1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: Gündemim reformlar
Erhürman: Gündemim reformlar

Erhürman: Gündemim reformlar

Başbakan Tufan Erhürman, 4’lü koalisyon hükümetinde ortaklar arasında ‘uyum’ sorunu olmadığını belirtti, Cumhurbaşkanlığı adaylığının gündeminde bulunmadığını açıkladı.

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman, 4’lü koalisyon hükümetinde ortaklar arasında ‘uyum’ sorunu olmadığını belirtti, “13 aydır hükümetteyiz. UBP’nin hükümete gelmesiyle ilgili her ay iddia ortaya çıktı. Böyle şeylerle uğraşacak adam değilim. Yapmam gereken çok iş var” dedi.

Gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine CTP’nin aday göstereceğini ancak kendisinin gündeminde böyle bir şey olmadığını aktaran Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündemimde yok. Protokol konusunda sıkıntı yaşarken, ülkede sel felaketi olurken, birçok reform varken, gelecek yıl yapılacak seçimini düşünmeyi zulüm, lüks addederim. Gündemim yapılacak reformlardır.” şeklinde konuştu.

Türkiye ile KKTC arasında imzalanacak ekonomik protokol içerisinde ‘soyut’ şeylerin olmayacağını belirten Erhürman, gelecek hafta özellikle Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlıklarının yer alacağı KKTC’deki teknik heyetin Ankara’ya giderek, görüşmelerin süreceğini belirtti.

Erhürman, protokolle ile Türkiye kanadının üzerine düştüğünü söyleyerek, “Birileri, sadece iç siyasete oynayacağım diye, ortaya şüphe bulutları atıp, bilgi vermezse bu sorumsuzluk örneğidir. Bu protokol, ülkenin ekonomik yapısıyla alakalı…” dedi.

Kamuoyunda çok tartışılan, 1 Nisan’da başlayan elektrikte çoklu tarifeye de değinen Erhürman, “kimse çoklu tarifeye değil, 13 kuruşluk zamma karşı çıktı” şeklinde konuştu.

Erhürman, bu sistemin ilk kez yapıldığını, çalışmanın revize edilmesi gerektiğini de aktararak, “Tabii ki bakacağız, faturalar yüklü gelirse, çalışma revize edilebilir. Bunu Kıb-Tek’i zarara sokmadan yapacağız” diye konuştu.

BRT’DE Levent Kutay’ın konuğu olan Erhürman’ın açıklamaları özetle şöyle:

Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye ile KKTC arasında imzalanacak ekonomik protokol içerisinde ‘soyut’ şeylerin olmayacağını belirtti, gelecek hafta özellikle Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlıklarının yer alacağı KKTC’deki teknik heyetin Ankara’ya giderek, görüşmelerin süreceğini belirtti.

Erhürman, protokolle ile Türkiye kanadının üzerine düştüğünü söyleyerek, “Birileri, sadece iç siyasete oynayacağım diye, ortaya şüphe bulutları atıp, bilgi vermezse bu sorumsuzluk örneğidir. Bu protokol, ülkenin ekonomik yapısıyla alakalı…” dedi.

Kamuoyunda çok tartışılan, 1 Nisan’da başlayan elektrikte çoklu tarifeye de değinen Erhürman, “kimse çoklu tarifeye değil, 13 kuruşluk zamma karşı çıktı” şeklinde konuştu.

Erhürman, bu sistemin ilk kez yapıldığını, çalışmanın revize edilmesi gerektiğini de aktararak, “Tabii ki bakacağız, faturalar yüklü gelirse, çalışma revize edilebilir. Bunu Kıb-Tek’i zarara sokmadan yapacağız” diye konuştu.

