AB'den Rusya'ya bir haftalık süre
AB, Ukrayna'daki tavrını değiştirmemesi halinde Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları devreye sokmaya hazır olduğunu duyurarak bir hafta süre verdi.
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'daki tavrını değiştirmemesi halinde Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları devreye sokmaya hazır olduğunu duyurarak bir hafta süre verdi.
AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirve sonrasında AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yeni yaptırımlar konusunda AB Komisyonu'nu ve Avrupa Dış Eylem Servisi'ni (EEAS) görevlendirdiklerini söyledi.
Van Rompuy, son üç günde Ukrayna'daki durumun kötüleştiğini ve herkesin kan akışının durdurulmasına ve "daha kötüsünün yaşanmasının" engellenmesine odaklanması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna'daki son durumu "örneğine rastlanmamış" olarak nitelendiren Van Rompuy, çabuk davranılması gerektiğini ifade etti.
Barroso da Ukrayna'daki durumun sürmesi halinde maliyetin yüksek olacağını ve krizin askeri çözümünün olmadığını belirterek, "Hala çok geç değil ama zaman daralıyor" diye konuştu.
Rusya'nın tavrının 21. yüzyılda "kabul edilemez" olduğunu kaydeden Barroso, Rusya'yı eylemlerini gözden geçirmeye çağırarak daha önce yaptığı "dönüşü olmayan noktaya yaklaşıldığı" vurgusunu yineledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de Rusya yaptırımlarının bir hafta içinde hazır olacağını kaydederek, bunların halen uygulanan yaptırımların üzerine inşa edileceğini ve finansla enerji alanlarını kapsayacağını ifade etti.
Krizin askeri çözümünün bulunmadığı tezini işleyen Merkel, bu nedenle Almanya'nın Ukrayna'ya askeri ekipman yardımında bulunmayacağını açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Ukrayna'da tehlikeli bir noktaya gelindiğini ve bu aşamadan sonrasının silahlı kuvvetlerin zincirden boşanması olacağı uyarısında bulundu.
Diplomatik kaynaklar, tavrını değiştirmemesi halinde Rusya'ya karşı yeni yaptırımların devreye sokulması opsiyonu AB ülkelerinin çoğu tarafından desteklense de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nin bu konuda çekincelerini dile getirdiğinin altını çiziyor.
(AA)