1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yollar taştı, araçlar mahsur kaldı
Yollar taştı, araçlar mahsur kaldı

Yollar taştı, araçlar mahsur kaldı

Kıbrıs'ta  dün başlayan ve akşam saatlerinde şiddetlenen yağışlar, bazı bölgelerde sellere yol açtı.

A+A-

Kıbrıs, yine sel ve yağmur tehdidiyle yeni bir güne uyandı, çok sayıda yol sular altında kaldı, kimi köyleri su bastı. Güneyde “Sarı Alarm” ilan edildi.

Adanın kuzeyinde altyapı aşırı yağmurlara bir kez daha direnemedi, ülkenin en önemli ana yolları dahi zaman zaman trafiğe kapatıldı.

Sivil Savunma, İtfaiye, polis, yerel yönetimler ve gönüllüler, yollarda mahsur kalan araçları ve yolcuları kurtarmak için seferber oldu.

Taşkent, Güngör, Değirmenlik ve Minareliköy bölgesinde şiddetlenen yağış, bölgede sele yol açtı. Taşan dereler, Lefkoşa - Gazimağusa Anayolunun Hamitköy ışıkları ile Dağyolu çemberi arasında kalan bölümünü sular altında bıraktı. Bufavento Kalesi’ne giden yolda taş ve toprak kayması oldu, yol kapandı.

Ciddi maddi hasara neden olan aşırı yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkilerken, herhangi bir ciddi yaralanma ya da can kaybı olmaması teselli oldu.

Başbakan Tufan Erhürman, yağışlardan olumsuz etkilenen bölgelere giderek incelemeler yaptı.

TAŞKENT, beyaz bir örtüyle güne uyandı ve dolu yağışı köyü adeta teslim aldı. MESARYA, aşırı yağışlardan en olumsuz etkilenen bölgelerden biri olarak dikkat çekti, ciddi su taşkınları yaşandı.

Mağusa-Lefkoşa yolu bir süre trafiğe kapatıldı, Girne-Değirmenlik ve Girne-Lefkoşa yollarında da aşırı yağışlar olumsuzlukları beraberinde getirdi.

Lefkoşa-Gazimağusa Yolu’nun Haspolat çemberi ile Değirmenlik-Girne (Girne dağ yolu) çemberi arasındaki bölüm (Gazimağusa istikameti) trafiğe kapatıldı ve zaman zaman ulaşım tek şerit üzerinden sağlandı.

YENİDÜZEN Haber Merkezi gün doğumuyla birlikte ülkedeki sel baskını, su taşkını, mahsur kalan araçlar ve felaketi adım adım izledi.

SAAT 16:10

Girne'den Lefkoşa'ya gidiş kapalı

Girne - Lefkoşa Anayolu üzerinde ADF mobilya civarında yolda oluşan su taşkını nedeniyle, Girne'den Lefkoşa yönüne gidiş Boğaz kavşağından itibaren trafik akışına kapatıldı. Girne yönünden gelen sürücüler için ulaşım Boğaz - Gönyeli Anayolundan sağlanmakta. Lefkoşa'dan Girne yönünde yol trafik akışında herhangi bir sıkıntı yok.

SAAT 15:00

Taşkent’te metrekareye 235 Kg yağmur düştü

Meteoroloji Dairesi, dün ve gece boyunca Taşkent’te metrekareye 235 Kg yağmur düştüğünü açıkladı.
Dün sabah saat 08.00 ile bu sabah saat 08.00 arasında kaydedilen yağış miktarlarıyla ilgili sabah açıklama yapan ve en fazla yağışın 170 Kg ile Beylerbeyi’nde ölçüldüğünü belirten Meteoroloji Dairesi, yaptığı yeni açıklamayla, en fazla yağışın metrekareye 235 Kg’yle Taşkent’te ölçüldüğünü duyurdu.

