OKUYORUM

OKUYORUM

OKUYORUM

A+A-

Bu hafta yoğunluk ve ardından boğaz ağrısı ile geçti. Okuduklarımı bitiremedim. Tatilin gelmesini fırsat bilip genç okurların ve minik okurların bol kitap okumasını öneriyorum. Mutlu haftalar…

 

YENİ ÇIKANLAR


Sarayın İmgeleri
Emine Fetvacı, Yapı Kredi Yayınları

Osmanlı sarayına mensup kişiler tarafından yazılıp resimlenen ve on altıncı yüzyıl boyunca sayıları hızla artan bu kitaplar, söz ve imgenin gücünden yararlanarak, hanedanı ve sarayın sosyal ve idari hiyerarşisini, bir başka deyişle Osmanlı devletinin tabiatını uygun bir biçimde sunup şekillendirmeleri nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor.
  Emine Fetvacı, belirli tarihsel olaylara tepki olarak kısıtlı bir dönemde yaratılmış bu resimli tarih kitaplarının, Osmanlı hayal gücü üzerinde bıraktığı etkiyi zengin görseller eşliğinde gözler önüne sunuyor.

 

Osmanlı ve Avrupalılar
Oğuz Adanır, Doğu Batı Yayınları

Osmanlı'nın Avrupa ile ilişkisi basit bir etkileyen ve etkilenen düzleminde görülemez. Eğer böyle olsaydı toplumların üstünlükleri veya gerileme nedenleri sıradan koşullarla izah edilmiş olacaktı. Bugüne dek Avrupa ile olan inişli çıkışlı ve muhataralı akıl-gönül ilişkisinde Batıcı, geleneksel ve sol çevreler basit bir güç denklemiyle yola koyuldular. Taraflardan gelen her türlü modernleşme-kalkınma-gelişme teklifi yaşanılan sürecin hal ve ahvalini bir dereceye kadar açıklayabilirdi. Ki bu teklifler çoğu zaman bir 'tepki'yi dile getiriyordu. Bunun ötesinde zihniyet bakımından sahici bir yüzleşmeye gidilmedi ve geniş düşünce modelleri kurulamadı.

Evrim Serüveni
Sedat Ölçer, Metis Yayıncılık

Bugünkü biyoloji biliminde evrimin yeri nedir? Evrim olgusunu gerçeklikle bağı olmayan bir varsayım olmaktan çıkararak güçlü bir bilimsel kuram haline sokan gözlemler ve unsurlar nelerdir? Evrimleşme hangi mekanizmalara dayanır? Yeni bir tür tam olarak nasıl ortaya çıkar? Evrimin günlük hayatımızdaki yeri nedir, evrim yaşantımızı nasıl etkiler? Dahası, evrimi tasarım amacıyla kullanabilir miyiz, nasıl?

Türkiye'de bilim insanları kendi alanlarındaki bilgi birikimini kamuyla paylaşmayı genellikle küçümserler; bu yüzden de meydanı genellikle bilimi dogmatik veya spekülatif amaçlarla manipüle etmeye çalışanların kitapları doldurur.

HAFTANIN KİTABI

İstanbul’un Fethi
(Dukas Kroniği 1341-1462)
Stratis Dukas, Kabalcı Yayınevi

“XV. Yüzyıl'daki hiçbir olay, Avrupa'dan başlayıp Asya steplerinin içine uzanan geniş coğrafyayı İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethi kadar etkilememiştir. Kalın surlara, hendeklere ve düşmanlarının korkulu rüyası alevli silahlara sahip Bizans'ın düşmesi, Hıristiyan Batı dünyasında korkunç bir travmaya sebep olurken Müslüman Doğu halkları için ise büyük bir umudun ve özgüvenin yeşermesini sağlamıştır. Bizans'ın Mavileri ve Yeşilleri çatışırken Silivri üzerinden "O'nu fethedecek komutan" gelmiştir, kuşatmıştır ve şehri almıştır. Müslüman ülkelerin başkentlerine ulaşan İstanbul'un fethi haberi sevinç ve coşku ile karşılanıp camilerin kandilleri sabaha kadar yakılırken Hıristiyan dünyasında ise büyük bir üzüntüye ve acıya sebep olmuştur. “

KİTAP DÜNYASI…

Edebiyat dünyasının en saygın ödüllerinden biri kabul edilen “Man Booker” Uluslararası Ödülü’nün bu yılki beş jüri üyesi arasında yazar Elif Batuman da bulunuyor.

10. yılını kutlayan Yasak meyve şiir dergisinin 60. sayısı, yayınevi bünyesinde kitapları yayımlanan şairlerin şiirlerinin yer aldığı bir antoloji olarak çıktı.

AltKitap, 2000 yılından beri internet üzerinden ücretsiz olarak elektronik kitap yayımlamakta olan Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevidir. AltKitap, kurulduğu günden bu yana, kaliteli edebi ve düşünsel içeriğin internet üzerinden özgürce ve ücretsiz olarak yayılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Güncel elektronik cihazlara uygun formatlarda sunduğu e-kitaplarla bu yayın politikasına ücretsiz olarak devam etmektedir.

Bu haber toplam 763 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 92. Sayısı

Adres Kıbrıs 92. Sayısı