1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 3 Milyon TL'lik soygun davasında ilginç suçlama
3 Milyon TLlik soygun davasında  ilginç suçlama

3 Milyon TL'lik soygun davasında ilginç suçlama

Soygundan sonra bulunan bir miktar paranın üzerinde Kooperatif’e ait bantların bulunmadığını savunan Avukat, soygun meselesini ‘bankanın içerisinden birilerinin planladığını’ iddia ederek, bu nedenle sigortanın parayı bankaya ödemediğini ileri sürdü.

A+A-

3 Milyon TL'lik soygun olayında tanıklar olayı en ince ayrıntısına kadar anlattı

3 Milyon TL’lik  Koopbank soygunu davasında olay günü Kooperatif Merkez Bankası Güzelyurt Şubesi Müdür Vekili olan Dilek Yusufoğlu mahkemede konuştu. Duruşmada söz alan Avukat Menteş Aziz ise “Soygunu bankanın içinden birileri planladı” dedi.

 

Didem MENTEŞ

3 milyon TL’lik soygun davasında olay günü Kooperatif Merkez Bankası Güzelyurt Şubesi Müdür Vekili olan Dilek Yusufoğlu Mahkemede konuştu. Yusufoğlu, para nakil işlemlerinin haftada 1 kez günü belli olmamak şartıyla, ödeme gününde yapıldığını belirterek, maaşlar gibi bu tarz ödemelerin önceden basın yoluyla duyurulduğunu söyledi.  Yusufoğlu, paranın ne zaman ve ne kadar tahsis edileceğini kendisi dışında 3 kişinin bildiğini vurgulayarak, 3 milyon TL’nin odacılar tarafından KKTC Merkez Bankası’ndan alındığını hatırlattı. Banka görevlilerinin de yemin ettiğini ve para miktarının dışarıda telaffuz etmediğini söyledi.
Savunma Avukatı, Merkez Bankası’ndan alınan ancak soygun sonrasında bulunan paranın 770 bin 500 TL’sinin sarılı oluğu binliklerin üzerinde Merkez Bankası yerine Kooperatif Bankası’na ait ‘bantların’ bulunmasının dikkat çekici olduğuna vurgu yaptı. Tanık Yusufoğlu, bankalarda bu tür uygulamaların olabileceğini söyledi. Avukat, soygun meselesini ‘bankanın içerisinden birilerinin planladığını’ iddia ederek, bu nedenle sigortanın parayı bankaya ödemediğini ileri sürdü.

Tanıklar dinleniyor
Lefkoşa-Güzelyurt anayolu üzerinde 24 Temmuz 2014’de meydana gelen Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL’lik silahlı soygun olayı ile ilgili Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu bulunan sanık B.Ç, ile ilgili duruşmaya dün de devam edildi.
Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi huzurunda görülen dünkü oturumda, İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Aliye Özçınar ve sanığı temsilen Avukat Menteş mahkemede hazır bulundu. İddia Makamı duruşma maksatları bakımından dün 8 tanık daha Mahkemeye dinletti.

8 tanık daha konuştu
Savcı Özçınar, olay sabahı çıkan yangın meselesiyle ilgili olarak Kalkanlı’da sakin Mehmet Koçak’ı, Güzelyurt İtfaiye Şubesi’nde görevli memur Mehmet Tanyel, itfaiye polis çavuşu Salih Tankut, Osman Dairesi’nde mühendis olan Kamil Özkalkanlı’yı ve Güzelyurt Adli Şube’de görevli polis memuru Ahmet Zengin’i dinletti. Ayrıca soygun meselesiyle ilgili olay günü Kooperatif Merkez Bankası Güzelyurt Şubesi Müdür Vekili olan Dilek Yusufoğlu, Güzelyurt Trafik Şubesi’nde görevli memur Adil Pertev ve Lefkoşa Polis Müdürlüğü Foto Parmak İzi Şubesi’nde görevli polis memuru Halil Uyguroğlu tanık olarak dinlendi.

