1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE ACI İSYAN
BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE ACI İSYAN

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE ACI İSYAN

Gençler “susma sustukça sıra sana gelecek”, “yollar yapılsın, yollar mezar olmasın”, “onlar bizim susma” sloganları atıyor.

A+A-

SAAT: 14.00

Yağmur altında süren eylemde Sendikal Platform adına tek konuşmayı Tıp-İş Başkanı Dr.Sıla Usar İncirli yaptı. Salı günkü kazada 3 kişinin ölümü nedeniyle acılarının büyük olduğunu vurguladı ve ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
İncirli, Aziz Nesin’in “Öyle bir ölsem” adlı şiirini okudu, eylemciler de tekrarladı.
Dr. Sıla Usar İncirli, saatlerin uygar ülkelerin saati gibi geri çekilmesini istedi.

3 BAKANA İSTİFA ÇAĞRISI

İncirli, “vatandaşlarının yollarda ölmesine göz yumduğu gerekçesiyle Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın; öğrencilerin güvenli şekilde okullarına ulaşımını sağlayamadığı gerekçesiyle Milli Eğitim ve Kültür Bakanı’nın ve denetimsiz işçi çalıştırdığı gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın istifa etmesini” de istedi.
İncirli, saatler geri çekilene dek eyleme devam edeceklerini söyledi.
Eylem daha sonra sloganlarla ve zaman zaman artan tansiyonla devam etti ve 13.45 sıralarında tamamlandı.
Polis basın subaylığı eylemde herhangi bir tutuklama yaşanmadığını belirtti.

-----------------------------

SAAT: 13.10

Ercan, hastane ve okulda gerçekleştirilen grevler sona erdi ancak başbakanlık önünde eylem devam ediyor. Başbakanlık önünde tansiyon azaldı. Çevik kuvvetin bir kısmı başbakanlık önünden çekildi.

 

----------------------------

SAAT: 12.50

Başbakanlık önündeki eylem ve gerginlik devam ediyor, eylemciler "hükümet korkak" sloganları atıyor. Sendikalar, Avrupa saatlerine dönülmesi, Bakanlar kurulu'nun bu yöndeki kararını geri almasını, talep ediyor.

 

-----------------

SAAT: 12.10

Bazı öğrenciler İlayda Öztürk'ün cenazesine katılmak için başbakanlık önünde ayrıldı. Sendikalar başbakanlık önünde,   "katiller dışarı, halk içeri" sloganları atıyor.

 

-----------------------

SAAT: 12.00

Eylemciler, polis engelini aşarak  Başbakanlık bahçesine girdi. Çevik Kuvvet Başbakanlık bahçesinde. Eylem sırasında fenalaşan 5 eylemci polis tarafından başbakanlık içerisine alındı. Durumları düzelen eylemciler çevik kuvvetinin önünde durduğu kapıdan çıkmak isteyince kısa süreli tartışma yaşandı. 


 

Eylem boyunca, “Yağmur yağıyor seller akıyor katil devlet camdan bakıyor”, "Yağmur bizim göz yaşımızdır", "Mercedesler satılsın, yollar yapılsın", "Yollar yapılsın, yollar bize mezar olmasın", "Öğretmenim burada katil var",” Katiller”, "Herkes burada Başbakan nerede?", “Karanlıkta okula gidilmez”, “Suudi değil Avrupa”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Hükümet istifa”, “Devlet rahat uyudun mu?”, “Katil hükümet hesap verecek”, “Sıra bize gelmeden biz size geldik” sloganları atılırken, “Büyümez ölü çocuklar, “Yeter artık sorumlular hesap vermelidir”, “Devlet okullarındaki çocuklarımızı sahipsiz bırakmayacağız” yazılı pankartlar taşındı.

---------------------------

SAAT: 11.40

Başbakanlık önüde arbede yaşandı, eylemciler başbakanlığın bahçe kapısını devirdi. Kapının devrilmesiyle eylemciler ile polis karşı karşıya.  "Hükümet istifa" sloganları atılan eylemde tansiyon yükseliyor.

Zaman zaman gergin anların ve arbedenin yaşandığı eylemde, Başbakanlık’ın demir sürme bahçe kapısı defalarca zorlandı ve bir süre sonra kırıldı; içeri giren bazı eylemcilerle polis arasında itişme oldu.

Kapının ilk zorlanmasının ardından kalkanlı ve coplu polisler de Başbakanlık bahçesinde yer aldı. Başbakanlık avlusuna giren iki kadın eylemcinin, polislerce dışarı çıkarılırken zaman zaman sürüklendiği gözlemlendi.

Eylemciler kapıyı zorlarken, bazı öğretmenler ve sendikacılar sık sık öğrencilerin geride durması için uyarı ve duyuru yaptı.

 

---------------------------

SAAT: 11.30

Yağışlara rağmen başbakanlık önündeki eylem yoğun katılımla devam ediyor.

Yüzlerce öğrenci sabah saatlerinden itibaren Başbakanlık önünde eyleme başlarken, 10.00-13.00 saatleri arasında genel grev ilan eden Sendikal Platform’a bağlı sendikalara üye yüzlerce çalışan da Başbakanlık önündeki eyleme katıldı.

Sendikalara vatandaşlara da katıldı, yağmurdan dolayı açılan şemsiyeler başbakanlık önünde öfkeye rağmen renkli görüntülere neden oldu.

Sendikalar başbakanlık  önüne geldi, "katil devlet" sloganları atılıyor.

Bu arada, Başbakanlık, öğrencilerin, Girne dağ yolundaki kazada hayatınıı kaybeden İlayda Öztürk'ün cenazesine taşınması için girişimde bulundu.

Başbakanlığın öğrencilerin cenazeye taşınması için, 2 otobüs ve 6 minibüs ayarldığı öğrenildi. Başbakanlık önünde, eylem kırıcılığı olarak yorumlanan bu  girişime tepkiler var.

 

--------------------

SAAT: 11.10

Siyah giyen eylemciler sendikaları önderliğinde, kortejlerle siyah pankartlar taşıyarak Başbakanlık önüne yürüdü.

Gençlerin sabah 9.00'da başlayan eylemi devam ederken,  Sendikal Platform, başbakanlık önüne gelmeye başladı.

---------------------------

SAAT: 10.15

Öğrencilerin eyleminde geniş güvenlik önlemi alındı. Başbakanlık önünde çok sayıda polis bulunuyor.

 

Gençler başbakanlığa siyah çelenk bıraktı. Gençlerin bir kısmı başbakanlık önünde beklemeye devam ederken bir kısmı da meclise yürüyor.

-------------------------------

SAAT: 09.20

Gençler yine başbakanlık önünde. Dün, Değirmenlik-Girne dağ yolunda önceki gün yaşanan trafik kazasını protesto  eden yüzlerce genç bu sabah yine başbakanlık önünde toplandı.

Gençler “susma sustukça sıra sana gelecek”, “yollar yapılsın, yollar mezar olmasın”, “onlar bizim susma” sloganları atıyor.

Başbakanlık önüne diğer bölgelerden de öğrenciler geliyor, Mağusa'dan yola çıkan otobüsleren Lefkoşa'ya varması bekleniyor. 

Sendikal Platform bugün ülke genelinde eylem ve grev yapıyor. Sendikal Platform içinde yer alan sendikalar da bugün saat 11.00’de Başbakanlık önünde toplanacak.

 

 

(YD/TAK/ FOTO: AYŞE GÜLER- MERT ÖZDAĞ- SOSYAL MEDYA)

Bu haber toplam 3955 defa okunmuştur