1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bağış: “Allah kurtarsın”
Bağış: “Allah kurtarsın”

Bağış: “Allah kurtarsın”

Bağış: Euro’dan çıkmaları söz konusu olursa, KKTC gibi Güney Kıbrıslılar da Türk lirası kullanmak isterse biz buna da sıcak bakarız

A+A-


T.C. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Güney Kıbrıs'taki ekonomik krize ilişkin, ''Hristofyas yönetiminin kötü politikalarının, yanlış siyasetinin bedellerini maalesef Nikos Anastasiadis'in yeni hükümeti ödemeye ve onu toparlamaya çalışıyor. Düşene vurmak bize yakışmaz, Allah kurtarsın'' dedi. Bir toplantıda,  Güney Kıbrıs'ta devam eden ekonomik krize ilişkin soru üzerine Bağış, ortada çok açık ve net bir şey olduğunu, zamanında Annan Planı'nın kabul edilmesi halinde şu anda Birleşik Kıbrıs Devletleri'nin belki de Avrupa'nın en müreffeh ülkelerinden bir tanesi olacağını söyledi.
Bağış, bu planın reddedilmesinden sonra adada yaşanan siyasi belirsizliğin ekonomik krizle birleştiğini ve Güney Kıbrıs’ın, kendi AB dönem başkanlığında kendi iflasını ilan edecek noktaya getirdiğini kaydederek, Annan Planı'na ''evet'' diyen bir liderin, Nikos Anastasiadis'in Güney Kıbrıs'ın lideri olduğunu dile getirdi.
''Hristofyas yönetiminin kötü politikalarının, yanlış siyasetinin bedellerini maalesef Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis'in yeni hükümeti ödemeye ve onu toparlamaya çalışıyor. Düşene vurmak bize yakışmaz, Allah kurtarsın'' diyen Bağış, Güney Kıbrıs’ın şu anda AB, Rusya, IMF ve Dünya Bankası ile bir müzakere sürecinde olduğunu hatırlattı.
Bağış, Türkiye'nin de IMF'ye 5 milyar dolar borç verebilecek bir müzakere sürecine girdiğini kaydederek, şöyle devam etti:
''Ümit ediyoruz ki onlar bu süreçten alması gerekeni alırlar. Bundan evvel yüzyıllar boyunca olduğu gibi bundan sonra da yüzyıllarca, bin yıllarca Güney Kıbrıs'taki Rumlar ile Kuzey Kıbrıs'taki Türkler komşu olarak yaşayacaklar. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Euro’dan çıkmaları söz konusu olursa, KKTC gibi Güney Kıbrıslılar da Türk lirası kullanmak isterse biz buna da sıcak bakarız. Ümit ediyoruz ki adada bir an evvel çözüme yönelik adımlar atılır ve siyasi belirsizlik ortadan kalkar. Bu belirsizlik ortadan kalkınca bu ada bir turizm cenneti olur ve oraya yatırım akar. Yatırım aktığı zaman da istihdam artar. İstihdamla birlikte ekonomik kriz de geride kalır. Ama bunu tabii Güney Kıbrıs'ın yeni yöneticilerinin görmesi lazım. Biz çünkü KKTC aracılığıyla, sayın Başbakan İrsen Küçük ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu aracılığıyla iletecekleri taleplere de sıcak yaklaşacağımızı, süreci yeniden başlatmaya hazır olduğumuzu söylemiştik.'' TAK

Bu haber toplam 1639 defa okunmuştur