önlemlerin sonuç vermesini bekliyoruz çünkü bugüne kadar vakaların çoğunluğu Limasol ve Baf’ta görüldü. Dolayısıyla alınan önlemlerle önümüzdeki on gün içinde bir iyileşme görülmesini umuyoruz.

Dün, geçen günlere kıyasla vaka sayısında bir azalma görülmesi yeterli değil, bunun 4-5 gün arka arkaya görülmesi gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde ve ay sonuna kadar vaka sayısının iki haneli rakamlara düşmesini umuyoruz. Eğer bunu başarırsak iyi durumda olacağız. Bu, önlemlere uyulmasına bağlı”.
 
Cumartesi günü Limasol’daki protesto eylemleriyle ilgili olarak Dr. Voniates, “Limasol’daki bu durum bizi geriye götürebilir, vakalarda artış görülebilir, ama bunu önümüzdeki 4-5 gün içinde göreceğiz. Sabırlı olmalı ve durumun önümüzdeki 10-15 gün içinde nasıl gelişeceğini görmeliyiz” dedi.
 
Dr. Voniates yeni yıl konusunda şöyle konuştu: “Alıştığımız şekliyle bir Noel beklemiyoruz. Geçen yıla kıyasla daha sıkı kısıtlamalar olmasını bekliyorum, dolayısıyla bazı sosyal fedakârlıklar yapmamız gerekecek çünkü durum kolay değil”.
 
“En azından bu yıl geçen yıl gibi kutlamalar yapılamayacağını anlamalıyız, bu salgınının sonucudur ve önümüzdeki aylarda vaka ve ölü sayısının düşüş düzeyde kalabilmesi için bunu kabul etmeliyiz. Aşı bulunursa bu salgının sonunu getirecek bir başlangıç ve uzun aylar gerekecek”.
 
“Toplum olarak bu duruma dayanmalıyız aksi takdirde daha fazla hayat kaybolacak ve rakamlar bugünkünden yüksek olacak”.
 
Kendisinin endişeli olup olmadığı sorusuna Dr. Voniates  “vakaları kısıtlamalıyız, bizi ilgilendiren rakamlar değil insanlardır. Artık her gün ölüm yaşanıyor ve bu da en kötüsü. Bizi ilgilendiren, hastaneye, yoğun bakıma giren, solunum cihazına bağlanan hasta sayısının azalmasıdır” diye konuştu.
 
Kısıtlama önlemlerini ne zamana kadar hayatımızda olacağıyla ilgili bir soruya, Dr. Voniates “en azından temmuza kadar. Bu aşının ne zaman bulunacağına bağlı. Ne kadar erken olursa halkımız için o kadar iyi” yanıtını verdi.

Aşı konusuna da değinen Dr. Voniates “iyi yoldayız ama henüz aşının kullanılması onayı gelmedi. Aşının onaylanması için güvenli olması gerekir. Sorun olan bir aşının kullanılmasına izin verilemez” diye sözlerini tamamladı.

Bu haber toplam 1130 defa okunmuştur
Etiketler : ,