1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Camide para karşılığı ‘hacamat’ yapıldı
Camide para karşılığı ‘hacamat’ yapıldı

Camide para karşılığı ‘hacamat’ yapıldı

Ülkemizde şimdi de sağlık adı altında 'dini' bir olay olan hacamat yapıldığı ortaya çıktı.

A+A-

 

• CAMİ YÖNETİCİSİ KHAN: “Hacamat caminin kullanılmayan ve işlem için ayrılmış özel bir odada gerçekleşti.  İşlemi uzman bir kişi yapıyor. Kendisi sıhhiyeci ve tecrübeli bir akapunturcudur.”

• DİN İŞLERİ BAŞKANI ATALAY: “Bizim bilgimiz dahilinde değil. Bizden izin alınmadı. Ciddi bir şikâyet gelirse uyarırız. Hacamat dini bir olaydır. Uzman biri tarafından yapılmıyorsa sorundur, ancak uzman olmayan biri tarafından yapıldığını sanmıyorum.”

• SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI DANA: “Ülkemizde sağlıkla ilgili her türlü işlem sağlık bakanlığı iznine tabidir.  Bunun dışında yapılan her türlü işlem yasa dışıdır. Cami içinde herhangi bir sağlık işlemi yapılamaz. Toplum sağlığı ile oynanmasına izin vermeyeceğiz”

• KTTB BAŞKANI FİLİZ BESİM: “Toplum sağlığını ciddi boyutta tehdit eden, bilimsel verilere dayanmadan insanları aldatarak camilerde böyle bir şey yapılmasına kesinlikle karşıyız”


Ülkemizde şimdi de sağlık adı altında 'dini' bir olay olan hacamat yapıldığı ortaya çıktı.  Alayköy’de yer alan Hacı Emine Adil Camii’nde para karşılığı hacamat yapıldı. Camii adına, vatandaşların cep telefonlarına gönderilen kısa mesajda, erkeklere hacamat hizmeti verileceği ve bunun bedelinin 70 TL tutarında olduğu yazıldı.  Hacamat, derinin bir neşter yardımıyla kesilip, ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi işlemine deniyor.

Khan: Hacamat için camide özel bir oda ayrıldı”
Hacı Emine Adil Camii yöneticilerinden Yakup Khan, Kanal SİM’e yaptığı açıklamada, hacamatın caminin kullanılmayan ve işlem için ayrılmış özel bir odasında gerçekleştiğini belirtti.  Yakup Khan işlemi uzman bir kişinin yaptığını savunarak, bu kişinin sıhhiyeci ve tecrübeli bir akapunturcu olduğunu iddia etti. Yakup Khan, ayrıca fizik tedavicide olan bu kişinin hacamat dersleri aldığını da söylerken, söz konusu kişinin ismini vermekten kaçındı.

Atalay: “Bizden izin alınmadı. Ciddi bir şikâyet gelirse uyarırız”
Din İşleri Başkanı Talip Atalay olayla ilgili Kanal SİM’e yaptığı açıklamada, “Bilgimiz dâhilinde değil. Bizden izin alınmadı. Ciddi bir şikâyet gelirse uyarırız” dedi.  Talip Atalay, “Hacamat dini bir olaydır. Uzman bir kişi tarafından yapılmıyorsa sorun ordadır. Ama uzman olmayan kişiler tarafından yapılmadığını sanmıyorum” şeklinde konuştu.

Dana: “Toplum sağlığı ile oynanmasına iznimiz yoktur”
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, ülkemizde sağlıkla ilgili her türlü işlemin sağlık bakanlığı iznine tabi olduğunu belirterek bunun dışında yapılan her türlü işlemin yasa dışı olduğunu söyledi.  Kanal Sim in ortaya çıkardığı camide hacamat işlemi bilgilisini ihbar kabul ettiklerini açıklayan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dana, derhal olayın geçtiği söylenen camiye ekip gönderdiklerini ve araştırmanın sürdüğünü söyledi.  Dana, elde edilecek bulguların basınla paylaşılacağını söyledi.  Cami içinde herhangi bir sağlık işleminin yapılamayacağını ifade eden Kemal Deniz Dana, “toplum sağlığı ile oynanmasına izin vermeyeceğiz” dedi

Besim: “Bu ciddi bir suçtur. Yalnızca sağlık personeli kan alabilir”
Alayköy’deki bir camide hacamat yapılmasına sağlık camiasından sert tepkiler geliyor.  Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, bu olayın ciddi bir suç olduğunu belirterek, “toplum sağlığını ciddi boyutta tehdit eden, bilimsel verilere dayanmadan insanları aldatarak camilerde böyle bir şey yapılmasına kesinlikle karşıyız” dedi. Besim, böyle bir işlemin çok sağlıksız olduğunu vurgulayarak, “yalnızca sağlık personeli kan alır” dedi.

Bu haber toplam 4621 defa okunmuştur