SAAT 14:40

Lefkoşa - Gazimağusa Anayolu kontrollü olarak trafiğe açıldı

Polis, Lefkoşa - Gazimağusa Anayolu'nun kontrollü olarak trafiğe açıldığını duyurdu. Yolun, Haspolat çemberi ile Dağyolu Çemberi arasında kalan kısımındaki trafik akışı Mağusa geliş yönündeki şeritten gidiş geliş olarak tek şerit halinde sağlanıyor. 

 

SAAT 14.00

Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler:

“2 saat içerisinde yol açılacak”

Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Haspolat-Değirmenlik dağyolu arasındaki çalışmaların sürdüğünü, bir aksilik olmaması halinde, 2 saat içerisinde bu şeridin de trafiğe açılabileceğini belirtti.

YENİDÜZEN’e konuşan Karavezirler, yaz döneminde yapılan dere ıslah çalışmaları nedeniyle köylerde sıkıntı yaşanmadığını ancak Haspolat-Yusuf Çocuk Ltd’e kadar olan güzergahta bazı problemlerle karşılaşıldığını aktardı.

Belediye ekiplerinin sabahın ilk saatlerinden itibaren çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Karavezirler, şu anda kapalı olan şeritteki temizlik çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

 


SAAT: 12:15

Dikkat Sis!

Polis, Girne - Lefkoşa Anayolu'nun, Ciklos mevki ile Boğaz Kavşağı arasında kalan kısmında oluşan sis nedeniyle görüş mesafesinin azaldığını duyurdu, sürücülerin yavaş ve dikkatli seyretmeleri uyarısında bulundu.

55564507_353532155257972_1826152246660825088_n.jpg

SAAT: 12:00

Polis duyurdu: Taşkent köy içinden, Taşkent Piknik alanına giden yol ve bu yolun devamı olan Bufavento Kalesine giden dağ yolu taş ve toprak kayması nedeniyle trafik akışına kapatılmıştır.

tt-040.jpg

SAAT: 11.20

SARI ALARM UZATILDI

Kıbrıs ve bölgesini etkisi altına alan hava sistemi tüm adada olumsuzluklara neden oluyor.
Kıbrıs Meteoroloji Dairesi dün akşamüzeri ilan ettiği sarı alarm durumunun bugün de geçerli olduğunu açıkladı.
Kıbrıs'ın güneyindeki basına yansıyan haberlere göre, dün olduğu gibi bugün ve yarın da şiddetli rüzgar, aşırı sağanak ve dolu yağışı ve yüksek kesimlere kar veya sulu kar yağışı bekleniyor.
 Meteoroloji Dairesi dün ilan ettiği sarı alarm durumunun geçerliliğini bugün saat 19.00’a kadar uzattı. Bölgenin Pazartesi gününe kadar bu hava sisteminin etkisinde kalmasının bekleniyor.
Aşırı yağışlar nedeniyle dün akşamüzeri Baf’ta heyelan meydana geldi. Dağdan düşen toprak ve kaya parçaları nedeniyle etkilenen iki yol trafiğe kapatıldı.
Limasol, Larnaka ve Lefkoşa'da dün geceyi şiddetli gök gürültüleri ve sağanakla geçirdi.
Polis medya aracılığıyla, yolculuk yapacaklara çeşitli güvenlik uyarılarında bulunuyor. (TAK)


Kıbrıs'ta  dün başlayan ve akşam saatlerinde şiddetlenen yağışlar, bazı bölgelerde sellere yol açtı.
Lefkoşa-Mağusa yolu sabah saatlerinde bir süre ulaşıma kapandı. Bazı ev ve işyerlerini su bastı. Mahsur kalanlar Sivil Savunma ekipleri tarafından kurtarıldı.
Sellerde can kaybı yaşanmadı ancak maddi hasar meydana geldi.

