1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çiftçi memnun kalmadı
Çiftçi memnun kalmadı

Çiftçi memnun kalmadı

Kabakçı, hükümetin çiftçiye ödenmesi için belirlediği tazminat miktarını “gülünç” bulduklarını ifade etti

A+A-

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı, hükümetin çiftçiye ödenmesi için belirlediği tazminat miktarını “gülünç” bulduklarını ifade ederek, 2008 ile 2013 yıllarında ödenen rakamları karşılaştırdı, “Tarım, bu hükümet döneminde geriledi, bu alanda çalışan insanlar büyük sıkıntı yaşadı. Bizi bu durumlara düşürenler 3 gün sonra oy isteyemeye gelecekler ama hesaplaşmamızı sandıkta yapacağız” ifadesine yer verdi.
Ürün fiyatlarının ve Doğrudan Gelir Desteği’nin ödenme tarihinin kesin olarak açıklanmadığını dile getiren Kabakçı, ada genelindeki kuraklık haritasının ve kuraklık için ne zaman ödeme yapılacağının da resmi olarak açıklanmadığını söyledi, “Feryadımızda haksız değiliz” dedi.
Gelişmeleri takip edecekleri ve önümüzdeki günlerde durumu yeniden değerlendireceklerini söyleyen Kabakçı, 10 Haziran’daki eylem planlarını hatırlatarak hükümetin düşmesi halinde birlik olarak seçimler için bir strateji geliştireceklerini açıkladı.

“ÇELİŞKİ VAR…”

Çiftçiler Birliği’nin tazminatlarla ilgili görüşlerini ve taleplerini bir süreden beridir dile getirdiğini ancak hükümetin kendilerini dinlemediğini ifade eden Kabakçı, bu yıl belirlenen fiyatlarda 2008’e göre çelişki olduğunu söyledi, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun siyasi otoritenin baskısı altında kalmakla suçladı.
Açıklanan fiyatların ödenmesi halinde Kuzey Kıbrıs’ta üretimin duracağını savunan Alican Kabakçı, son yılların en zor üretim yılının yaşandığını yineleyerek, devletin böyle yıllarda üretimin devam edebilmesi için belirlediği tazminat dikkatli olması gerektiğini hatırlattı.

“GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 100 ARTTI”

Girdi maliyetlerinin yüzde 100 artmasına rağmen tazminatların gerilediğini belirten Kabakçı şu örnekleri verdi:
“2008’de 1 dönüm tarlanın devletten icar edilmesinin ücreti 10 TL iken bu fiyat 2013’te 20’ye yükseldi. 2008’de bir dönüm tarlayı ekme maliyeti 87 TL 5 Kuruş iken 2013’te bu fiyat 160 TL’ye çıktı.
2008’de tohumluğun bedeli 35 kuruş iken bu rakam 2013’te 68 Kuruş’a yükseldi. 50 kiloluk 1 torba gübre 2008’de 35 TL iken 2013’te 63 TL oldu.
1 litre mazot 1 TL 70 Kuruş iken 2013’de bu fiyatın 3 TL’ye yükseldi.”

KURAKLIK FİYATLARI…

Kuraklıkla ilgili rakamları da paylaşan Alican Kabakçı, ülke genelinde kuraklık olduğunun ilan edildiğini anımsatarak şunları ekledi:
“2008’de yüzde 50 kuraklığa giren bölgelerde dönüm başına 17 TL 5 Kuruş ödenirken 2013’te bu rakam 15 TL’ye geriledi.
Yüzde 70 kuraklığa giren bölgelerde 2008’de dönüm başına 22 TL ödenirken bu rakam 2013’te 25 TL oldu.
Yüzde 90 kuraklığa giren bölgelerde ise 2008’de dönüm başına 42 TL ödenirken, 2013 yılı için bu rakam 40 TL olarak belirlendi.”

BAŞBAKAN’A VE BAKANLARA ELEŞTİRİ…

Tarım Sigortası Fonu’nun geçmişte çiftçinin zararının yarısını tazmin ettiğini savunan Alican Kabakçı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin bu konuda sınıfta kaldığını söyledi, Başbakan İrsen Küçük’ü, Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nu ve “bir dönem Tarım Bakanlığı da yapan” İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu eleştirdi.

“600 BİN DÖNÜMÜN HASATI BEKLENİYOR”

Kuzey Kıbrıs’ta 600 bin dönümün hasat edilmesinin beklendiğini, yaklaşık 11 milyon TL’lik hasat masrafının 20 bin tonla ürünle karşılanabileceğini dile getiren Kabakçı, “Şu ana kadar toplanan ürün 8 bin tondur. Üretici az miktardaki ürününü toplamak için hasat masrafı yapıyor. Ne yazık ki masraflar da üreticinin cebinden çıkıyor” ifadesine yer verdi.

“BUĞDAY VE FİĞ İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YOK”

Hasat bitimine yaklaşılmasına rağmen buğdayın alımı ve fiyatı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten Kabakçı, “Hükümet, Toprak Ürünleri Kurumu’na (TÜK) sadece piyasayı denetleme görevi verdi. Ürününüzü serbest piyasa ekonomisi içinde satın dediler, bizi bu duruma düşürdüler. Üretici şimdi fabrika fabrika gezip buğdayını satmak için uğraşıyor” dedi.
Fiğ (vigo) ile ilgili de bir açıklama olmadığından söz eden Kabakçı, geçmiş yıllarda fiğin de devlet tarafından alındığını anımsattı, “Söylentilere göre fiğ de bu yıl üreticiden alınmayacakmış” dedi.
(tak)

Bu haber toplam 2176 defa okunmuştur