1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Grip kırdı geçirdi; uzmanlar uyardı: ‘Aşı, maske, izole’
Grip kırdı geçirdi; uzmanlar uyardı:  ‘Aşı, maske, izole’

Grip kırdı geçirdi; uzmanlar uyardı: ‘Aşı, maske, izole’

Covid-19 etkisinde geçen iki yılın ardından, bu kış da ‘Domuz Gribi’ni de bünyesinde barındıran İnfluenza sağlığı tehdit ediyor. Sağlıkçılar, grip aşısı, gerekli durumlarda maske kullanımı ve izole olmanın önemine dikkat çekiyor.

A+A-

Fehime ALASYA

Covid-19 etkisinde geçen iki yılın ardından, bu kış da ‘Domuz Gribi’ni de bünyesinde barındıran İnfluenza sağlığı tehdit ediyor. Sağlıkçılar, grip aşısı, gerekli durumlarda maske kullanımı ve izole olmanın önemine dikkat çekiyor.

Gribal enfeksiyon vakalarında son haftalarda yaşanan gözle görülür artışı YENİDÜZEN’e yorumlayan sağlıkçılar, İnfluenza vakalarındaki artışın beklendiğini ifade eden sağlıkçılar, buna karşın gerekli tedbirlerin alınmadığından dert yandı.

Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, “Zamanında grip aşısı getirilse ve grip aşısı kampanyası desteklense böyle sorun olmazdı” derken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emre Vudalı ise hasta olan kişilerin evden çıkmaması, illaki çıkacaksa maske kullanması gerektiği uyarısında bulundu.

Hem çocuk hem de yetişkinlerde son haftalarda artan gribal enfeksiyonlar özellikle çocuklarda salgına neden olurken, okullardaki öğrenci devamsızlıklarının da giderek arttığı ifade edildi. 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş, “İnfluenza, grip virüsleri arttı, devamsızlıklar çoğaldı” diyerek hasta olan çocukların gereken sürede izole olması gerektiğini, okula gitmemesi gerektiğini kaydetti.


Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar:

“Zamanında grip aşısı getirilse ve grip aşısı kampanyası desteklense böyle sorun olmazdı”

İnfluenza A vakarlında beklenen bir artışın yaşandığını belirten Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, “Hızlı yayıldığı için dikkat çekiyor” dedi.

Covid-19 salgını ardından maske kullanımının da azaldığını, bu nedenle İnfluenza A vakalarında beklenen bir artışın yaşandığını kaydetti.

Grip aşısının önemine değinen Bayraktar, aşı tereddütlerinin çok arttığını, kimsenin grip aşısı yaptırmadığını, aşı kampanyalarının yetersiz olduğu, grip aşısının zamanında ülkeye getirilmediğini ifade etti.

Bayraktar, özetle şunları dile getirdi:

“Her yıl aynı krizi yaşıyoruz. Zamanında grip aşısı getirilse ve grip aşısı kampanyası desteklense böyle sorun olmazdı. Bu bağlamda yine yetersiz kalındı. Bu noktada endişe verici olan; grip aşısına toplumsal

Aşı tereddütleri çok arttı ve kimse grip aşısı olmadı. Bu bağlamda ikna edicilik yüksek olmalıydı.

Aşı olmak için ise geç kalınmış değil, bir an önce aşılar yapılmalı.

Kapalı, kalabalık ortamlarda risk grupları içinde her zaman maske kullanımını öneriyoruz.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, düzenli uyku ve beslenme, mineral katkısı alabilme çok önemli.”


Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emre Vudalı:

“Hasta olan kişi evden çıkmamalı, illaki çıkacaksa maske kullanmalı”

Hem Covid-19 hem influenza hem de diğer virüslerde artış olduğuna değinen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emre Vudalı, bu virüslerin dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de geçmiş yıllara kıyasla artış gösterdiğini belirtti.

Hem erişkinlerde hem de çocuklarda bu artışın gözlemlendiğine dikkat çeken Vudalı, “Hasta olan öğrenci okula gitmemeli, hasta olan vatandaş işe gitmemeli. Evden illaki çıkılması gereken durumlarda ise mutlaka maske takması zorunlu olmalı” uyarısında bulundu.

