1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Bu mu sosyal devlet”
“Bu mu sosyal devlet”

“Bu mu sosyal devlet”

Girne’de yaşayan 38 yaşındaki Yaşar Acıman, ülkedeki sağlık sistemi yüzünden başından geçenleri, YENİDÜZEN ile paylaştı. 15 Mayıs 2010 yılında, iş kazası geçirerek sağ bacağını kıran Acıman, geçirdiği birçok ameliyat sonrasında, sakat kalma riski ile kar

A+A-

Tanju KONURALP

Girne’de yaşayan 38 yaşındaki Yaşar Acıman, ülkedeki sağlık sistemi yüzünden başından geçenleri, YENİDÜZEN ile paylaştı. 15 Mayıs 2010 yılında, iş kazası geçirerek sağ bacağını kıran Acıman, geçirdiği birçok ameliyat sonrasında, sakat kalma riski ile karşı karşıya kaldığını ve bunun tek sorumlusunun, ülkedeki sağlık sisteminin yöneticileri olduğunu iddia etti.

“Yedi ay sonra MR istediler”

Kaza sonrasında Girne Akçiçek Hastanesi’ne yatırıldığını belirten Acıman, burada 16 gün boyunca kendisine müdahale edilmediğini ve iki kez, yapılması gereken ameliyatın ertelendiğini belirtti. Daha sonra ameliyata alındığını ve ayağına platin takıldığını dile getiren Acıman, yedi ay boyunca ayağında bir eğrilik hissettiğini doktoru ile paylaştığını ve doktorunun kendisine “eğrilik değil, bağlardandır” şeklinde cevap verdiğini vurguladı. Konunun yedi ay boyunca bu şekilde devam ettiğini dile getiren Acıman, yedi ay sonunda doktorunun MR çekilmesine razı olduğunu ve Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne sevk edildiğini açıkladı.

“Seni MR’a kim gönderdi”

Acıman sevk edildiği Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ndeki ilgili doktorun ayağını incelediğini ve incelemeden sonra kendisine “seni MR’a kim gönderdi, bu ayakla MR çekilirsen ayağın tavuk gibi pişer” şeklinde yorumda bulunduğunu ifade etti. Acıman, MR çekilmeyeceği bilgisi ile birlikte ancak Laparoskopi yapılabileceğinin kendisine aynı doktor tarafından bildirildiğini ve bu sayede yaklaşık bir buçuk süren ikinci bir ameliyat geçirdiğini vurguladı. Laparoskopi sonrasında doktorun Acıman’a hiçbir sorun bulamadığını söylediğini ifade eden Acıman, bir şeylerin yanlış olduğu şüphesi ile Adana’da bulunan 1993 Tıp Fakültesi’ne gittiğini ve burada bir profesör’ün kendisine, yapılan operasyonların hatalı olduğu gerçeğini söylediğini dile getirdi.

“Bu kez de Güney’de şansımı denedim”

Kuzey’deki doktorların tutarsız ifadelerine güvenemediği gerekçesi ile bu kez Güney’de bir hastaneye gittiğini ifade eden Acıman, burada yapılan incelemeler ve çekilen MR sayesinde, kaval kemiğinde 16 derece, ayağında ise 25 derecelik bir kayma olduğunun kendisine bildirildiğini ifade eder. Kuzey’deki hastanelerin MR çekmemesi nedeni ile 23 ay beklediğini dile getiren Acıman, Güney’de zar zor toparladığı 8 bin Euro karşılığında gerekli ameliyatı yaptırdığını kaydetti. Altı buçuk saat süren ameliyatın ardından Acıman, doktor gözetiminde olması gerektiğini ancak; Güney’de günlüğü 280 Euro olan oda ücretlerini karşılayamadığı için Kuzey’de bulunan bir hastaneye sevk edilmek istediğini belirtti.

“Güney’de ameliyat olduğum için sevk alamadım”

Güney’de ameliyat olması nedeni ile Kuzey’deki sağlık yetkililerin kendisini hastaneye sevk etmediğini vurgulayan Acıman, bu sebeple evde yatmak zorunda kaldığını ve sorunların daha da büyüdüğünü ifade etti. Doktor kontrolü olmaması nedeni ile evde geçirdiği iki gün içerisinde, ayağında iç kanama meydana geldiğini açıklayan Acıman, ayağındaki şişme nedeni ile tekrar Güney’deki doktoruna göründüğünü ve iç kanamanın durdurulması adına bir operasyon daha geçirmek zorunda kaldığını ifade etti. Doktorların enfeksiyon teşhisi koyduğunu dile getiren Acıman, kendisine bir ameliyatın daha şart olduğunu bildirdiklerini ve bu kez de 4 bin Euro fiyat gösterildiğini sözlerine ekledi.

“Yine borçlanmak zorunda kaldım”

Güney’deki doktorların yazmış oldukları raporları, Kuzey’deki sağlık yetkililerinin kabul etmemesi nedeni ile yine Güney’de ameliyat olmak zorunda kaldığını ifade eden Acıman, 4 Bin Euro için yine borçlanmak zorunda kaldığını vurguladı. Ancak para bulmakla ve evde bekleyişle geçen zaman yüzünden bu kez ayağında doku kaybı oluştuğunu dile getiren Acıman, tehlikenin daha da ciddi bir boyuta ulaştığını belirtti.

“Platinlerim karşılığında ameliyat oldum”

Güney’deki doktorun da durumu anladığını ifade eden Acıman, “bana ayağımdaki platinler ve üzerine de 1500 Euro ödemem karşılığında, ameliyatımı gerçekleştirebileceklerini söylediler.” Şeklinde konuştu. Ayağında doku kaybı yaşaması nedeni ile büyük bir deliğin, açık vaziyette kaldığını vurgulayan Acıman, bu kez deliğin kapanması adına plastik ve ortopedik bir operasyon geçirmesi gerektiğini ifade etti. Bu ameliyat için de 8 bin Euro gerektiğini öğrenen Acıman, “artık para bulacak halim kalmadı, bende bunun üzerine yine devlete sığındım, iş kazası yapmış bir sigortalıyım” şeklinde konuştu.

“Bu kez de özele yönlendirirdiler”

Bu kez de ameliyat için kendisinin Mağusa’da özel bir hastaneye yönlendirildiğini dile getiren Acıman, yalnızca doku için kendisinden 10 bin Euro talep edildiğini kaydetti. “8 bin Euro’yu bulamadım, 10 bini nasıl bulayım” şeklinde konuşan Acıman, ülkedeki çarpık sağlık sistemi nedeni ile sakat kalmak üzere olduğunu ve artık kendisinin mücadele verecek gücü kalmadığın ı belirtirken, yetkililerden duyarlılık beklediğinin altını çizdi.

Bu haber toplam 1943 defa okunmuştur