------------------------------------------------------------------

Rapor: Yangın ‘kasten’ çıkarıldı

Davanın 5’inci tanığı olan Mehmet Koçak, olay günü sabah 07:00 raddelerinde Kalkanlı piknik alanı yanındaki ormanlık alanda duman çıktığını görerek, yangın olabileceği şüphesiyle tanıdığı olan itfaiyeci Mehmet Tanyel’e durumu aktardığını anlattı. Koçak’ın ardından altıncı tanık olan itfaiye memuru Mehmet Tanyel, verdiği yeminli şahadetinde, yangın bilgisini aldıktan sonra söz konusu yere giderek yangına ilk müdahaleyi yaptığını o esnada da İtfaiye ekiplerine ve Orman Dairesi’ne durumu bildirdiğini söyledi. Ardından davanın 7’inci tanığı olan itfaiye çavuşu Salih Tankut, yangın ihabrını aldıkta sonra olay yerine gittiğini ve gerekli incelemeleri yaptığını söyledi. Tankut, yangının sabah saatlerinde çıktığını ve güneş ışınından kaynaklanacak bir durum olmadığını belirterek, yangının kasten çıkarıldığını söyleyerek sağladığı raporu mahkemeye ibraz etti.

Orman Mühendisi: “Kasıtlı”
Yangın olayıyla ilgili olarak tanıklık yapan Orman Dairesi’nde görevli mühendis Kamil Özkalkanlı, yapılan incelemeler sonucunda yangının kasti olarak çıkarıldığını vurgulayarak, tutulan raporu mahkemeye ibraz etti. Davanın tanıklardan olan Ahmet Zengin de yangın olayıyla ilgili olarak Mahkemeye kısa bir şahadet sundu.
Bu arda tanık polis memuru Adil Pertev ise olay günü Ford Escort marka lacivert renk araç tespit ettiğini ve aracın motor ve şahsi numarasını kaydettiğini söyleyerek, bununla ilgili bir de ifade temin ettiğini aktardı.  

---------------------------------------------------------------------

Banka sorumlusu: “Para konusu dışarıda telaffuz edilmez”


Soygun davasıyla ilgili 8’inci tanık olarak, olay günü Kooperatif Merkez Bankası Güzelyurt Şubesi Müdür Vekili olan Dilek Yusufoğlu Mahkemede yeminli şahadet verdi. Yusufoğlu, o gün bayram öncesi ödeme olacağı için olaydan bir gün önce yani 23 Temmuz 2014’de KKTC Merkez Bankası’na 3 milyon TL tahsis etmesi için telefon ettiğini belirterek, söz konusu parayla devlet ve sosyal sigorta emeklileri ve Doğrudan Gelir Desteği’nin ödenmesi için alınmak istendiğini aktardı. Dilek Yusufoğlu, bahse konu para için olay günü olan 24 Temmuz sabahı Kooperatif Merkez Bankası Güzelyurt Şubesi’ne ait 3 milyon TL yazılı çeki imzaladığını belirterek, her zaman yapılan uygulamaya göre de odacıları çağırarak çeki verdiğini söyledi. Yusufoğlu, Odacılar Halil Ceyhan ve Gültekin Serinkan’ın çekle birlikte parayı koyacakları bavulu alarak saat 09:00 gibi, Nisan 2014’de kiralanan ZFJ 735 plakalı kiralık araçla şubeden ayrıldıklarını kaydetti. Bayram öncesi olduğu için o gün bankanın dolu olduğunu hatırlatan Yusufoğlu, saat 10:00 gibi Halil Ceyhun’u telefonda aradığını ve Merkez Bankası’ndan henüz çıktıklarını kendisine söylediğini belirtti. Ardından saat 10:30 sıralarında bankada vezne görevlisi olan ayrıca Gültekin Serinkan’ın eşi de olan Behiye Serinkan’nın ‘soyulduk paramız çalındı’ dediğini duyduğunu anlatan Dilek Yusufoğlu, bunun üzerine Halil Ceyhan’ı telefonla aradığını söyledi. Ceyhan’ın panik içerisinde “soyulduk Dilek Hanım” dediğini anlatan Yusufoğlu, bunun üzerine hemen Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı’nı aradığını ancak ulaşamadığını söyledi. Ardından bir yetkilin kendisine dönüş yaptığını ve kendisine sakin olmasını söylediğini anlatan Yusufoğlu, hemen bankada görevli polislerle birlikte şahsi arabasıyla olay yerine gittiğini ve odacıları polisle olay yerinde konuşurlarken gördüğünü ve bankaya geri döndüğünü aktardı.

