1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Daha canlı ve yaşanası bir Lefke için neler yapılabilir?”
“Daha canlı ve yaşanası bir Lefke için neler yapılabilir?”

“Daha canlı ve yaşanası bir Lefke için neler yapılabilir?”

YENİDÜZEN, bölgenin sorunlarını dile getirmekten sıkılan Lefkelilere sordu

A+A-

Fehime ALASYA

‘Hayali bile güzel’ dedirten fikirler, daha güzel ve yaşanası bir Lefke için dile getirildi.    

Lefke’nin gelişebilmesi için birçok alanda yatırım ve proje yapılabilineceğine dikkat çeken Lefkeliler, bölgede yapılabilinecek iyileştirmelere değindi.

20 yılı aşkındır bölgede kırsal kesim arsası dağıtılmadığının altını çizen Lefkeliler, bu sayede gençliğin bölgeye kök salabileceğine dikkat çekti. “Kırsal kesim arsası dağıtsalar, herkes alıp ev yapacak, nüfus çoğalacak, artan nüfusta iş imkânları doğacak” diyen Lefkeliler, bölgenin kalkınması açısından kırsal kesim arsalarının çok önemli rol oynadığına değindi.

Lefke’nin büyük bir alanının sit alanı olarak ilan edildiğine değinen Lefkeliler, bu durumun çarpık yapılaşma için önem arz ettiğini dile getirirken, imar yapısı açısından da dezavantajları olduğuna değinerek, üretim ve konaklamayı düşünerek, daha farklı imar planlaması yapılabilineceğine dikkat çekti.

Bölgede bulunan üç derenin kenarına yürüyüş yolları yapılabilineceğine dikkat çeken Lefkeliler, turizm alanında bazı Lefke dinamiklerinin öne çıkması gerektiğini düşüyor.

Selvi ağaçlarının altında oturup bir kahve içilecek açık yeşil alan hayali kuran Lefkeliler, yol kenarlarına yapılabilecek ve sergilenebilecek “Ray üzerinde vagon” anıtı gibi hayali projelerini sundu.

Ülke siyasetinden yakınan birçok Lefkeli, bölgedeki yerel yönetimden memnuniyet dile getirdi.

Bölgede bulunan Kooperatif, üniversite, Lefke Belediyesi ve bölge kaymakamlığı ile birlikte işbirliği içerisinde birçok güzel proje üretilebilineceğine dikkat çeken yerli halk, bu sayede bölgenin daha da canlanacağından yana hemfikir.  

 


VATANDAŞ NE DEDİ? VATANDAŞ NE DEDİ? VATANDAŞ NE DEDİ?

 

Raif Uskuri:
"Selvi ağaçlarının altında oturup bir kahve içeceğimiz açık bir alan yapılabilir..."

Devlet dairelerimiz henüz tamamlanmadı. İş sahaları yine yeterli değil. İş sahası yaratan sadece üniversite vardır. Tüm bakanlar kalkınmada önceliğimizdir derken Lefke bölgesini dillendiriyor fakat esnafın vergiden beli bükülüyor. Ekonomik kalkınmayı hızlandırma açısından esnafa destek verebilirler. Bir yerin gelişmesi için nüfusun, evin olması lazım. İnsanlar buraya ev yapıp kökünü salmış olur. Kırsal kesim arsası verilmeli. Ev Hatta biraz katkı koymalı ki gençlik burada kalsın. Bunlar Lefke’nin gelişmesi için çok önem arz eden şeyler. Lefke’nin büyük bir alanı sit alanı olarak ilan edildi, bu durum çarpık yapılaşma için önemliydi fakat imar yapısı açısından da dezavantajları oldu. Bunlar ince düşünülüp, sık dokunulmalı.
Turizm alanında bazı Lefke dinamiklerinin öne çıkması gerek. Bölgemizde tüm kış boyu akan üç tane dere var, buraya yürüme yolları yapılabilir. Bu bile bir aktivite olabilir…
İngiliz evleri denilen alanın soluna güzel bir sosyal tesis alanı yaratılabilinir. Düğün, etkinlik, yüzme havuzu gibi etkinlik alanları olmalı...
Selvi ağaçlarının altında oturup bir kahve içeceğimiz açık bir alan yapılabilir...