BRT’DE Levent Kutay’ın konuğu olan Erhürman’ın açıklamaları özetle şöyle:


Ekonomik protokol…

 “Soyut şeyler olmayacak, teknik heyet haftaya Ankara’da…”

“Protokolün içinde soyut şeyler olmayacak. Protokolde yer alacak şeyler, doğrudan doğruya KKTC’de bir kez para atıp, kendi kendini idame ettirebilmesi gailesi ile yapılacak. Haziran sonunda Türkiye’de seçim süreci yaşandı, sistem değişti. Aralık sonuna kadar Türkiye’de Kıbrıslı İşlerinden Sorumlu kişi belirlenemedi. Başkan Yardımcısı Fuat Oktay ile temaslarımızı sürdürdük ama imzacı bir makamın belirlenmediği biliniyordu. Bu işin, kime bağlı yürütüleceği belli değildi. Yıl döndü, 2 kez teknik heyet ziyaret gerçekleştirdi. Siyasi irade eklenmesi gerekiyordu, onunla ilgili görüşme yapıldı. Bu hafta içerisinde bizden birileri oraya gidecek, özellikle Sağlık ile Çalışma Bakanlıklarından birileri oraya gidecek. Ben de geçen hafta Ankara’daydım, protokolle ilgili görüştük. Türkiye’de seçimler yeni bitti, hareketli geçtiği biliniyor. Siyasi düzeyden katkı çok da kolay olmadı.

 

“Kaynakların gecikmesi sıkıntı yaratıyor”

“Türkiye’de kaynakların aktarılmasının dolaylı şekilde gecikmesi elbette sıkıntı yaratıyor. Mesela yollar konusunda bu sıkıntıları yaşamayacaktık. Protokolde alt yapıya ayrılan kaynaklar da var. Türkiye’de geçtiğimiz yıl Temmuz sonunda seçim süreci yaşandı, şimdi de Mart ayı sonuna kadar aynı dönem oldu. Bu sırada protokol görüşmelerine odaklamak, gerçekçi ve haklı bir beklenti değildi. Bu durum içinde herhangi bir makamı suçlayacak veriye sahip değilim. Türkiye kendi üzerine düşeni yaptı. Seçime bir hafta kala, biz protokol, görüştük. Yapılmaya çalışılan şey Serdar Denktaş’ı böyle konuşmaya itti. Aslında biz hiçbir şeyi gizlemedik, saklamadık. ‘Arada ciddi sorunlar var, bunlar saklanmaya çalışıyor’ havası yaratılmaya çalışılırsa, tabii ki Serdar Denktaş buna sinirlenir. Birileri benim yalan söylediğimi iddia ediyorsa, bunları ispatlamakla yükümlüdür. TC ile ilişkiler yaşamsal ilişkilerdir… Bu nedenle herkes, protokolün bitmesini istiyor. Ama birileri, sadece iç siyasete oynayacağım diye, ortaya şüphe bulutları atıp, bilgi vermezse bu sorumsuzluk örneğidir. Bu protokol, ülkenin ekonomik yapısıyla alakalı…”


Elektrikte çoklu tarife…

“Çoklu tarifeye değil, herkes 13 kuruşluk zamma karşıydı”

 “ Eski bir bakanın elektrikte zammın nasıl yapıldığını soruyor… Herkesin bildiği şeylerin, kimse tarafından bilinmiyormuş gibi davranmasına anlamıyorum. Benzinde 36, Euro Dizel’de de 24 kuruş zam yapılması gerekiyordu. Akaryakıta zam ayarlaması gündeme gelecek. Çünkü 21 günde bir böyle bir takvim var. Dövizdeki artış bunda etki yaratacak. Hepimiz gerçeklere odaklanalım. Siyasette devlet adamı bilinci vardır. Bu, dış politikada, memleketin kaderini etkileyecek olaylarda ortaya çıkar. ‘Ben olsaydım, Türkiye’den para koparmayı becerirdim’ davranışları bazı arkadaşlarımda öfke yaratır. Elektrikte çoklu tarife meselesi çok tartışıldı. Çoklu tarifeye kimse karşı çıkmadı, herkesin karşı çıktığı şey zamdı. 13 kuruş zammın, bu tarifeye yedirilmesiydi… Elektriğe 8 aydır zam yapılmamıştı. Döviz ve akaryakıttaki hareketlilik ortada… Çoklu tarife 3.5 ay çalışıldı. 13 kuruşluk zammın kalemlerini madde madde açıkladık.”

