1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Elsie’in Ethiopische Mutfağı-Belçika
Elsie’in Ethiopische Mutfağı-Belçika

Elsie’in Ethiopische Mutfağı-Belçika

Burada insanlar insan gibi yaşıyor ve bizim günlük hayatımızdan eksilmeyen konuların hiçbiri yok. Konuşulmuyor.

A+A-

Zekai Altan

Belçika’da yaşayan Eco Turizm işletmecisi dostlarımızın daveti üzerine her şeyi bıraktık ve eşim ile Belçika’ya geldik. İyi ki da gelmişiz. Çünkü burada insanlar insan gibi yaşıyor ve bizim günlük hayatımızdan eksilmeyen konuların hiçbiri yok. Konuşulmuyor. Restorantlarda yemek yiyen insanlar yemekleri ile birlikte şaraplarını yudumlayarak sohbetleri ile günlük hayatlarını yaşıyorlar. Mutlu bir biçimde.Belçika Brüksel’de yabancı sayısı oldukça çok. Belçikalıyı ve Belçika’yı etkilemeyecek kadar varsıl bir kültür vardır. Ancak bu kültür daha çok yeme içme sektöründe fark edilir. Dostlarımız Kristine ve eşi Ceral ile çiftlik evinden çıkıp Antwerpen kasabasına akşam yemeğine gittik. Bize farklı bir lezzet tattıracaklarını söylediler. Ve gittiğimiz restoran Elsie’s Ethiopische.

GELENEKSEL MUTFAK

İşletmecinin adı Elsie. Restorantın da adı Elsie’nin Ethiopische mutfağı. Ethiopische Afrika’da Etiyopya’nın yanında bir ülke. Aynı coğrafya ve genelde de aynı mutfak. Restorana gidince sürprizin çok farklı bir tat olacağını anladım. Ve ilk kez Ethiopische mutfağını da tatmış olacağım. Mekan Antwerpen kasabasında limanın yanında ve eski Olimpiyat stadına giden caddenin üzerinde. Restoranta giderken eşim ile birlikte alışmış olduğumuz kokuları aldık. Bakıştık. Bakışımızı dostlarımız gördü ve ne olduğunu sordular. Biz de gülüşerek bunlar lahmacun ve dürüm kokuları. Yani kıyma kokusu dedik ve gülüşmeye devam ettik. Bu bölgede de oldukça çok lahmacuncu, dürümcü ve kebapcı var. Herneyse, Elsies’in Restoran küçük ancak çok samimi ve sıcak bir ortam. Basit ve duvarlardaki resimler geleneksel çizimler. Ethiopsche ülkesine ait mutfak araçları ve geleneksel insanları yansıtan çizimler. Kapasite yaklaşık 8 masalık. Yani 20 kişilik. İşletmecisi Elsie bizi çok samimi bir biçimde karşıladı. Genç ve sempatik. Karşılaması da içten. Bunu hissedebiliyorsunuz.   

Ethiopische’den geldi ve burada yaşıyor.

MÖNÜ VE LEZZET

Mönü kartı da çok düzenli ve açıklamalı. Ethioptishe’ye özgü geleneksel mutfak sunuluyor. Biz seçimi Elsies’e bıraktık. İlk önce bize muska biçiminde hazırlanmış ve içerisinde kıymalı ve sebzeli börek servisi yaptı. Yanında da sweet and sour sos. Sweet and Sour sos uzak doğu yani Çin’de de çok kullanılıyor. Tadı güzel, börekleri sosa batırarak yedik ve çok tad aldık. Bayağı açıkmıştık. Kısa bir süre sonra da beklenen, özlenen ana yemek servisi yapıldı. Büyük bir hasır sepet içerisinde. Görüntüsü bile  heyecan vericiydi. Sepetin içinde geniş bir tepsi ve içerisinde de çok muhteşem görünen  yemekler. Rengârenk ve çok özenle hazırlanmış bir tepsi.

Yemek konseptleri pek alıştığımız bir şey değil. Tepsilerin üzerine Teff hamurundan yapılmış ismi Injera olan ekşi bir katman seriyorlar. Bu hamur bizim dribideze veya krepe çok benzer. Ayrıca gelen yemekleri de bu kreple alıp elleriniz ile yersiniz. Çatal bıçak yok.  Yemeklerin kıvamı meze şeklinde.  Bir tepsiden 5 kişi yedik ve ellerimiz ile yediğimiz için bol bol peçete kullanmak zorunda kaldık.
 

Yemeklerin hepsi aynı anda, aynı tepside geldi. Tepsideki yemeklere gelince, Kik Alicha Wot.  Bu yemek, kültürlerinde bayağı önemli ve görüntüsü de sarı püre tarzı. Tarif etmesi zor ama tadarken baklagil tadını alabildim. Sarı mercimek olduğunu öğrendim. Selata, bildiğimiz salata. Sıradaki yemeğimiz ise kırmızı bir sos şeklinde olan Shiro. Nohut ununun "Berbere" sosu, sarımsak ve soğan gibi çeşitli malzemelerle pişirilmesinden elde edilir. Ayrıca ordakilerden öğrendiğim kadarıyla yapımı masrafsız olduğundan genellikle fakirlerin tükettiği bir yemekmiş.
Alecha Key Wot, yumuşak, aromalı bir kuzu yahnisi.
Bir de Tibdiye bir yemek vardı ki et soteye fazlasıyla benziyordu. İçinde et ve biber vardı. Etli başka bir yemek ise Mısır Key Wot idi. Etli olması dışında Shiro'ya benzedi. Mercimeğin yine "Berbere" sosuyla pişirilmiş hali.
Şekil olarak benzese de renk olarak diğerlerinden ayrılan bir yemek vardı. Keyser. Rengi koyu mor ve kendisi aslında soslu pancar yemeği. Tadında hafif bir ekşilik vardı ama pancar tadı baskın değildi. Yemeğin sonunda yine Elsies geleneksel ve çok özel olarak Ethiopische’ye ait kahve yaptı. Kahvenin yanında geleneklere bağlı kalarak Elsies bize çok hızlı bir biçimde  darı (mısır) patlatarak kahvenin yanında servis etti. Hatta kahveyi de birlikte gavurduk ve testinin içinde pişirdik. Yediğimiz yemek bir harikaydı. Kahvesi de. İnanılmaz bir tat aldık. Ben de ilk kez Ethiopische mutfağını tatmış oldum. Elsie de bunu çok güzel başardı. Hazırladığı yemeklerin lezzeti, servisi ve konukseverliği. Bir bütün. Yolunuz bir gün Belçika’ya düşerse ve Antwerpene giderseniz mutlaka Elsie’nin geleneksel lezzetlerini tadın.

 

ADRES: ANTWERPEN-BELÇİKA
TEL: 03 248 84 24 – GSM: 0484 30 93 29
E-MAİL elsie.baltna@gmail.com
www.ethiopisch-restaurant.com

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1869 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 385 Sayısı

Adres Kıbrıs 385 Sayısı