Mustafa Öney:
"Belediye,  kaymakamlık, üniversite ve Lefke Kooperatifi bir araya gelirse, bir komisyon oluşturarak bölgenin kalkınması için çok şey yapabilirler diye inanıyorum. Bu şekilde çok şahane projeler üretilebilir"

Esnafa ve sanatkâra ekonomik paket açıkladılar, ama bu pakete bile güvenimiz yok. Onlar bile tanıdık, ahbap işi olarak görülüyor. İlçe olduktan sonra, üç ana güç ile yerel kaynaklar ile birçok şey yapabileceğimize inanıyorum. Belediye,  kaymakamlık, üniversite ve Lefke Kooperatifi bir araya gelirse, bir komisyon oluşturarak bölgenin kalkınması için çok şey yapabilirler diye inanıyorum. Bu şekilde çok şahane projeler üretilebilir. Bu yılki Lefke beş yıl önceki Lefke değil, gözle görülür bir cıvıltı evet vardır fakat bu üniversite sayesindedir. Devlet katkısı ile bu olmadı…

Hamdi Özadalı:
"Yeşilyurt’tan Gemikonağı’na kadar yürüyüş parkurları yapılabilir, orada koruluk var, oraları düzenlenip piknik alanı yapılabilir, bu sayede bölge kış turizmine kazandırılabilir"

Yeşilyurt’tan Gemikonağı’na kadar yürüyüş parkurları yapılabilir, orada koruluk var, oraları düzenlenip piknik alanı yapılabilir, bu sayede bölge kış turizmine kazandırılabilir. Bölge marina projeleri olduğunu söylüyorlar, onu hayata geçirebilirler. Siyasilere de güvenimiz kalmadı. Belediye yönetiminden memnunuz fakat siyasete olan inancımız maalesef yok. Belki bu proje hayat geçer. Siyasetten, devletten umudunu kesen halk, vatandaş, özele bel bağlıyor. Üç yıldır Güzelyurt Lefke çevre yolu bitmedi. Üç yıldır iki kişini malını alıp yolu bitiremediler. Bu olur şey değil.
Lefke göledi de turizm amaçlı tasarlanıp turizme kazandırılabilir. Bölgemizde birçok milli yüzücü var, su sporları etkinlikleri de bu bölgede düzenlenebilir.

Abdullah Ersen:
"Bir anıt, bir müze bir sergi için illaki savaş veya şehit olması gerekmiyor. Vagon konulabilir, narenciye kantarları konulabilir, simgesel büst yapılabilir"

Bölgedeki narenciyeyi ve satışları teşvik etmeliler, çıkan bu ambargo davaları tüm işlerimizi kesti. Siyasilere sorsan malımız kalitesiz derler. Tüm mallar kalitesiz değildir. Su olan yerler çok azaldı. Bu bölgede dış piyasayı tutup, pazarlayabilirse bölgedeki narenciye de kalkınır. Devlet, dış piyasada pazar bulup, yerli üreticinin üretimi yurt dışına yollamalı. Fiyatları iyi tutmalı ki üreticiler de kalkınsın. Bölgede arsa açılmalı, nüfus bölgede tutulmalı. Burada kalması için desteklenmeli. CMC bölgesinde vagonlar var, onları tadil edip, yol kenarına raylara döşenip sergilense, ilgi odağı olacak. Bu sayede orada Lefkelinin geçmişte neler yaşadığı sergilenebilir. O maden ocağı buranın bir parçası, kim ne derse desin. Bir anıt, bir müze bir sergi için illaki savaş veya şehit olması gerekmiyor. Vagon konulabilir, narenciye kantarları konulabilir, simgesel büst yapılabilir.

Türkmen Karaç:
"Lefke’de de 100 tane kırsal kesim, 100 gencin bu bölgeye kök salması demektir. Bunu en son 20-25 sene önce yaptılar"

Güzel şeyler konuşalım diyoruz ama yine de olumsuzluklarla tıkanıyoruz. Kasabamızdaki gençler mutlu olursa biz de mutlu oluruz. Bu alanda istihdam çok önemli… Çevre yolu halen daha bitirilmedi. Bitse çevre yolu ve Aplıç kapısı için çok önemli bir etken olacak. Kırnı köyünde kırsal kesim arsası vermeye başlıyorlarmış, Lefke’de de 100 tane kırsal kesim, 100 gencin bu bölgeye kök salması demektir. Bunu en son 20-25 sene önce yaptılar. Bölgedeki göçün durdurulması ekonomimize de gayda sağlayacak. Örneğin 100 evin arasında bir genç çıkıp market açabilir veya berber... Bu çalışmalar iş potansiyeli de yaratabilir.

Adnan Zekai:
"Doğal zenginliği olan bölgemizin orijinal yapısını bozmadan ilerlemeli, kalkınmalıyız"

Dokuz yıldır bu bölgede lisede öğretmenim. Artık bölgeli oldum sayılır. Bana göre burada o günden bu güne yapılan en iyi şey üniversite ve giderek büyümesidir. Özellikle Gemikonağı’nda buna yönelik ciddi bir kalkınma başladı. Gençlere iş potansiyeli açıldı, bölgede ciddi bir canlılık oldu, gençler yatırım yapıyor. Ben lise öğretmeniyim ve bölgenin öğrencileri buradan ayrılmayı tercih etmiyor diyebilirim. İş imkânları arttırıldığı takdirde bu çocuklar da burada mesleği ile kalacaktır. Önemli olan bölgede çarpık ve yanlış büyümenin olmamasıdır. Düzen çok önemlidir. Bunlar tasarlanmalı. Doğal zenginliği olan bölgemizin orijinal yapısını bozmadan ilerlemeli, kalkınmalıyız. Yetkililer esas bunun üzerinde durmalı. On yıl ilerisini düşünerek adım atılmalı. Yatırım yapan gençler, doğru ve yerinde, ilerisini düşünerek yönlendirilmeli.

