1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Artık bir ‘CEMEVİ’miz olsun!”
“Artık bir ‘CEMEVİ’miz olsun!”

“Artık bir ‘CEMEVİ’miz olsun!”

“Geleneksel Aşure Günü” etkinliği düzenleyen Alevi yurttaşların talepleri ortak…

A+A-

Meltem SONAY

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Alevilerin yönetimden en büyük beklentisi, CEMEVİ… Bir araya gelip ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri Cemevi eksikliğine işaret eden Aleviler, yöneticilerden tek istediklerinin de Cemevi’nin tamamlanması olduğunu belirtti.

Mehmet Fil: “Kıbrıs Halkı duyarlı değil”
“Biz özü sözü bir insanlarız. Yobaz olmamalıyız. Kıbrıs’ta boşluklarımız, eksikliklerimiz ne yazık ki çok. Diğer ülkelerde devlet yönetimlerle işbirliği içinde sorunları çözüyor. Maalesef Kıbrıs Halkı, bu konuda pek bilgileri olmadığı için duyarlı değil. Oysa Kıbrıs Halkı’nın da temelleri Hacı Bektaşi Veli’ye, Aleviliğe dayanır.”

Hüseyin Yücetaş: “En büyük beklentimiz Cemevi”
“Devletten beklentilerimizin başında yurttaşlık var. Yıllardır Çalışma Dairesi’ne gidip geliyoruz, bir türlü sıramız gelmedi. Ben de, eşim de 2003 yılından bu yana buradayız, çalışıyoruz. Bunun yanı sıra Aleviler olarak en büyük beklentimiz bir Cemevimizin yapılması.”

Abdurrahman Arslan: “Camiler olduğu gibi bizim de bir Cemevimiz olsun”
“Yıllardır Cemevi’nin yapılacağı söyleniyor ama ne yazık ki yok. Herkesin ibadet edebileceği bir evi olsun, insan insandır. Müslüman’ı, Hristiyan’ı… Camiler olduğu gibi bizim de bir Cemevimiz olsun. Yıllardır burada yaşayan insalarız, bir Cemevimiz olursa bir araya gelir, birbirimizi görür, ibadetimizi de yaparız.”

Hasan Akgül: “Eskiden ‘Aleviyim’ demeye çekinilirken, şimdi rahatça söyleyebiliyoruz”
“17 yıldır Kıbrıs’tayım. Yıllardır Cemevi’nin yapılacağı söyleniyor ama bir çivi çakıldığı yok. Öncelikle bizim merkezimizin de uğraşması lazım. Yıllardır bu etkinlikler yapılıyor, bağışlar da toplanıyor. Üstelik Aleviliğin de önü açıldı, eskiden ‘Aleviyim’ demeye çekinilirken, şimdi rahatça söyleyebiliyoruz. Halk Aileviliği tanıdı, bizim merkezimiz de pasifleşti.”

Şeyho Akgül: “İbadet edebileceğimiz bir yer yok”
“Cemevimiz yıllardır duruyor. İbadet edebileceğimiz bir yer yok. En büyük beklentimiz rahatça ibadet edebileceğimiz bir Cemevimizin olmasıdır.”

Yakup Şahin: “Artık bir Cemevi olsun”
“En büyük sıkıntı bir Cemevi’nin olmaması. Her etkinliğimizi başka bir yerde yapmak durumunda kalıyoruz. Artık bir Cemevi’nin olması en büyük beklentimizidir.”

Mahmut Çıra: “Göçebeyiz…”
“Yıllardır etkinliklerimizi hep farklı farklı yerlerde yapmaya çalışıyoruz. Bugün buradayız, 11’inde Cem var, o gün başka bir salonda olacağız. Göçebeyiz… İbadetlerimizi yapabileceğimiz, bir araya gelebileceğimiz bir Cemevi, en büyük beklentimiz.”

Bu haber toplam 2140 defa okunmuştur