Bant krizi
Dilek Yusufoğlu verdiği şahadetin ardından İddia ve Savunma Makamları tarafından sorgulandı. Yusufoğlu, para nakil işlemlerinin haftada 1 kez günü belli olmamak şartıyla, ödeme gününde yapıldığını belirterek, emekli maaşları ve Doğrudan Gelir Desteği gibi ödemelerin önceden basın yoluyla duyurulduğunu da aktardı. İddia Makamı Dilek Yusufoğlu ve yardımcısı tarafından imzalanan 3 milyon TL’lik bankaya ait çeki mahkemeye ibraz etti.
Sanık Avukatı, şuanda Lefkoşa’da görev yapan Dilek Yusufoğlu’na neden Lefkoşa’ya alındığını, soygun olayıyla bağlantılı olup olmadığını ve ayrıca herhangi bir soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu. Yusufoğlu’da bankaların bu tür olaylarda kendilerinin gerekli soruşturmayı yaptığını, soruşturma kapsamında kendisinin, yardımcısının ve 2 odacının 90 gün süreyle görevden uzaklaştırıldığını dile getirdi. Genel Müdür’ün takdiri üzerine kendisinin Lefkoşa’ya atandığını anlatan Yusufoğlu, diğer üç arkadaşının Güzelyurt’taki görevlerine devam ettiğini söyledi.
Yusufoğlu, paranın ne zaman ve ne kadar tahsis edileceğini kendisi dışında 3 kişinin bildiğini vurgulayarak, 3 milyon TL’nin odacılar tarafından KKTC Merkez Bankası’ndan alındığını hatırlattı.
Savunma Avukatı, Merkez Bankası’ndan alınan ancak soygun sonrasında bulunan paranın 770 bin 500 TL’sinin sarılı oluğu binliklerin üzerinde Merkez Bankası yerine Kooperatif Bankası’na ait ‘bantların’ bulunmasının dikkat çekici olduğuna vurgu yaptı. Tanık Yusufoğlu, bankalarda bu tür uygulamaların olabileceğini söyledi.


-------------------------------------------------

Avukat ilginç iddia

Avukat Menteş Aziz, tanığa yurt dışına kaçan Rıfat Fırat ve Mustafa Çetereisi’ni tanıyıp tanımadığını ve bu para tahsilatından haberleri olma ihtimallerini sordu. Tanık Yusufoğlu, şahsıları tanımadığını ancak Güzelyurt’ta herkesin birbirini tanıdığını ve kişilerin sohbetleri sırasında bazı şeylerin konuşma ihtimali olabileceğini savundu.
Avukat, odacı Hasan Ceyhan’ın Güzleyurt Polis Müdürü’nün akrabası olduğunu ve bu parayı tahsil edeceğini söylemiş olabileceğini sorması üzerine, Dilek Yusufoğlu bankacıların da yemin ettiğini ve parayla ilgili dışarıda hiç bir şeyin telaffuz edilmediğini söyledi.
Çalınan 3 milyon TL’nin sigortalı olduğunu öğrenen Avukat, Şeker Sigorta’nın neden bu parayı bankaya ödemediğini sördu. Tanık ise kendinin yetkisinde bir durum olmadığını söyledi. Bunun üzerine  Avukat, soygun meselesini ‘bankanın içerisinden birilerinin planladığını’ iddia ederek, bu nedenle sigortanın parayı bankaya ödemediğini ileri sürdü. Dilek Yusufoğlu ise bunu kabul etmediğini söyledi.

-------------------------------------------------------------------

Yurt dışına kaçanların görüntüleri mahkemede…

Davanın 12’inci tanığı olarak ise Lefkoşa Polis Müdürlüğü Foto Parmak İzi Şubesi’nde görevli polis memuru Halil Uyguroğlu dinlendi. Uyguroğlu, soygundan sonra sanık B.Ç’nin evinde incelemeler yaptığını söyleyerek, 9 mm çapında 2 adet şarjör ve 14 adet canlı mermi bulduğunu söyledi. Ayrıca olaydan sonra yurt dışına kaçtığı tespit edilen Mustafa Çetereisi ve Rıfat Fırat’ın Ercan Havaalanı’ndan çıkış yaparkenki kamera görüntülerini mahkemeye gösterdi. Uyguroğlu, Rıfat Fırat’ın 27 Temmuz 2014 akşamı, Çetereisi’nin ise 29 Temmuz 2014’de babasıyla birlikte yurt dışına çıktığını gösteren CD kayıtlarını mahkemeye ibraz etti.
Dava duruşmasına devam edilmek üzere oturum bugün saat 10:00 ertelendi.

Bu haber toplam 5087 defa okunmuştur