TAŞKENT BÖLGESİNDE ŞİDDETLİ YAĞIŞ

Sabaha karşı 02:30’da Taşkent, Güngör, Değirmenlik ve Minareliköy bölgesinde şiddetlenen yağış, bölgede sele yol açtı. Taşan dereler, Lefkoşa - Gazimağusa Anayolunun Hamitköy ışıkları ile Dağyolu çemberi arasında kalan bölümünü sular altında bıraktı.
Sabah saatlerinde çift yönlü olarak trafik akışına kapatılan yol, ilerleyen saatlerde kontrollü olarak açıldı.

SELE KAPILAN ARAÇTAKİLERİ SİVİL SAVUNMA EKİPLERİ KURTARDI

Sivil Savunma ekipleri, sele kapılan 4 araca müdahale etti. Sürüklenen araçlarda mahsur kalanlar, Sivil Savunma ekipleri tarafından kurtarıldı.
Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarında da, Gazimağusa’ya gidiş yönünde Atatürk Stadyumu ışıkları ile Alpet petrol ışıkları arası arasında kalan kısmı sular altında kaldı. Sabah saatlerinde trafiğe kapatılan yol, daha sonra yapılan çalışmaların ardından yeniden açıldı.

ERCAN’A GİDECEKLER YOLDA KALDI

Ercan Havalimanı’na gidecek yolcuların bir bölümü de sel nedeniyle yolda kaldı. Yolcular Sivil Savunma ve Değirmenlik Belediyesi’ne ait araçlarla alana taşındı.

EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI

Bölgedeki bazı ev ve işyerlerini de su bastı. Alınan ihbarlar doğrultusunda Sivil Savunma, itfaiye, polis ve belediye ekiplerinin koordineli şekilde, su basan ev ve işyerlerine müdahalede bulunduğu bildirildi. (TAK)

SAAT 11:30

Başbakan Haspolat'ta, evini su basan bölgelilerden bilgi alıyor.

55643169_1521460584656193_4487652310721232896_n.jpg

 

SAAT 11:30

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, KKTC'de dün geceden beri yağan yoğun yağışlar nedeniyle su baskını yaşanan bölgelere ziyaretler başlattı.

İlk olarak Taşkent köyüne giden Baybars, Belediye Başkanı Yüksel Çelebi'den bilgi aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, vatandaşlarla da bir araya gelen Bakan Baybars, “Yaşanan felaketin farkındayız vatandaşımızın da yanındayız. Her şeye rağmen can kaybının olmaması sevindirici” dedi.

Öte yandan, sabah saatlerinde Sim TV'ye telefonla bağlanarak ilk bilgileri paylaşan Baybars, Meteoroloji Dairesi’nin uyarısı üzerine dün Afet Koordinasyon Merkezi’nin toplanarak, afet kurtarma ve tahliye çalışmalarının nasıl olacağı yönünde hazırlık yaptığını belirtti.

“Bugün itibarıyla çok şükürler olsun herhangi bir can kaybı yok. Güzelyurt, İskele ve Lefke bölgesinde fazla yağıştan dolayı bir sorun yok. Kaymakamlar bölgede ve sürekli geziyorlar. Normal yağışının seyrini aşan herhangi bir sıkıntı yok. Sıkıntımız Girne ve Lefkoşa bölgesinde” diyen Baybars, Girne bölgesinde o saate kadar iki evde çok yüksek seviyede olmamasına rağmen su baskını olduğunu, itfaiye ekiplerinin müdahale ettiğini ve kontrol altına alındığını vurguladı.

Baybars şöyle devam etti:

“Çatalköy yolunda su birikmesi oldu ve tahliye çalışmaları devam ediyor. Dikmen’de ciddi bir yağış oldu ve bu bölgede en acil ihtiyaç olan ekiplerle birlikte Karayolları yol açma ve temizleme çalışmaları yapıyorlar.