Profesyonelleşme…

“Kıb-Tek’te profesyonelleşme olmalı. Bunun Ekonomik Protokol’de olmasını da ben istedim. Bunu, ortaklarla da acaba CTP ne diyecek sorusunun anlamı yok. Kıb-Tek’teki personel giderlerinin tümünün elektrik fiyatları üzerindeki etkisi zannedildiği kadar değil…

Vakıflar, Kıb-Tek ve Kooperatif Merkez Bankası’nda Yönetim Kurulu siyaset atanmamalı, kriterleri yasada belli olan kişiler olmalı.”

“Çalışma revize edilebilir”

“Çoklu tarifede, en çok- en az- normal tüketilen saatler var. Normal zamandaki elektriğin kullanımın bedeli, 98 kuruş olarak belirlendi. Daha önce bu 85 kuruştu…

1 Nisan’da tüm konutlar otomatik olarak sisteme dahil edildi. Ancak dilekçe vererek, bu sistemden çıkabilirler. İşyerleri sistemin otomatik dışında, isterlerse dahil olabilir. Senede 3 kez hem işyerleri hem de konutlar için değiştirme şansı var… Sistem içerisinde casino, gece kulüpleri tekli tarifede kalacak, sistem bunu da düzenledi. Kıb-Tek’in zammı daha fazla erteleme gücü yoktu. Bu ilk kez yapılan bir sistem. Tabii ki bakacağız, faturalar yüklü gelirse, çalışma revize edilebilir. Bunu Kıb-Tek’i zarara sokmadan yapacağız. Kıb-Tek’teki toplu iş sözleşmesinden yansıyan 0.01’idir. 3.99 kuruşluk kısmı hayat pahalılığın maaşlara yansımasıdır.”

Enterkonnekte sistem…

“Bu konuda yapılan girişimlerin 10’da biri, bizden önceki hükümetler tarafından yapılmadı. Şu ana kadar önümüzü görebilir durumda değiliz. Daha fizibilite bile yapamadık.”


Sel felaketleri...

“Sel felaketlerini yaşadık, yollar çöktü. Teşviklerde bir takım düzenlemeler yapsanız da şu andaki ihtiyacınız bunlarla karşılamanız mümkün değil. TC ile imzalanacak protokolün önemi acil ihtiyaçları için. Dövize bir haftadır yükselme trendi baş gösteriyor… Bu akaryakıta yansıyor, ona yansıdığı anda her şeye yansıyor…”

Hükümet...

“13 aydır hükümetteyiz. UBP’nin hükümete gelmesiyle ilgili her ay iddia ortaya çıktı. Böyle şeylerle uğraşacak adam değilim. Yapmam gereken çok şey var.

Her hükümet bir sebeple bozulabilir. Tüm hükümetler bunu yaşayabilir. Ancak, uyum sorunu hiçbir noktada yaşanmadı. Hükümet, sonsuza kadar devam edecek diyecek bir şeyim yok.”

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündemimde yok”

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündemimde yok. Protokol konusunda sıkıntı yaşarken, ülkede sel felaketi olurken, birçok reform varken, gelecek yıl yapılacak seçimini düşünmeyi zulüm, lüks addederim. Partimin bir aday göstereceğini söyledim. Doğmamış çocuğa don biçmenin alemi yok. Reformlar bir an önce hayata geçmeli, kamuya nasıl daha fazla gelir sağlar, tasarruf ederiz, benim için memleketin gündemi bu. Herkesin gündemi de bu olmalı.”

 

Bu haber toplam 2524 defa okunmuştur