1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Eğitimde veliler ayaklandı, bakanlık açıkladı: 'TEKNİK HATA'
Eğitimde veliler ayaklandı, bakanlık açıkladı: 'TEKNİK HATA'

Eğitimde veliler ayaklandı, bakanlık açıkladı: 'TEKNİK HATA'

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından 10 dakika içinde iki farklı sınav sonucu açıklandı, ortalık karıştı, yeni bir sınav trajedisi ortaya çıktı

A+A-

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ve 20 Temmuz Fen Lisesi sınav sonuçları hatalı açıklandı, ortalık karıştı, veli ve öğrenciler ayaklandı, bakanlık ‘teknik hata’ açıklamasına bulundu. YENİDÜZEN, tüm gün yaşananları takip etti

Fehime ALASYA

731 öğrencinin, 24 Haziran’da ter döktüğü Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ve 20 Temmuz Fen Lisesi sınav sonuçları hatalı açıklandı, ortalık karıştı.

Sınav sonrası, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından hatalı listenin açıklanması ve kontroller sırasında fark edilerek, 10 dakika içerisinde ikinci bir liste yayınlanması, veli ve öğrencileri ayağa kaldırdı.

Veliler bu yaşananların ardında şaibeli sonuçlar olabileceği şüphesiyle ayaklandı, bakanlık ‘teknik hata’ açıklamasına bulundu. YENİDÜZEN, tüm gün yaşananları izledi.

Veliler dün sabahın erken saatlerinde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda toplanarak, durumu anlamaya çalıştı, Bakanlık Müsteşarı Rauf Ataöz ile görüştü.

Rauf Ataöz’ün odasından yükselen sesler, gerginliğin tırmanmasına neden oldu. Birçok aile, çocukların moral bozukluğuna uğradığını dile getirirken, yapılan bu hatanın kabul edilemez olduğuna değindi.

Kendi içinde örgütlenen bazı aileler, konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Temsili bir avukat tutan aileler, kendi arasında örgütlenip, ara emri almak için konuyu yargıya taşımakta kararlı.  “İlk ve ikinci kez olmak üzere iki farklı liste yayınlandı. 14 kişinin de sınava girmeden bu okullara alınacağı yönünde de söylentiler var. Ara emri alındı, veliler avukat tuttu, bu işin peşini bırakmayacağız, kayıtlar durduruldu” diyen veliler, en büyük rahatsızlıklarının puanların önce açıklanması, ardından da kaldırılması olduğunu belirtti.  

Bakanlıktan “Teknik hata” açıklaması

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise yaşananların ‘teknik bir hatadan’ meydana çıktığı belirtildi. YENİDÜZEN’e yapılan detaylı açıklamada, yaşanan teknik hata, kontenjanlar ve sınavla ilgili genel bilgi verildi.

Söz konusu sınavlarla ilgili toplamda dört liste yayınlandığını belirten Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Salih Sarpten, bu listelerden sadece bir tanesinin hatalı olduğunu belirterek, diğer iki listede doğru puanlamanın yer aldığını işaret etti. Listelerle ilgili detaylı bilgi veren Sarpten, yapılan yanlışlıkla sınavda kazanan öğrencilerin değil, kazanamayan öğrencilerin etkilendiğini işaret ederek, “Bu hata kazananları etkilemedi, kaybedenleri ümitlendirdi ve üzdü. Burada psikolojik bir etki oldu. Kendilerinin kazananların listesinde göremediler fakat yanlış listede notlarının yüksek olduğunu görüp ümitlendiler, ‘notum yüksek olduğu halde neden kazanamadım’ diye isyan ettiler. Beklenti içerisine girdiler ve üzüldüler” dedi.  

Veliler kadar öğrenciler de tepkiliydi

“Ya sistemde hata yoksa ve bir şaibe var, neler olduğunu anlamakta zorlanıyoruz” diyen öğrenciler, velileriyle birlikte uzun bir süre bakanlıktan ayrılmadı. Yaşananlara veliler kadar öğrenciler de tepkiliydi.

Bakanlığa dilekçe veren aileler, yapılan çelişkili açıklamalara ve çocukların sınavına itiraz etti.

İtiraz için gelen ailelerin yanı sıra, kazanan ve kayıt yaptırmak isteyen aileler de bakanlığa akın etti. yaşananlara bir anlam yüklemekte zorlanan aileler, “Keşke bunlar hiç yaşanmasa” diyerek eleştiride bulundu.

“Kazananlar da kazanamayanlar da zan altında kalıyor, günah…”

Bazı aileler, “Kazanan çocuklarımıza dahi ‘sen de mi torpillisin?’ tarzında esprilerle yaklaşıyorlar, çocuklar bu duruma isyan ediyor. Çocuklarımız bu sınavlara canla başla çalışıyorlar, ortaya atılan şaibeler, tüm çocuklarımızı zan altında bırakıyor. Kazananlar da kazanamayanlar da zan altında kalıyor, günah… ” diyerek, bu yaşananların sınavda geçer not alan öğrencileri de olumsuz etkilediğini belirtti.

