1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Ekonomik Protokol'de Genel Sağlık Sigortası’nın olacağı müjdesini verebilirim”
“Ekonomik Protokol'de Genel Sağlık Sigortası’nın olacağı müjdesini verebilirim”

“Ekonomik Protokol'de Genel Sağlık Sigortası’nın olacağı müjdesini verebilirim”

BRT'de Birinci Boyut programına konuk olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, önemli açıklamalarda bulundu.

A+A-

- “İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nün yenilenmiş halini bugün hukuk dairesine gönderiyoruz. Yeni tüzükte cezalar çok ciddi artırıldı”

- “Çalışma Bakanlığı dışında birilerinin iş bulma görevi yapması her kim isterse olsun yasadışılıktır, hapse girecekler”

- “İş Yasası Değişikliği için ciddi bir mesaiyi harcıyoruz. Gerek AB gerekse TC iş yasasının benzeri biraz da geliştirilerek hayata geçecek”

BRT’de “Birinci Boyut” programına konuk olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Genel Sağlık Sigortasına geçişte neye ihtiyaç olduğuna yönelik taslağın çıktığını ancak bunun için sigortalarda ciddi bir ekonomik artının olması gerektiğini söyledi.

Pembe Paşaoğluları'nın sorularını yanıtlayan Bakan Çeler, “Sigortalarda bir gelirin artması lazım ki genel Sağlık Sigortasını uygulamaya koyalım. Şuanda protokol içerisinde de Genel Sağlık Sigortası’nın olacağı müjdesini verebilirim. Ciddi anlamda Sağlık Bakanı ile göreve geldiğimizden beridir 1 yıldır bunun için ne yapabiliriz üzerine ne katabiliriz diye çalışıyoruz” dedi.

Genel Sağlık Sigortası’nın tam anlamıyla bir yıl içerisinde uygulanamayacağına dikkati çeken Bakan Çeler, “En azından bu yıl Genel Sağlık Sigortasını ilk etapta başlatabilirsek, personel alımı ve eğitimi gerekecektir. Teknik alt yapının esası bizim için önemlidir. Hepsinin de ötesinde maddi durum söz konusu. Çünkü maalesef geçmişten bugüne sigortaların uğratıldığı durum benden önceki dönemi söylemiyorum orda Ersan Bey’in hakkını yemiş olmayalım. Sigortaların uğratıldığı durum Genel Sağlık Sigortasına geçişte ciddi sıkıntılar yarattı hatta kısmi sağlık sigortasına geçmeyi de düşündük ve bir çalışma yaptık ancak bir dosya halinde bir kenarda durur. Geldiğimiz son aşamada Genel Sağlık Sigortası’na geçme özellikle kendi devlet hastanelerimizin önce tam teşekküllü bir şekilde en iyi hizmeti verebileceği noktaya geldikten sonra Genel Sağlık Sigortasına geçme en doğrusu olacak” dedi.

Geçtiğimiz hafta Ankara’ya yaptığı ziyarette Genel Sağlık Sigortası’nın gündeme geldiğini ve bu konuda görüşme yapıldığını söyleyen Bakan Çeler, bir iki hafta içerisinde Çalışma ve Sağlık bakanlıklarının müsteşarlarının Ankara’ya giderek Genel Sağlık Sigortasında net çalışmanın gerekli adımlarını atacağını ifade etti.

Bakan Zeki Çeler, ülkede yaşanan iş kazalarıyla ilgili de bakanlığın yaptığı ve hedeflediği çalışmaları da açıkladı.

 

Çeler açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Başbakan ve konuyla ilgili kurumlarla bir kaç hafta önce bir toplantımız oldu ve bir planlama yaptık. Bu planlama içerisinde büyük ihtimalle bugün Hukuk Dairesine İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nün yenilenmiş halini gönderiyoruz. İş sadece tüzükte, yasada yapılacak değişiklikle veya cezaların artırılmasıyla bitmiyor. Bu bir eğitim ve kültür meselesidir. Müfettiş sayımız az olmasına rağmen inşaatlarda denetim durumdan yapılıyor. Son bir kaç haftadır belki basına vermedik ama denetimleri aralıksız sürdürüyoruz. Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğünde cezalar çok ciddi artırıldı. Örneğin bir asgari ücret cezası 10 katına kadar çıkacak. Özellikle inşaat sektöründe yurt dışından çalışmak için gelecek işçilere, emekçilere sertifikalı olmaları ile ilgili zorunluluk getiriyoruz. Ya da sertifikaları yoksa buradan sertifikalandırma sistemine girmelerini zorlayacağız. Özellikle Ekonomik protokole Türkiye İş Kurumu İŞKUR ile işbirliğinin daha yaygın hale gelmesi konusunun girmesi için mücadele ettik. Türkiye’den inşaat sektöründe çalışmak için gelecek olanlar İŞKUR üzerinden getirilecek. Yurtdışından işçi getiren o sahtekarlar var ya yasaya aykırıdır Çalışma Bakanlığı dışında birilerinin iş bulma görevi yapması her kim isterse olsun yasadışılıktır bunlardan hizmet alanlarda suça ortaklık ediyor. Her ne kadar Danışmanlık Şirketi adı altında kursalar da bunları vatandaşlarımızın bilmesi gerekiyor ki getirilen işçilerin emeği sömürülüyor. Bu konuyu polis ile işbirliği içerisinde yürütüyoruz belli deliller toplandığı anda bu insanlar ciddi anlamda hapse gireceklerdir. Bu arada Çalışma Bakanlığı bünyesinde iş bulma aplikasyonunu hayata geçiriyoruz. Vatandaşların iş bulma merkezine gelip başvurularını sağlamak adına da çeşitli teşviklendirmelere gidiyoruz. Bir kaç aydır sessiz kaldık gibi gözüküyor ama bunları tamamlayıp ona göre kamuoyuna açıklamayı düşündük”