Oralarda şuana kadar bize gelen evlerde bir hasara ilişkin bilgi yok. Dün akşam Taşkent’te çok yoğun hem dolu hem de ciddi sağanak yağış olduğu için Taşkent’te aşırı yağışlar Değirmenlik ve oradan da orta Mesarya’ya doğru geldi. Dolayısıyla Ercan bölgesi-Hamitköy Haspolat bölgesi ciddi anlamda yağıştan etkilendi. Taşkent bölgesinde araç hasarı var.

Yol çalışmaları ile ilgili söyleyebileceğim Dağyolundan-Ercan’a gidiş yönünde bir sıkıntı yok. Erülkü-Yonca Kavşağı ve Dağyolundan Ercan’a gidişler aksadı. Ercan’a giderken oradaki su birikintisi nedeniyle vatandaşlarımızın uçağa yetişme konusunda Sivil Savunma Ekipleri ve GKK almış olduğu araçlarla birlikte orada kişiler Ercan’a ulaştırıyorlar ve uçaklarına yetişmeleri sağlanıyor. Askeri araçlarla taşımaları yapılıyor. Hamitköy ışıkları ile Dağyolu çemberinde olan bölgede yol henüz kapalı gelen aşırı yağışla ilgili henüz bu yağışın ve suyun takviyesi sağlanabilmiş değil. Dolayısıyla o bölgede açık değil ulaşım dağyolundan sağlanabiliniyor.

Girne-Ciklos mevkindeki bentte kontrollü taşma var ama orada da sıkıntı yok. Su ve seviye kontrol altında ve kanal açık, normal kontrollü bir şekilde su akıyor. Şu anda en büyük sıkıntımız Hamitköy iler Haspolat arasındaki yolun Sivil Savunma, Belediye, Kaymakamlık Karayolları çalışıyor ama dün akşamki yağış çok şiddetli olduğu için suyun akışı da henüz kesilmediği için tahliye biraz gecikecek gibi.” (tak)

56269947_2039460809503761_7336199720940863488_n.jpg

SAAT: 11.00

Taşkent'te Nadire Er'in evini ziyaret eden Başbakan Erhürman, evdeki hasar hakkında bilgi alıyor.

jh-001.jpg

hj2.jpg

t1-074.jpg

t2-072.jpg

t3-037.jpg

Taşkent'te bir ev tavanı çöktü, ev sular içinde kald, eşyalar büyük hasar gördü

gar.jpg

Bir başka evin ise garajın damı çöktü, araba hasar gördü.

SAAT: 10.40

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, aşırı yağışlardan etkilenen ve bir süre trafiğe kapatılan yolların son durumu hakkında açıklama yaptı. Bakanlık, yağışların devam edeceği, dolayısıyla sürücülerin dikkatli olması gerektiğini de belirtti.
Bakanlık açıklaması şöyle:
“Dün geceden itibaren yoğun yağışların sebep olduğu su taşkınları nedeniyle, Lefkoşa-Gazimağusa Yolu’nun Haspolat çemberi ile Değirmenlik-Girne (Girne dağ yolu) çemberi arasındaki bölüm (Gazimağusa istikameti) trafiğe kapatılmıştır.
Yolun trafiğe açılması için çalışmalar ekskavatörler ve iş makineleriyle devam etmektedir. Polis Genel Müdürlüğü, kısa bir süre önce Gazimağusa-Lefkoşa Yolu’nun Değirmenlik-Girne (Girne dağ yolu) Yolu çemberi ile Haspolat çemberi arasında olan bölümü tek gidiş, tek geliş olarak düzenlemiş, böylece Lefkoşa istikametinden Ercan Havalimanı’na gidecek olanların ulaşımı sağlanmıştır.
Bu arada aynı yolun Hamitköy çemberi ile Haspolat çemberi arasında kalan bölümü, çift gidiş çift geliş olarak trafiğe açıktır.
Hafta sonu boyunca devam etmesi beklenen yağışlar nedeniyle sürücülerin yavaş ve dikkatli sürmeleri, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları önemle rica olunur.” (TAK)