Velilerden T-Puanı uygulamasına tepki

Puan hesaplamalarında diploma ortalaması alınırken özel okulların farklı bir uygulamaya tutulduğunu ileri süren bazı veliler ise bakanlıktan bu konuyla ilgili detaylı bilgi talep etti. Konuya ilişkin YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Salih Sarpten, T-Puanı uygulaması, sadece özel okullara özgü olmadığını anlattı.

Bakanlık Müsteşarı Rauf Ataöz; “Gönül isterdi ki böyle bir hata olmasın, kimse üzülmesin… Meydana gelen hata, teknik bir hatadır”

Bakanlık Müsteşarı Rauf Ataöz ise konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, bunun teknik bir hata olduğunu ifade ederek, duyduğu üzüntüyü dile getirdi.  Ataöz, “Gönül isterdi ki böyle bir hata olmasın, kimse üzülmesin… Meydana gelen hata, teknik bir hatadır, bunun izahını ailelere yapmaya çalıştık, her gelen veli ve çocuğu da aydınlatmaya özen gösterdik. Kimsenin aklında soru işareti kalmasını istemiyoruz. Kazananlar da kaybedenler de bizim çocuklarımız” dedi.

 

Öğrenci ve veliler ne dedi? Öğrenci ve veliler ne dedi?

 

Aslan Örgün (Öğrenci):
“Tüm bu yaşananlara anlam vermekte zorlanıyorum”

“Geçme notu 88,12 idi, şimdi 87,29 puan aldım. Şu an yedek listedeyim, geçer nota erişmem için çok düşük bir puan kaldı. Bazı aileler şikâyete geldi, haklı olanlar haksız duruma düştü gibi görünüyor, tüm bu yaşananlara anlam vermekte zorlanıyorum. Notlar açıklandı, sonra kaldırılıp yeniden açıklandı, sanırım tüm bunlar şüphe duyulmasına neden oldu.”

Sabri Salioğlu (Öğrenci):
“Önce sevindim, sonra çok üzüldüm…”

“Bülent Ecevit Anadolu Lisesi sınavına girdim. Ben yüksek bir not aldım, hakkımı yediler. İlk açıklanan notlarda bu liseyi kazanmıştım, çok sevindim, ikinci kez yapılan açıklamada notum düşük çıktı ve kaybettiğim söylendi. Önce sevindim, sonra çok üzüldüm…”

Selin Salioğlu (Öğrenci):
“Yaşananlara anlam veremedik”

“Ben kendi hesaplarıma göre 92 aldım, puanım 84’lerde açıklandı, fakat ikinci açıklamada daha da düşük olduğunu gördük, ne olduğunu anlamak için buradayız. Yaşananlara anlam veremedik. Sınav kağıtlarımızı görmek, karşılaştırmak ve kesin bilgi almak için buradayız.”

Fethi Ercan (Öğrenci):
“Keşke böyle bir şey olmasaydı. Önce kazandığımızı duyduk, ardından kaybettiğimizi öğrendik, gerçekten üzüldük…”

“İlk açıklamada 94,52 aldığım görüldü, ikincisinde de 84,90 aldığım açıklandı. Bülent Ecevit Anadolu Lisesi sınavına girmiştim. Bakanlıktan Salih beyin yanına girip tek tek kontrol ettim ve yaptıklarımı doğruladım. Bakanlıktan yaptıkları açıklama beni rahatlattı. Bize sistemdeki yanlışlıktan dolayı bunun yaşandığını anlattılar. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Önce kazandığımızı duyduk, ardından kaybettiğimizi öğrendik, gerçekten üzüldük…”

Muhammed Ercan (Veli):
“Ümit ederiz herhangi bir şaibe yoktur ve tüm öğrenciler hakkıyla sınav sonuçlarını almıştır, temennimiz bu…”

“ İlk başta bu yaşananlardan şüphe duyduk, herhangi bir şaibe var mı yok mu bunu düşünüp bakanlığa koştuk. Yapılan yanlış açıklama tam da bayram arifesine denk geldi, puanlama yanlış açıklandı, düzeltip yeniden açıkladılar, o yüzden bu işin peşine düşüp, şaibe var mı diye baktık. Teyit ettik, sonuçlarda fark olmadığını gördük. Sınav kâğıdını yeniden kontrol ettik, uzlaşmaya çalıştık. Ümit ederiz herhangi bir şaibe yoktur ve tüm öğrenciler hakkıyla sınav sonuçlarını almıştır, temennimiz bu…”

