1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Beklenilen ilgi henüz yok”
“Beklenilen ilgi henüz yok”

“Beklenilen ilgi henüz yok”

Lefke’de yaklaşık 3 ay önce açılan Aplıç geçiş noktası, Lefke’yi çıkmaz sokak olmaktan kurtardı ancak esnafın beklediği canlılığı henüz sağlamadı…

A+A-

Dila ŞİMŞEK

Lefke’de yaklaşık 3 ay önce açılan Aplıç geçiş noktası, Lefke’yi çıkmaz sokak olmaktan kurtardı ancak esnafın beklediği canlılığı henüz sağlamadı…

‘Çıkmaz sokak’ olmaktan kurtulmak ve ekonomik anlamda da ‘canlılık’ yaratması için Aplıç kapısının açılmasını yıllarca bekleyen Lefke esnafı henüz umduğunu bulamadığını aktardı.

12 Kasım’da açılan geçiş noktasının Lefke’yi çıkmaz sokak olmaktan kurtarsa da ekonomik katkı sağlamadığını ifade eden bölge esnafı, en azından ‘politik kazançtan’ memnun olduklarını kaydetti.

Esnaf, güneyden kuzeye sadece birkaç parça market alışverişi veya döviz kurundan dolayı ‘daha ucuz olduğu için’ benzin almak için gelindiğini belirtirken, karamsar bir tablo çizdi.

Aplıç esnafı “Biz zaten hep unutulan, dışta kalan bir kesimdik… Şimdi de değişen bir şey olmadı. Geçimimizi yerli halktan ve öğrencilerden sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Esnaf, öğrencilerin de bu sene daha az olduğu için bir kayıp yaşadıklarını anlattı. Öğrencilerin azalmasını ise, ekonomik şartlara bağladı. Lefke’nin daha fazla görünürlük kazanmasını dileyen esnaf, bu durumdan hoşnut olmadıklarını belirtti.


 

Esnaf Ne Dedi?

l1-036.jpg

Aktaş Erkek Kuaförünün Sahibi Ali Odabaş:
“Umutlansak da, beklenilen maalesef olmadı.”

“Ben on bir senedir Aplıç’ta esnafım. Bu bölge, zaten yerli halk dışındaki insanların tanımadığı ve turistin gelmediği bir yer. Geçiş noktası açılacağında umutlansak da, beklenilen maalesef olmadı. Kıbrıslı Rumlardan hiç müşterim yok. Komşu dükkanlara da girdiklerini görmedim. Bazı günler çok nadiren buradan arabayla geçip başka bölgelere gezme ve görme amaçlı gidiyorlar. Keşke faydası olsa ama yok… Bazen benzin aldıkları oluyor daha ucuz olduğu için. Kıbrıslı Türklerin de geçiş noktasını kullandıklarını görmedim. Lefke halkı da sadece Trodos’a kar görmeye gidiyor. Bunların dışında, ekonomik çöküşten dolayı müşterilerimiz olan öğrencilerden de kayıp yaşadık. Hem ev kirası, hem okul, hem harçlık derken tüm bunlar masraflı olduğu için öğrenciler de az gelmeye başladı. Örneğin bir dürüm bile 20 TL. Ev kiraları önceden 4-5 Bin TL iken şimdi neredeyse 20 Bin TL oldu. Sonuç olarak, yerli halk dışında potansiyel müşterimiz yok.”

Vimpi Cafe’nin Sahibi Mustafa Yöney:
“Geçiş noktası Lefke’yi çıkmaz sokak olmaktan kurtardı”

“Aplıç geçiş noktasının açılması, çarşıya ekonomik olarak katkı sağlamadı. Buna rağmen, geçiş noktasının Lefke’yi çıkmaz sokak olmaktan kurtardığını düşünüyorum. Her ne kadar çarşıda hareketlilik yaşamış olmasak da, satışlarımızı yine bölge sakinlerine yapıyoruz. Ben Lefke’nin görünürlük kazanmasından memnunum. Bu durumun şimdi olmasa da, ileriye dönük faydası olacağını düşünüyorum. Politik anlamda bir kazanç sağladığımıza inanıyorum.”

