1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Akdeniz’de ‘soğuk gerilim’
Akdeniz’de ‘soğuk gerilim’

Akdeniz’de ‘soğuk gerilim’

Akdeniz’deki güç gösterisi psikolojik bir gerilime dönüşürken, Fatih sondaj gemisi de adanın güneyinde gündemin ilk sırasına yükseldi.

A+A-

Akdeniz’deki güç gösterisi psikolojik bir gerilime dönüşürken, Fatih sondaj gemisi de adanın güneyinde gündemin ilk sırasına yükseldi.
Fatih sondaj gemisine hizmet sağlayacak “Altan”, “Korkut” ve “Sancar” isimli destek gemilerinin bir süredir Antalya limanı ile sondaj gemisi arasında mekik dokuduğu bildirildi.
Fileleftheros gazetesi Fatih gemisine teçhizat taşınmaya başladığı iddiasını ortaya koydu.
Fileleftheros “Sondaja Bir Adım” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, gelişmeleri “kışkırtıcı” olarak yorumladı.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük tatbikat olan Deniz Kurdu 2019 tatbikatı da güney basınına yansıdı.

Lakkotripis: Sondaja başlamadı

Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, dün katıldığı RİK radyosunun bir programında Fatih’in pazar gününe kadar sondaja başlamadığını belirterek, “Sondaj yapmayı planladığı yerde bulunduğunu biliyoruz. Aldığımız son bilgi, sondaja başlamadığı yolundaydı. Biz de bu gelişmeyi engellemek için bütün düzeylerde faaliyette bulunuyoruz” dedi.
Türkiye’nin şu ana kadar, sondaja başlamak için gerekli hizmetleri bulmakta birçok zorluk yaşadığını söyleyen Lakkotripis, Türkiye’nin destek hizmeti bulduğunu öğrendiklerini ancak sondaja başlamadığını belirtti.
Lakkotripis, “Bu şirketlerin hangileri olduğunu ve hangi hizmetleri verdiğini biliyoruz” ifadesini kullandı. 

Uluslararası firmalar

Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis; Türkiye’nin faaliyetlerinin Kıbrıs’ın sondajlarına yönelik büyük şirketlerin cesaretini kırmadığını, geçen hafta 7’nci parseli Total ve ENI konsorsiyumuna verdiklerini, iki şirketin 6 ve 11’inci parsellerde ortak, 8, 2, 3 ve 9’uncu parsellerde ayrı ayrı ruhsat aldıklarını hatırlattı.

Sigorta şirketleri de mercek altına alınıyor

Fileleftheros gazetesi; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin sondaj faaliyetine katılan şirketlere karşı  hukuki önlemlerini yoğunlaştırmaya başladığını yazdı.
Alithia gazetesi ise gelişmeleri “Onlar Sondaj, Biz Diplomasi” başlığı ile manşetten verdi.
Çok sayıda ülkenin Türkiye’ye, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermesi çağrısı yaptığını yazan Alithia; Türkiye’nin bu çağrıları görmezden geldiğini, dahası, Fatih’ten sonra ikinci bir sondaj gemisini, Yavuz’u bölgeye göndereceğini açıkladığını vurguladı. 
 



Politis’e göre:
“Sondaj matkabı inerse ortakların tepkisi sertleşecek”

Avrupa Konseyi Başkanı 9 Mayıs’taki Gayrı Resmi Konsey toplantısı çerçevesinde (Türkiye’nin) “sondaj faaliyetleri” ifadesine karşılık Federica Mogherini’nin dün “Türkiye’nin sondaj faaliyeti niyetleri” ifadesini kullandığına dikkat çeken Politis gazetesi, bunun “AB’nin tepkisinin derecesinin yükselmesine gönderme yaptığı” görüşünü ortaya koydu.
Mogherini dünkü açıklamasında, Türkiye’yi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin “egemenlik haklarına saygı göstermeye ve ilan ettiği yasadışı eylemlerden kaçınmaya” çağırdığı.
Mogherini “Böyle bir durumda AB uygun önlemlerle cevap verecek” dediği 4 Mayıs tarihli açıklamasını kelimesi kelimesine tekrarladı ve “Şu anda Avrupa’nın ihtiyacı olmayan tek şey  yeni bir kriz odağıdır” ifadesini kullandı.
Politis gazetesi,  Mogherini’nin söylediklerinin “Türkiye niyet aşamasında bulunuyor olsa dahi bunun, Türkiye’nin maharetlerini durdurmaya yetecek derecelendirilmiş tepkileri aktifleştirme gereğini tetikleyeceği” anlamına geldiğini öne sürdü.

AB’NİN TEPKİ YOL HARİTASI

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik tepkisinin yol haritasının üç önemli takvimle artık “kapanmış” (tamam) olduğunu yazan Politis gazetesi, şu detayları paylaştı:

1- 28 Mayıs, Avrupa Konseyi. Avrupa parlamentosu seçimlerinin ardından Avrupa organlarının oluşumundaki dengeler netleşecek,
2- Komisyon’un, Türkiye’yi de içerecek olan AB’nin genişlemesine ilişkin değerlendirmesinin resmileşmesi,
3- Haziran’daki Avrupa Konseyi. Bu toplantıda, gerekmesi halinde, Türkiye’ye karşı yaptırım ve önlemler görüşülecek.

 



Uluslararası ilişkiler uzmanının uyarıları:
“AB’nin yaptırım uygulaması çok zordur”

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Petros Zarunas’ın “AB’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine karışan kişi ve şirketlere yaptırım uygulaması çok zordur” sözleri Kıbrıs’ın güneyinde yankı yarattı.
Petros Zarunas şu değerlendirmeyi yaptı:
 “Avrupa’nın, Türkiye aleyhine kararlaştırılacak muhtemel önlemlerden olumsuz etkilenecek çok büyük çıkarları vardır. İlk aşamada kişilere ve şirketlere karşı AB’nin kısa süre önce Rusya aleyhine kararlaştırdıklarının muadili önlemler kararlaştırılabilir. Gerçekleştirilecek Türk sondajı sınırlandırdığımız MEB veya kıta sahanlığımız içerisinde değildir. Bu da Türk faaliyetlerinin yasadışı olduğu tezimizi güçsüzleştiriyor.” 




 

Bu haber toplam 3055 defa okunmuştur
İlgili Haberler