1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Mehmet Vahip ve Cittaslow” gecesi düzenlendi
“Mehmet Vahip ve Cittaslow” gecesi düzenlendi

“Mehmet Vahip ve Cittaslow” gecesi düzenlendi

Bedesten’de yer alan geceye Cittaslow Başkanı Marconı de katıldı

A+A-

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’nın merhum başkanı Mehmet Vahip, dün akşam düzenlenen etkinlikle anıldı. “Mehmet Vahip ve Cittaslow” temasıyla düzenlenen anma gecesi Lefkoşa Bedesten’de yapıldı.

Bir bölümüne Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da katıldığı gecede, ülkede bulunan Uluslararası Yavaş Şehirler Örgütü (International Cittaslow Association) Başkanı Gianluca Marconi, Lefkoşa Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren ve mimarlar yer aldı.

KONUŞMALAR

Gecede konuşan Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, eski başkanları Mehmet Vahip’in “cittaslow”la tanışmasını sağlayan kişi olduğunu ve bu konudaki çalışmaların tohumunu Vahip’in attığını anlattı.

Vahip’i her yıl bir temayla anmayı sürdüreceklerini vurgulayan Öge, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin DAÜ Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası’nın da katkısıyla Cittaslow sertifikası almasına giden süreci anlattı.

Mehmet Vahip’in kızı Asya Vahip de konuşmasında, babasının adının “cittaslow”la anılmasından çok mutlu olduğunu söyledi. Vahip, “O’nu kaybedeli 5 yıl geçtiği ama adı ‘cittaslow’la anılmaya devam ediyor” dedi.

Vahip, babasının unutulmayacağına inandığını belirterek, organizasyonu düzenleyenlere ve katılanlara teşekkür etti.

Cittaslow Başkanı Gianluca Marconi de, KKTC’ye gelişinde karşılaştığı misafirperverlik için teşekkür etti ve her kıtadan 183 şehrin üye olduğu Cittaslow fikrinin 1999’da doğduğunu; bugün dünyaya yayıldığını anlattı.

Cittaslow örgütünün, üyesi olan şehirlerin ve orada yaşayanların sorunlarıyla da ilgilendiğini ifade eden Marconi, yapılanlardan örnekler verdi.

Marconi, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin Cittaslow ailesine katılmasından çok memnuniyet ve gurur duyduklarını ifade ederek, Yeniboğaziçi ile KKTC’nin de Cittaslow organizasyonuna girmesinden mutlu olduklarını anlattı.

“KKTC’den Yeniboğaziçi Belediyesi dışında başka yerleşim birimleri de bizim yaşam felsefemizi benimserse, onları da aramızda görmekten memnuniyet duyarız” diyen Marconi, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin üyelik başvurusunda sunduğu dosyayı ve projelerini incelediklerinde, aynı yolda yürüdüklerini gördüklerini söyledi.

Marconi, Kuzey Kıbrıs’tan bir belediyenin Cittaslow üyeliğine kabul edilmesinden sonra kendisine baskı geldiğini ve Yeniboğaziçi’ni dışlaması için bazı kişilerin ellerinden geleni yaptıklarını ancak kendilerinin baskılara göğüs gerdiklerini anlattı.

Daha sonra konuşan KTMMOB Başkanı Zihni Turkan, Mehmet Vahip’i yaşatmak için farklı temalarla etkinliklerin sürmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Kadri Fellahoğlu da konuşmasında, barış, demokrasi ve çözüm mücadelesinde yer alan, başı dik ve onurlu yaşayan Mehmet Vahip’i zamansız kaybettiklerini belirtti.

Cittaslow Başkanı Gianluca Marconi’nin, adadaki çözümsüzlük koşullarına rağmen Yeniboğaziçi Belediyesi’nin üyeliğe kabulü sonrasında yaşanan sorunları göğüslemesi ve Kıbrıslı Türkleri anlamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Fellahoğlu, Marconi’ye teşekkür etti.

Fellahoğlu, Kıbrıs sorununun bir an önce çözümlenmesi ve Kıbrıs Türk halkının da uluslararası hukuk ve uluslararası organizasyonlar içinde yer almasını diledi.

DAÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Ceren Boğaç, “hayalperestler olmazsa, hayaller gerçek olmaz” diyerek Mehmet Vahip’in hayallerine ortak olan Mimarlar Odası’nı kutladı.

Boğaç, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin Cittaslow üyelik süreci ve fakültesinin katkısı hakkında bilgiler aktardığı konuşmasında, DAÜ Mimarlık Fakültesi’nin kapılarının, başka sivil toplum örgütlerine ve belediyelere de açık olduğunu söyledi.

Gecede son konuşmayı yapan Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren ise gelenek ve göreneklerin korunduğu, sağlıklı yaşam akımı olan Cittaslow’la ilgili çalışmalarının Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge sayesinde 2 yıl önce başladığını anlattı.

Biren, halkın desteği olmadan hiçbir şey yapılamayacağını belirterek halkın ve paydaşları Mimarlar Odası ve DAÜ ile birlikte sessiz sedasız yürüttükleri bir çalışma sonrasında, 9 Kasım 2013’te İtalya’da Cittaslow belgesi aldıklarını ifade etti.

Belgeyi almakla her şeyin bitmediğini, Cittaslow koşullarında bir yaşam için daha yapacakları çok şey bulunduğunu anlatan Cemal Biren, Cittaslow örgütü Başkanı Marconi’ye, Güney Kıbrıs’tan giden baskılara rağmen ‘konunun siyasi olmadığını, halkın hakkı olduğunu ve Yeniboğaziçi’nin belgesini iptal etmeyeceklerini’ söylemesinden dolayı teşekkür etti.

(tak)

Bu haber toplam 1417 defa okunmuştur