Emniyet Cafe’nin Sahibi İlhan Emniyet:
“Güneyden sadece gezme amacıyla geliyorlar...”

“Geçiş noktasının açılmasından yararlanamadık. Güneyden gelen insanlar buraya sadece gezme amacıyla geliyor. Ne kendi işletmeme, ne de çarşıdaki diğer işletmelere geleni görmedim. Aplıç açılacağında herkes çok ümitliydi… Ancak hiçbir olumlu etki göremedik. Burada durup bir su alanına bile rastlamadım.”

İzgü Manav ve İzgü Giyim’in Sahibi Şerif Tahsildaroğlu:
“Aplıç hep eksik ve unutulmuş kaldı”

“Lefke’de, bölgede yaşamayan insanlar haricinde kimse uğramaz… Ne geçiş noktasından insanlar geldi, ne başka yerlerden turistler. Hep aynı insanlar bu çarşıdan alışveriş yapıyor. Güneyde yaşayan yurttaşlar, sadece gezip görme maksatıyla buraya geliyor. Üç aydır, Kıbrıslı Rumlardan sadece birkaç müşterim belki olmuş belki olmamıştır. Zaten bunun dışında da, başka yerlerden müşterimiz de yok. Sadece Aplıç bölgesinde yaşayanlar çarşıyı kullanıyor. Aplıç hep eksik ve unutulmuş kaldı.”

l2-027.jpg

Çorbacı Ali Baba’nın Sahibi Ali Erhan:
“Esnaf olarak umutsuzluk içindeyiz”

“Bazen burada güney plakası görüyoruz, sadece yoldan geçip gidiyorlar. Büyük ihtimalle gezilecek tarihi yerleri veya başka bölgelere gidebilmek için bu geçiş noktasını kullanıyorlar. Ancak, çarşıya herhangi bir katkıda bulunanını görmedim. Esnaf olarak umutsuzluk içindeyiz. Geçimimizi ise sadece yerli halktan sağlıyoruz.”

Kemja Ticaret’in Sahibi Gülay Aykut:
“Çarşı piyasasında değişen bir şey olmadı”

“Geçiş noktası açıldığından beri ekonomimizde değişen hiçbir şey olmadı. Güneyden gelen insanlar, sadece yolu kullanarak başka yerlere gidiyorlar. Burada duranını veya bir şey alanını görmedim. Ben de şahsen güneye pek gitmiyorum. Kendi işletmem adına, gelirimi en çok öğrencilerden, sonrasında ise yerli halktan elde ediyorum. Bu durum keşke düzelse ve Lefke’ye daha çok insan gelse.”

Market Lefke’nin Sahibi Dilek Kaya:
“Kazanç diyebileceğimiz ek bir ilgi veya gelir ne yazık ki olmadı”

“Geçiş noktasının açılmasıyla, güneyden yol kısaltma amacıyla veya gezmek için gelen insanlar oldu tabii ki. Ancak çarşıya uğrayıp alışveriş yapan hiç olmadı. Kendi işletmemde de, çok nadiren Kıbrıslı Rum müşterim oluyor. Sadece bazen, birkaç yol ihtiyacını almak için geliyorlar. Daha çok bölge sakinlerine satış yapıyorum. Kazanç diyebileceğimiz ek bir ilgi veya gelir ne yazık ki olmadı.”

Işılay Cafe’de Sorumlu Hilmi Arkan:
“Çarşıda değişen hiçbir şey olmadı”

“Aplıç geçiş noktasının açıldığı ilk gün, bir hareketlilik yaşandı. Ancak o ilk zamanlardan beri, eskiye kıyasla çarşıda değişen hiçbir şey olmadı. Müşterilerimiz yine aynı insanlar. Beklenildiği gibi bir ilgi görülmedi. Kıbrıslı Rum müşterimiz yok. Ancak Aplıç’ın açılması, politik anlamda olumlu bir adım oldu.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190121135450.jpg

Bu haber toplam 2815 defa okunmuştur