Aşkın Gezercan (Veli):
“Bizim çocuğumuz kazandı. Bize korkulacak bir durum yok denildi ama yine de endişe ettik”

“Bizim çocuğumuz kazandı, listede de bu açıklandı, kayıt için geldik, fakat burada sorun yaşandığını gördük. Kayıt yapmak istedik ama mümkün değilmiş. Kayıtlar durdurulmuş. Bize korkulacak bir durum yok denildi ama yine de endişe ettik. Daha önceden, geçmiş yıllarda başkalarının başına gelen haksızlıklar yaşandığını duymuştuk, bu yüzden korkmamız veya bu insanların endişesi çok haksız da sayılmaz. Çocuğum iki yıldır dershaneye gidiyor, tüm çocuklar canla başla çalışıyor, keşke hiç bunlar olmasa…”

Didem Lambasuyucu (Veli):
“Bu durumun peşini bırakmayacağım, gerek çocuğum kazanır gerek kazanmaz, neden iki sınav sonucu açıklandı ki…”

“Çocuğumuzun notu düşükmüş, giremedi, ilk listede notu daha yüksekti. Bize kayıtları durdurduklarını ve yeniden kontrol edeceklerini söylediler. Buradan bize ilk etapta açıklanan personel hatası yüzünden bu yanlışın çıktığı yönünde oldu. Dilekçe vererek bu duruma itiraz ettik. Bu durumun peşini bırakmayacağım, gerek çocuğum kazanır gerek kazanmaz, neden iki sınav sonucu açıklandı ki…”

Aşkın Meşeli (Veli):
“Sanırım bu da zamanın getirdikleri olsa gerek, bunu biz yaratmadık. Bu hatayı bilgisayar da yapmış olabilir fakat toplum güvenini kaybettiği için şüphe duyuyor”

“Önce bir liste açıklandı, ardından başka liste… Hesaplamaları da farklı ve değişiyor. Çocuğumuz özel bir okulda ve bu yüzden çarpılan dereceler düşük, nedeni ise özel okulların veya başarı seviyesi yüksek okulların olmasıymış. Bu durumda özel okulda okuyup bu sınava giren çocuklara haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bu karışıklıkları aklımız almıyor. Bu ayrımcılık gibi geliyor. Eğitim Bakanlığı’ndan Salih bey bize açıklama yaptı, biraz tatmin olduk ama… Hiçbir şaibe olmasa dahi, ülkedeki devlet kurumlarına çok fazla güven kalmadı, o yüzdendir ki bu denli şüpheciyiz. Sanırım bu da zamanın getirdikleri olsa gerek, bunu biz yaratmadık. Bu hatayı bilgisayar da yapmış olabilir fakat toplum güvenini kaybettiği için şüphe duyuyor.”


Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı adına açıklama yapan Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Salih Sarpten yaşananları değerlendirdi;

“Teknik hata meydana geldi”

Yaşananları Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı adına YENİDÜZEN’e değerlendiren Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Salih Sarpten, teknik bir hata meydana geldiğini belirterek detayları anlattı.

Sarpten, “Özellikle bu sınava girmeyenlerden kaynaklanan bir teknik hata meydana geldi ve gerçek olmayan notlar atıldı. Yani bir öğrencinin notu, kendine ait olmayan notlarla yüz yüze geldi. Bu listedeki hata fark edilir edilmez liste güncellendi. Kazananlarla ilgili bir sorun yoktu zaten, kazananlar yerleşmişti. Bu listedeki puan kayması, hatalı puanların ortaya çıkması hataya neden oldu” dedi.

Sarpten açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“20 Temmuz Fen Lisesi ve Bülent Ecevit Fen Lisesi giriş sınavı, 8. Sınıfın sonunda yapılıp, sınav puanı ve diploma derecesi dikkate alınarak belirlenen bir puan hesaplama yöntemi ile uygulanır. Bakanlık tarafından sınavdan önce yayınladığımız kılavuzda ise tüm bunların detayları verilmektedir.

Sınavda beş tane test vardır, bunlar yüz üzerinden hesaplanıp toplanıyor ve beşe bölünüyor. Bir de diplomasının çocuğa kazandırdığı T-Puanı’nın yarısı alınır. Sınavdan hemen sonra bu uygulamalar yapıldı ve Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Anadolu Lisesi Programı, IGCSE Programı ve 20 Temmuz Fen Lisesi Programı’na yerleşen adaylar belli oldu.