“Bu hükümetin gitmesi ile ilgili çaba sarf ettiklerini”
Bakan Çeler, özel sektörde çalışanlara ek maaş desteği konusunda hükümet ortaklarının hem fikir olacağı bir çalışma içerisinde olduklarını da açıkladı.
Çeler, “ Ek maaş desteği için İhtiyat Sandığı Destek Fonundaki paranın sürdürülebilirliği konusunda bazı arkadaşlarımızın çekinceleri vardı. Bu para biter sonra ne olacak şeklindeki sorulara yanıt vermek hem de bu paranın bitmeyeceğini kanıtlamak adına dıştan 3 kurumunun ekonomistlerden de destek alarak çeşitli senaryolar çizerek çalışma yaptık. Bu ek maaş desteğini yapmaya niyetliyiz. Özellikle de yeni işe girecek olanlara avantaj sağlayacağız. Tam bir ay sonra açıklamayı planladığımız bir çalışma vardır. Engellilerin özel sektörde istihdamı ile ilgili. Bu projede aslında bunun benzeri yapıda hareket edecek. Hem iş bulma merkezi ile ilgili anlattığım konu hem de özel sektörde istihdam gücünün artırılması vatandaşın özel sektöre teşviklendirilmesi ile ilgili çalışmadır. Özellikle hükümet kanadından, siyasi partilerden gelen eleştirileri göz önünde bulundurarak hareket ediyorum ama diğer taraftan özel sektörün temsilcilerin işverenlerin üzerime yığdıkları baskıyı göz önünde bulundurduğumda bir kaç kurumun dünkü açıklamalarına da baktığımda aslında ne demek istediklerini “bu hükümetin gitmesi ile ilgili çaba sarf ettiklerini” görüyorum. Ben onları dinleyecek değilim, kendi vatandaşlarımın özelde istihdamının sağlanmasını ciddi anlamda destekleyen biriyim. Kendi vatandaşlarım dururken yabancı iş gücünün getirilerek hem onların emeklerinin sömürülmesine hem de yerel işgücünün uzak tutularak ülke ekonomisinin daha kötüye gitmesine müsaade edecek değilim. Ben adımı güzel şeylere bırakmak isterim ama satılmış gibi değil. Toplumuma doğru hizmetleri vererek adımın yazılmasını isterim. Bunu herkes böyle bilsin” dedi.

“İş Yasası Değişikliği için ciddi bir mesaiyi harcıyoruz”
Bakanlık olarak şuan hedeflerinin ilkinin İhtiyat Sandığı Destek Fonundaki paranın sürdürülebilirliğini kanıtlamak olduğunu vurgulayan Çeler, alt yapısını hazırladıkları iş bulma merkezinin hayata geçmesi ile birlikte eğitimlerin verileceğini ve sertifikasyon çerçevesinde çalışanların özel sektöre istihdamının sağlanması olduğunu yineledi.
İş Yasası’nın da değişiyor olduğuna işaret eden Zeki Çeler, “İş Yasası Değişikliği için ciddi bir mesaiyi harcıyoruz. Gerek AB gerekse TC iş yasasının benzeri bir noktası biraz da geliştirilerek bizim ülkemizde hayata geçecek. Hizmet akitlerinden, izin saatlerine, günlerine kadar denetim mekanizmasını da biraz daha güçlendirerek” dedi.
Hükümette çatlak olmadığını ancak bazı basında ısrarla bu yönde haberler yapıldığına da değinen Çeler, “Belki çok başarılı olamayabiliriz, eksik kalmış da olabiliriz ama gerçek anlamda tek bir amacımız vardır bu ülkenin nasıl daha iyiye gidilebileceğidir. Bakanlar Kurulu’na girdiğimizde derdimiz zam yapmak ve vatandaşı sömürmek değildir. Vatandaşın yıllardır sömürülmesinin önüne geçebilmek için hataları nasıl düzeltebiliriz deriz ama öyle bir yıkım halindedir ki bu memleket toplumda psikolojik olarak öyle bir yıkıldı ki hiçbir şeyden mutlu olamıyoruz. Hiç bireyden kendimize doğru bir fayda çıkaramıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1777 defa okunmuştur