SAAT: 10.20

Başbakan Tufan Erhürman, dün akşamdan bu yana etkisini gösteren aşırı yağışlar nedeniyle su taşkınlarının olduğu bölgelerde incelemelerde bulunuyor. Başbakan Erhürman’a; Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Komitesi Başkanı Hasan Alicik, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Necmi Karakoç, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Mustafa Ergüven ve Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler eşlik ediyor.

f4-008.jpg

f1-042.jpg

f2-034.jpg

f3-017.jpg

a1-061.jpg

a2-054.jpg

a3-032.jpg

KORKUNÇ GECEYİ ANLATTI

Yağışlarda evi ve iki arabası hasar gören Ökkeş Gümüş, yaşadıklarını anlatıyor: Çocuk uyanmasaydı boğulacaktım... 

 

Röportaj/ fotoğraflar  Dila Şimşek

a1-060.jpg

a2-053.jpg

Birçok ev ve arabanın yağışlarda hasar gördüğü Taşkent'te Cevat Adakul yaşadıklarını YENİDÜZEN'e anlatıyor.

Röportaj Dila Şimşek

ev1.jpg

Taşkent'te bazı evleri su bastı, çamurlu su ev eşyalarına hasar verdi. Belediye ekipleri hasar gören evlerde temizlik çalışması başlattı

SAAT: 10.04

Sivili Savunma, Ercan'a gidecek yolcuları kendi aracı ile havaalanına götürdü.

y1-069.jpg

Taşkent'te evlerin garajı çamurla kaplandı, bahçe duvarları yıkıldı. Dikmen Belediyesi bölgede çalışma yapıyor

d2-040.jpg

d3-025.jpg

d4-011.jpg

 

SAAT: 09.50

Dikmen belediyesi Taşkent'te yol temizleme için çalışma yapıyor

d1-045.jpg

d2-039.jpg

Aracıyla Haspolat yolunda mahsur kalan Lefkoşa Türk Belediyesi eski Başkanı Cemal Bulutoğluları kurtarıldı.

 

SAAT: 09.30

Polis, Mağusa-Lefkoşa Anayolunu trafiğe açtı. Trafik tek yönlü, gidiş geliş olarak kontrollü verilmeye başlandı.

yy-040.jpg

m1-084.jpg

Taşkent bölgesinde yollar su ve taş parçacıkları ile kaplandı, arabalar ise zorluk çekiyor

tas-006.jpg

Taşkent bölgesinde yer yer buzlanma görüldü

h1-058.jpg

h2-049.jpg

Taşkent Doğa Parkı'nın sosyal medyada paylaştığı kamera görüntülerinde park beyaza büründü 

tas-008.jpg

Fotoğraf: Tijen Erol Yakup

cem-002.jpg 

Lefkoşa Türk Belediyesi eski Başkanı Cemal Bulutoğluları da arabasıyla yağmur sularında mahsur kaldı

b2-052.jpg

b3-031.jpg

SAAT: 09.20

t1-073.jpg

Taşkent'te yağmur suları yolları tıkadı

t2-071.jpg

Şiddetli yağan yağmur duvarın yıkılmasına sebep oldu. Çamurlu su ve taş parçaları yolu tıkadı

t3-036.jpg

 

 

SAAT: 09.00

Polis, Lefkoşa Dr Fazıl Küçük Bulvarı Atatürk Stadyumu ışıkları ile Alpet petrol ışıkları arasında kalan kısmın yeninden trafik akışına açıldığını bildirdi. 

Lefkoşa - Mağusa Anayolu'nun Hamitköy ışıkları ile Dağyolu çemberi arasında kalan kısım ise  hala trafiğe kapalı.

isy.jpg

Yolun kapalı olmasi nedeniyle uzun suredir bekleyen vatandaşlar isyan ediyor.

