1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Devlet 2018 borcunu TÜRK-SAT'a ödeyecek"
"Devlet 2018 borcunu TÜRK-SAT'a ödeyecek"

"Devlet 2018 borcunu TÜRK-SAT'a ödeyecek"

Hükümetin 2018'den bugüne TÜRK-SAT'a olan borçları nedeniyle yerel TV kanallarının uydudan çıkarılması sorunu kısmen aşıldı.

A+A-

Hükümetin 2018'den bugüne TÜRK-SAT'a olan borçları nedeniyle yerel TV kanallarının uydudan çıkarılması sorunu kısmen aşıldı.

Başbakan Ersan Saner 2018 yılına ait ödemenin bugün Maliye'den Başbakanlık’a aktarılacağını ve TÜRK-SAT’a ödeme yapılacağını açıkladı.

Saner, 2018 yılına ilişkin ödemenin 254 bin dolar olduğunu da ifade etti.

Türk-Sat, Kıbrıs'tan yayın yapan özel televizyon kanalarını geçtiğimiz hafta uydudan çıkarılacağını bildirmişti. Kararın, KKTC devletinin "borcu" nedeniyle alındığı ve BRT Müdürlüğü tarafından televizyonlara bildirildiği ortaya çıkmıştı.

SANER: “TÜRKSAT’A 1 BUÇUK MİLYON TL ÖDENİYOR”

Konuşmacıları yanıtlayan Başbakan Ersan Saner, 2021 Mali ve İktisadi İşbirliği Protokolü’nde de medyaya belirli kriterlerde katkılar yapılmasının da yer aldığını kaydetti.

KKTC’de yayın yapan tüm televizyon kanallarının Türksat’a uydu ücreti olarak 4 megabitlik yayın için ayda 9 bin dolar ödemesi gerektiğini, BRT’nin de 2 bin dolar uplink ücreti ödediğini belirten Başbakan Saner, tüm bunların 2018’den beri sürdüğünü ve şu anda 254 bin dolar borç biriktiğini anlattı.

Aslında uydu yayınlarının 31 Aralık’ta kesileceğini ancak zaman istedikleri için bugün kadar gelindiğini belirten Başbakan Saner, 2018’e ait borca karşılık 1 buçuk milyon TL’nin ödeneceğini ve yollarına devam edeceklerini söyledi.

 

KIBRIS TÜRK HALKININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN ÖDEME YARIN SABAHTAN İTİBAREN YAPILACAK

Tüm bu hizmetlerin BRT üzerinden verildiğini ve özel televizyonların ödemelerinin yapılmadığını anımsatan Saner, oluşan bu borcun bu kadar ciddi sıkıntı olunan bu zamanda Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyurmak için de bu ödemelerin yarın sabahtan itibaren geçekleştirileceğini, konulan kıstaslara da artık herkesin uyması gerektiğini belirtti.

Başbakan Ersan Saner, CTP milletvekili Erkut Şahali’nin yerinden sorusunu da yanıtladı ve imzalanan 2021 protokolünde yer alan basın yayın organlarına ödenecek miktarın hazırlanacak tüzüklerle ödenebileceğini dile getirdi. 

 

ÇELER: “TV’LERİMİZ REKLAM PAYI ALABİLMELİ”

TDP Milletvekili Zeki Çeler de konuşmasında, ülkedeki televizyon kanalların reklam payını alabilmeleri için gerekli teknolojik uygulamanın artık yapılması gerektiğini kaydetti. 

Güney Kıbrıs’ta ve Avrupa’da uygulanan sistemin artık ülkede de uygulanması gerektiğini dile getiren Çeler, Türkiye’deki TV kanallarında yayımlanan ve KKTC’de de satılan ürünlerin reklamları için ayrı bir vergilendirme konulmasını ve KKTC televizyon kanallarının desteklenmesi gerektiğini anlattı.

Başbakan’ın bu konuyu görüşüp Türkiye ile imzalanacak bir protokolle yayınların desteklenmesi gerektiğini dile getiren Zeki Çeler, artık bu söylenenlerin hayata geçmesini diledi.

 

ÖZDENEFE TV YAYINLARININ DEVAMI İÇİN NE YAPILDIĞINI SORDU

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, özgür basının demokrasilerde dördüncü güç olarak literatürde yerini aldığını söyledi.

Özgür basının olabilmesi için de devletlerin çok önemli sorumluluğu olduğunu dile getiren Özdenefe, Cuma günü BRT tarafından TV kuruluşlarına gönderilen borçların ödenmemesi halinde gece yarısı Türksat’taki yayınların kesileceğine dair ihbar mektubunu anımsatarak yayınların devam etmesi için ne yapıldığını sordu ve bu konuda bilgi verilmesini istedi.

Daha önce yapılan anlaşmanın ardından kanalların Türksat üzerinden Kıbrıs paketi ile yayına çıkarıldığını anımsatan Özdenefe, o zaman yapılan protokolle karasal ve internet yayıncılığının alt yapısının güçlendirileceğinin söylendiğini anlattı.
Özdenefe, taşıma suyla değirmen dönemeyeceğini vurgulayarak, karasal yayınların ve IP tabanlı yayınların önünün açılması, televizyonların yayınlarını sürdürebilmesi için gerekli teknik altyapının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Fazilet Özdenefe, TC televizyonlarının yayınlarındaki reklamlar nedeniyle KKTC televizyonlarının haksız rekabete uğradığına da dikkat çekti.

Yayınların denetimlerinde YYK dışındaki otoriteye fırsat vermeyecek şekilde altyapı güçlendirilmesine gidilmesinin şart olduğunu kaydeden Özdenefe, “Televizyonlarımız bizim otoritemiz dışında başka türlü kriterlere tabi olursa o noktadan sonra geriye dönüş olmaz” dedi.

Bu haber toplam 1886 defa okunmuştur
Etiketler : ,