“Kâğıtların okunması sırasında, programdaki yazılımdan kaynaklanan bir teknik hata oldu”

Adaylar puan sırasına göre belli olup, tercihlerine göre yerleştirildi. Bunun yanında dördüncü bir liste daha oluşturuldu. Bu liste de tüm adaylarla ilgiliydi. Burada kazanan ve kazanmayan adaylar vardı. Kazananlara göre değil de aday numarasına göre oluşturulmuş bir listeydi. Bu liste oluştururken teknik bir hata meydana geldi. Özellikle bu sınava girmeyenlerden kaynaklanan bir teknik hata meydana geldi ve gerçek olmayan notlar atıldı. Yani bir öğrencinin notu, kendine ait olmayan notlarla yüz yüze geldi. Bu listedeki hata fark edilir edilmez liste güncellendi. Kazananlarla ilgili bir sorun yoktu zaten, kazananlar yerleşmişti. Bu listedeki puan kayması, hatalı puanların ortaya çıkması hataya neden oldu.

“Bu hata kazananları etkilemedi, kaybedenleri ümitlendirdi ve üzdü”

Bakanlık tarafından açıklanan dört tane liste vardı, biri hatalıydı ve hatalı olan da fark edilir edilmez hemen yeniden kontrol edilerek düzeltildi. Kâğıtların okunması sırasında, programdaki yazılımdan kaynaklanan bir teknik hata oldu.

Yapılan hata kontrollerde fark edildi ve hemen düzeltildi. Bu hata, kazananları, yerleşenleri veya yerleşmese bile genel listedeki sıraları değiştirmedi. Listedeki hata zaten öğrencilere ait olmayan hata idi. Doğru liste yayınlandı, kontrol edildi ve uyuşuldu.

Bu hata kazananları etkilemedi, kaybedenleri ümitlendirdi ve üzdü. Burada psikolojik bir etki oldu. Kendilerinin kazananların listesinde göremediler fakat yanlış listede notlarının yüksek olduğunu görüp ümitlendiler, ‘notum yüksek olduğu halde neden kazanamadım’ diye siyan ettiler. Beklenti içerisine girdiler ve üzüldüler.

“100 almadığı halde, hatalı listede çocuk 100 aldı gibi görüldü, bunu sınav kâğıtlarını göstererek velilere de öğrencilere de izah ettik”

Uzun zamandır aynı programı kullanıyoruz ve böyle bir sorunla karşılaşmadık, bu sefer de yazılım güncellenirken böyle bir sorun çıktı.

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Anadolu Lisesi Programı Taban Puanı 94,90,

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, IGCSE Programı Taban Puanı 94,12,

20 Temmuz Fen Lisesi Programı Taban Puanı ise 88,12 idi. Bu listede hak kazananlar yerleştirildi.

Hatalı olan listede ise bu öğrencilerin dışında çocuklar hak kazanmış gibi görüldü fakat o listedeki puanlar onlara ait değildi. Bugün gelen velilere tüm bunları gösterdik, itirazlarını dinledik. 100 almadığı halde, hatalı listede çocuk 100 aldı gibi görüldü, bunu sınav kâğıtlarını göstererek velilere de öğrencilere de izah ettik.

731 çocuk kayıt yaptı, 280’i hak kazandı

24 Haziran’da açıklanan sınava 731 çocuğun kayıt yaptırdı, sınavda toplam 280 öğrenci hak kazandı.  Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Anadolu Lisesi Programı’na 120, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, IGCSE Programı’na 30, 20 Temmuz Fen Lisesi Programı’na ise 130 öğrenci hak kazandı.

“Velilere tek tek izah ettik” 

Gün boyu bu durumu velilere tek tek izah etmeye çalıştık, elbette bu kolay olmadı ama herkesle tek tek ilgilendik. Yaklaşık 30 veli şikayet dilekçesi verdi. Bu dilekçeleri alıp, velilere randevu vereceğiz, bizimle birlikte gelip sınav kağıtlarını incelemelerini sağlayacağız. Olası bir hata durumunda ise hak kazanan çocuğumuz olursa kontenjana tabi olacaktır.  

Kayıtlarımız henüz başlamamıştı, muhtemelen, Cuma veya Pazartesi günü başlayacaktır

“T-Puanı uygulaması, sadece özel okullara özgü değildir”

T-Puanı uygulaması, tüm merkezi sınavlarda kullanılan bir istatistiki veridir. Birçok sınavda bu veri kullanılıyor. Her okul kendi içinde değerlendirip, diploma derecesine karşılık gelen başarı derecesi hesaplanır.  Bu okullar sadece özel okullar değildir, köy okulları ve kent okulları veya notları şişirilmiş köy okulları, bu gibi durumlarda, tüm okullar kendi içinde değerlendirilir. Özel okullarda özellikle diploma notlarının yüksek olması, o okullardaki diploma notlarını biraz yukarıya çeker ve diploma notları daha düşük düzeyde olur. Bu uygulama okullardaki diploma notlarının standart uygulaması ile ilgili bir uygulamadır.

 

 

 

 

Bu haber toplam 3740 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler