1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Mercedes’ davası istinafa taşındı
 ‘Mercedes’ davası istinafa taşındı

‘Mercedes’ davası istinafa taşındı

UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin Bakanlar Kurulu kararı ile 2 milyon TL değerindeki 17 adet Mercedes marka makam aracı almasıyla ilgili dava, istinafa götürüldü

A+A-

YENİDÜZEN

UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin Bakanlar Kurulu kararı ile 2 milyon TL değerindeki 17 adet Mercedes marka makam aracı almasıyla ilgili dava istinafa taşındı.

Temiz Toplum Derneği, Bakanlar Kurulu’nun ihalesiz bir alım yetkisi olmadığı ve araçların alımının yürütmesinin durdurulmasına yönelik Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtığı davanın, reddedilmesinin ardından 3 yargıçlı Yüksek İdare Mahkemesi’nde istinaf davası dosyaladı.

Temiz Toplum Derneği tarafından istinafa taşınan davada taraflar hitaplarını yaptı ve dava karara bağlanmak üzere süresiz ertelendi.

“İhalesiz alınma hükümetin yetkisinde değil”
Hatırlanacağı üzere Temiz Toplum Derneği tarafından 17 adet Mercedes marka makam aracının alımıyla ilgili Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Makam araçlarının ‘ihalesiz’ alınmasının hükümetin yetkisi dahilinde olmadığını savunularak açılan davada, Temiz Toplum Derneği Avukatı Serkan Mesutoğlu, Temiz Toplum Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tufan Ekici ile CTP Milletvekili, eski Maliye Bakanı Birikim Özgür ve şuan ki Maliye Bakanı Serdar Denktaş mahkemede tanık olarak dinlenmişti.

Tanıklar gerekçeleri aktarmıştı
Temiz Toplum Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tufan Ekici, herhangi bir ihaleye çıkılmadan 17 tane makam aracı alındığını savunarak, devlete mal alımı yapılabilmesi için Merkezi İhale Komisyonu tarafından ihale açılması gerektiğine değinmişti.
CTP Milletvekili, eski Maliye Bakanı Birikim Özgür ise Devlet Emlak Malzeme Müdürü tarafından ‘ihtiyaçlara’ yönelik hazırlanan raporda, 4 milyon TL’lik Taşıt Alım Projesi Kalemi’nin bütçeye aktarılmasının uygun görüldüğünü anlatmıştı.
Özgür, rapora göre devletin 2016 yılı içinde 36 adet motor, 66 adet salon araç, 37 adet çift kabin araç, 3 adet kapalı van araç ve 2 minibüs ihtiyacının olduğunun belirlendiğini, buna karşılık da 4 milyon TL’lik Taşıt Alım Projesi Kalemi’nin bütçeye aktarılmasının uygun görüldüğünü söylemişti. Özgür, raporda ihtiyaç olarak talep edilenler arasında makam araçlarının olmadığına vurgu yapmıştı.

--------------

Denktaş, “yetkimiz var” demişti
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise “Devlet İhale Tüzüğü’nün 3’üncü maddesinin 2’ini fıkrası Bakanlar Kurulu’na ihalesiz araç alma yetkisi veriyor” şeklinde şahadet vermişti. Denktaş makam araçları konusunda tercihlerinin Mercedes olduğunu, Mercedeslerin daha sağlam ve temsili açından daha önemli olduğunu savunmuş, leasing (finansal kiralama) işlemine benzer bir uygulamayla araçları aldıklarını aktarmıştı.

Yüksek İdare Mahkemesi ret etmişti
7 Kasım 2016 tarihinde Yüksek İdare Mahkemesi’nde Yargıç Peri Hakkı huzurunda karara bağlanan davada, ilk nazarda ‘hukuka aykırılık ve meşru menfaat’ bulunmadığı açıklanmıştı.

Mahkeme aktarılan olgular ve verilen beyanlar ışığında 17 adet makam aracı alımının hem derneği hem de dernek üyelerini olumsuz yönde etkilediğini söylemenin mümkün olmadığına, meşru menfaatlerinin bulunmadığına işaret etmişti.
Mahkeme, Devlet İhale Tüzüğü’nün ilgili maddesinin özellikle olan ihaleleri tüzük dışında bırakabilmesine yetki verdiğine de değinerek, makam araçlarının alınmasında hukuka aykırı bir durumun olduğunu söylemenin mümkün olmadığını vurgulayarak, makam araçlarında yürütmenin durdurulmasına yönelik talebin ret edildiğini açıklamıştı.

Bu haber toplam 2181 defa okunmuştur
İlgili Haberler