Görüntü/ fotoğraf Ayşe Güler

SAAT: 08.50

Haspolat kirli sanayi bolgesinde belediye  ve itfaiye ekipleri bariyer söküp biriken suların akışını sağlamaya çalışıyor, Lefkoşa yönündeki trafik, Haspolat'in içine yönlendiriliyor.

h1-057.jpg

h2-048.jpg

h3-024.jpg


Ülke genelinde etkili olan yoğun yağış bazı yolların kapanmasına neden olurken su birikintileri de tehlike yaratıyor.

Aşırı yağışlardan oluşan su taşkını nedeniyle Lefkoşa – Mağusa Anayolunun, Hamitköy Işıkları ile Dağyolu Çemberi arasında kalan kısmı çift yönlü olarak trafik akışına kapatıldı. Buradaki su taşkınları nedeniyle 2 araç suya kapılırken, araç sürücülerinin itfaiye ve sivil savunma ekiplerince kurtarıldığı belirtildi.

Bu arada, Ercan Havaalanı’na gitmek isteyen yolcuların da yoldaki sorun nedeniyle havaalanına ulaşmakta sıkıntı yaşadıkları öğrenildi. (BRT)

yolcu-002.jpg

Fotoğraf : Ayşe Güler

 


SAAT: 08.25

Ülke genelinde etkili olan yağışlar, olumsuzluk ve sorunlara neden oluyor. Bir çok yol su altında kalırken, bazı evleri de su bastı. Su taşkınlarında mahsur kalan arabalar ve insanlar var. Sivil Savunma Teşkilatı arama kurtarma ekipleri, mahsur kalanları kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

ss-061.jpg

ss2-003.jpg

ss3-002.jpg

 

gg-064.jpg

Birçok araba sular altında kaldı.

arab-002.jpg

Görüntü / fotoğraflar Ayşe Güler

SAAT: 08.00

Lefkoşa'da Dr Fazıl Küçük Bulvarının, Mağusa gidiş yönünde Atatürk Stadyumu ışıkları ile Alpet petrol ışıkları arası arasında kalan kısmı su taşkını nedeniyle trafiğe kapatıldı. Polis, sürücüleri alternatif yolları kullanmaları ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları konusunda uyardı.

Lefkoşa Türk Belediyesi ekipleri şiro ile Sanayi Bölgesi Doktoroğlu önünde biriken suları temizlemeye çalışıyor.

yol-009.jpg

Hamitköy Çemberi'nde trafik sıkıştı. 

y2-063.jpg

dag-001.jpg

Dağyolu çemberinde trafik sıkıştı. Yolun kapali olmasi nedeniyle vatandaşlar Lefkoşa'ya gidemiyor. Polis trafikte güvenliği sağlamaya çalışıyor

tas-005.jpg

tas2.jpg

Taşkent köyü / Fotoğraflar: Musa Özkarşıyakalı

 


SAAT: 07.00

Etkili yağmur birçok noktada hayati felç etti. Özellikle Haspolat çemberi ile Girne dagyolu çemberi arasındaki yol ve yoldaki bazı araçlar sular altında kaldı. Yolda mahsur kalan araçlar olduğu ifade ediliyor.

Polis, Aşırı yağışlar nedeniyle oluşan su taşkını nedeniyle Lefkoşa - Mağusa Anayolu'nun,  Hamitköy Işıkları ile Dağyolu Çemberi arasında kalan  kısmı çift yönlü olarak trafik akışına kapatıldığını duyurdu.

c45f9d80-84dc-4a41-95ec-6f09717b1b05.jpeg

SAAT: 06.40

Polis, Girne - Değirmenlik Anayolu ile Girne - Lefkoşa Anayolu'nda  meydana gelen aşırı yağış ve oluşan sis nedeniyle görüş mesafesinin yer yer azaldığını duyurdu, sürücüleri bu yollarda yavaş ve dikkatli gitmeleri konusunda uyardı.

Fotolar: Kaan Arsu/ Görüntü Baki Yorulmaz

Bu haber toplam 24533 defa okunmuştur
İlgili Haberler