Kapalı alanlarda maske kullanımının koruyucu olabileceğine de değinen Vudalı, “Hasta olan öğrenci okula gitmemeli, hasta olan vatandaş işe gitmemeli. Evden illaki çıkılması gereken durumlarda ise mutlaka maske takması zorunlu olmalı. Yoksa sürekli maske takmak uygulanabilir değil, sözde kalıp uçup gidiyor.” dedi.

 

Nasıl korunabiliriz, neler yapmalıyız?

Grip aşısının önemine bir kez daha dikkat çeken Vudalı, korunmanın en etkili yolunun aşı olduğuna vurgu yaptı. Vudalı, bunun yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bulaşın önlenmesi için yapılması gereken başlıca maddelere şöyle değindi:

Aşı bizleri dört farklı virüse karşı koruyor, mutlaka aşı olunmalı. Bir virüsü almışsanız bile diğer üçünden korunmak için aşı olmalısınız. Bu nedenle hasta olan kişiler de grip aşısı yapabilir, geç kalmış sayılmaz.

Güçlü bir bağışıklık için iyi beslenmek, bol sıvı almak, istirahat etmek güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Soğuk alana girmemek, sıcak kalmak, vitamin düzeylerimizin eksik olmaması gerek. Hasta kişi ile yakın temastan kaçınmak, öpüşmek veya tokalaşmaktan kaçınmak gerek.  Alışkanlıklarımıza dikkat etmeliyiz, kapalı ortamların iyi havalandırılması, öksürürken, hapşırırken ağzımızı kapatmamıza dikkat etmeliyiz.”

 

“Her ateş, her öksürük veya her boğaz ağrısı antibiyotik kullanımını gerektirmez”

Risk grubundaki kişilerin özel ilaç alacağı için çok daha dikkatli olması gerektiğine de dikkat çeken Vudalı, “Her ateş, her öksürük veya her boğaz ağrısı antibiyotik kullanımını gerektirmez. Grip olabilir ve gripte antibiyotiğin yeri yoktur” yorumunda da bulundu.

 

“Özellikle kış aylarında salgınlara ve hatta ölümlere sebep olur…”

Grip hastalığının ölümlere neden olan önemli bir sağlık sorunu olduğunu anımsatan Vudalı, “Grip hastalığı influenza virüsünün sebep olduğu üst solunum yollarını veya akciğeri tutabilen bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bu hastalık, her yıl özellikle kış aylarında salgınlara ve hatta ölümlere sebep olması nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur” şeklinde konuştu.


Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş:

“Grip virüsleri arttı, devamsızlıklar çoğaldı”

Okullarda bir ‘kırıklık’ olduğunu söyleyen Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş, “influenza, grip virüsleri arttı, devamsızlıklar çoğaldı.” dedi.

Tabipler Birliği ile bu konu özelinde bir temaslarının bulunmadığını kaydeden Maviş, hasta olan çocukların gereken sürede izole olması çağrısında bulundu.

Maviş, “Gereken sürede izole olunmalı. Hatsa olan çocuk okula gitmemeli. Bulaşıcılık riski var ve her çocuk farklı etkileniyor, bulaşın önüne geçerek daha az çocuğumuzun etkilenmesine neden olabiliriz.” dedi.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Umut Altunç:

“İşte ve okulda maskelerinizi tekrar takmaya başlayın!”

Ülkede de ateş şikayeti ile acil servislere başvuran hastaların büyük bir bölümünde İnfluenza A hastalığı saptandığını anlatan  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Umut Altunç, bunun bir kısmının domuz gribi, bir kısmının ise domuz gribinden daha tehlikeli olan H3N2 tipi grip olduğunu kaydetti.

Grip aşısı yaptırmayanların, bahsi geçen salgınlardan korunmak için kapalı ortamlara maske takılması önerisinde bulunan Altunç, “Bu yıl grip aşınızı yaptırmadıysanız, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya çalışın, kendinizi ve çocuklarınızı korumak için işte, okulda maskelerinizi tekrar takmaya başlayın!” dedi.

İnfluenza salgınının tüm dünyayı kasıp kavurduğunu kaydeden Altunç, hastanelerin dolup taştığını, öğrenciler ve öğretmenlerin çoğunun salgından etkilendiğini anlattı.

Altunç, bu açıklamaları sosyal medya hesabı üzerinden yazılı olarak yaptı.

yd-destek-gorseli-2-923.jpg

 

Bu haber toplam 1254 defa okunmuştur