Ersan Karaç:
"Bölge, sanat dallarına açtır, bu gibi yatırımlar yapılmalı, özellikle çocuklar için Avrupa Birliği'nden yardım alıp güzel şeyler yapabiliriz"

Müzik öğretmeniyim, belediyede kültür sanat sorumlusu olarak göreve başladım. Çocuk orkestrasını kurdum, onun şefliğini yapıyorum. 5-20 yaş arası herkes bu orkestraya katılır, şu an 25 öğrencim var, 30 kişi de geri çevirmek zorunda kaldım, ama yaz için farklı bir çözümle onları da kabul edeceğiz. Bölge böyle bir yatırıma, sanat dallarına açtır, bu gibi yatırımlar yapılmalı. Biz festivallerde yer alıyoruz, konserler düzenliyoruz, bu sosyal aktivite olur ve onların kötü alışkanlıklardan, sanal ortamdan uzak durmasına vesile oluyor. Bölgede resim, heykel ve el işlerine yönelik etkinlik vey aiş sahası yaratılabilinir. Yüzme kursları başladı, bu alanda yatırımlar, tesisler yapılabilir. Bölge çocukları için güzel şeyler yapabiliriz. Avrupa birliği'nden yardım alınabilinir.

Tuncay Sarıyer:
"Derhal esnaf ve zanaatkârlar sitesi kurulması ve esnafın da bundan faydalanması lazım. Bu bölgede bir boyacı, makinist, demirci, marangoz, elektrikçi kalmadı"

Lefke’nin canlanması ve gelişmesi için acil olarak kırsal kesim arsası dağıtmalı. Gençlerin, insanların yeni bir yerleşim yeri olmalı ki nüfus artmalı, esnaf da buradan olumlu etkilenmeli. Derhal esnaf ve zanaatkârlar sitesi kurulması ve esnafın da bundan faydalanması lazım. Bu bölgede bir boyacı, makinist, demirci, marangoz, elektrikçi kalmadı. Bunlar olsa Lefke tam ilçe olur ve bölge canlanabilir. Lefke esnafı bugün perişandır. Bakanlık esnafı vergiler, muafiyet ve teşvik ile kalkınmaya itmeli. Üniversite, belediye ve devlet birliği ile daha da güzel projelere adım atılabilir.

Cengiz Küçük:
"Bu imar planının sit alanları da düşünülerek, yatırıma yönelik planlanmalı ve ivedilikle geçmeli. Bölgenin kalkınması açısından bu çok önemli bir gelişme olacaktır"

İlçe olmasından sonra tabi ki yeni yatırımlar oldu, gerek özel, gerek devlet yatırımları olarak... Daha da iyi olacağına inanıyorum. Bu gelişmeler gün ve gün ilerleyecek diye düşünüyorum. Atılan adımlar çok ağır ama yine de olumlu yönde bir gidişat var. Bu yatırımların daha fazla ve hızlı olmasını bekliyorum. Yatırımların hızlı olacağına da inancım kalmadı doğrusu. Lefke imar planı tartışılıyor, bu derhal hazırlanmalı ve geçmelidir. Yatırımlar bu bağlamda çok önemli. Sit alanı olmamız da yatırımları ve imarı da etkiliyor. Bu imar planının sit alanları da düşünülerek, yatırıma yönelik planlanmalı ve ivedilikle geçmeli. Bölgenin kalkınması açısından bu çok önemli bir gelişme olacaktır.

Halil Uskuri:
"Bu bölgenin şehrin içinde bir yeşil alana ihtiyacı var. İnsanların oturup serinleyebileceği, dışarıda vakit geçirebilmesi gereken bir alana ihtiyacı var"

Bu bölgenin şehrin içinde bir yeşil alana ihtiyacı var. İnsanların oturup serinleyebileceği, dışarıda vakit geçirebilmesi gereken bir alana ihtiyacı var. İşsizlik gibi var olan sorunları çözmeden güzel konuları konuşmak çok zor. Yatırımlarla ekonomik katkı sağlanabilir. Bölgede entelektüel bir yapı eksikliği var. Örneğin burada olan üniversitede öncelik yerli işgücü istihdamı olmalı. İmar planı çalışması ile de Lefke daha da güzel olacaktır diye inanıyorum.

Bu haber toplam 2568 defa okunmuştur
Etiketler :