1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çavuşoğlu: "Çözüm herkesin yararına ...”
Çavuşoğlu: "Çözüm herkesin yararına ...”

Çavuşoğlu: "Çözüm herkesin yararına ...”

Çavuşoğlu, Kocias ile görüştü

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile yaptığı görüşmede Kıbrıs meselesinin de ele alındığını belirtti.  Çavuşoğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan görüşmelerde bir sonuç elde edilemediğini ve Türkiye'nin bu görüşmelerde yapıcı ve çözüm odaklı bir rol oynadığı hatırlattı.
"Crans-Montana'da da bu samimiyeti gösterdiğimize inanıyoruz ama maalesef oradan bir sonuç çıkmadı." diyen Çavuşoğlu, bundan sonra hangi adımların atılacağını değerlendirdiklerini ve Kıbrıs konusunda sağlanacak çözümün herkesin yararına olacağını ifade etti.

“Ortak çıkarlarımız var”
Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden üst düzey ziyaretlerin mutluluk verici olduğunu belirterek, "Hemfikir olduğumuz konular var, olmadığımız konular var ama ortak çıkarlarımız var. İkili ilişkilerimizi geliştirmek için, sorunlu alanlarda güven artırıcı adımları atmak için çalışıyoruz." dedi.
Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Kocias ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları ele aldığını belirten Çavuşoğlu, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubunu sunarak göreve başlayan Yunanistan'ın yeni Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis'e başarılar diledi.
Çavuşoğlu, Yunanlı mevkidaşı ile diyaloğunu samimi bir şekilde sürdürdüğünü dile getirerek, "Son dönemde ülkelerimizin arasındaki üst düzey ziyaretlerden mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Güven artırıcı adımlar

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarının 2018 yılı ocak ve şubat aylarında Yunanistan'ın Selanik şehrinde gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade eden Çavuşoğlu, "Hemfikir olduğumuz konular var, olmadığımız konular var ama ortak çıkarlarımız var. İkili ilişkilerimizi geliştirmek için, sorunlu alanlarda güven artırıcı adımları atmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki coğrafi yakınlığın iki ülke arasındaki ilişkiler için önemine işaret ederek, "İki komşu ülke olarak son 7 yılda ticaret, ekonomi, ulaştırma ve turizm gibi birçok alanda önemli ilerlemeler kaydettik." değerlendirmesinde bulundu.
İki ülke arasında bu bağlamda çok sayıda anlaşmanın imzalandığına ve bu anlaşmaları da karşılıklı olarak değerlendirdiklerine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bizim bir görevimiz de sadece Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarını hazırlamak ya da koordine etmek değil sonrasını da takip etmek. Yani imzalanan anlaşmaların onaylanması ve uygulanması sürecini de birlikte takip ediyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın ulaştırma alanında çok önemli projeleri hayata geçirdiğini kaydederek, "İstanbul-Selanik hızlı tren projesi üzerinde çalışıyoruz. İzmir ile Selanik arasında Ropax hattı projesi ve İpsala-Kipi sınırında ikinci bir köprü projesi gibi somut projeleri hayata geçirdik, geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

“CRANS-MONTANA'da bir sonuç çıkmadı”
Kıbrıs meselesinin de yapılan görüşmelerde ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan görüşmelerde bir sonuç elde edilemediğini ve Türkiye'nin bu görüşmelerde yapıcı ve çözüm odaklı bir rol oynadığı hatırlattı.
"Crans-Montana'da da bu samimiyeti gösterdiğimize inanıyoruz ama maalesef oradan bir sonuç çıkmadı." diyen Çavuşoğlu, bundan sonra hangi adımların atılacağını değerlendirdiklerini ve Kıbrıs konusunda sağlanacak çözümün herkesin yararına olacağını ifade etti.

"Kültür, eğitim ve dini azınlıklar siyasete alet edilmemeli"
Batı Trakya Türklerinin hakları hakkında da görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Çavuşoğlu, "Özellikle kültür, eğitim ve dini azınlıklar gibi konuları siyasete alet etmediğimiz zaman çözüme kolay gidebiliyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, bu tür konuların siyasetin dışında tutulması gerektiğinin altını çizerek, "(Batı Trakya Türklerinin hakları konusuna) İnsan odaklı bakmamız lazım ve insan hakkı olarak bakmamız lazım. Biz mevcut sorunların da bu anlayış içinde çözülmesini arzu ediyoruz." diye konuştu.
Batı Trakya Türklerinin taleplerinin ikili ziyaretler kapsamında dile getirildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Biz de bu düşüncelerimizi, beklentilerimizi samimi bir şekilde paylaştık." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, "İkili ilişkileri ilgilendiren konular, güven artırıcı adımları atma konusunda yine teyitleştik. Ayrıca bizleri ilgilendiren bölgesel konuları da değerlerdirdik." diye konuştu.
Çavuşoğlu, bu bağlamda göç konusunun da ele alındığının altını çizerek, "Bu sadece Yunanistan ile Türkiye'nin bir meselesi değil ama Yunanistan ve Türkiye bu işin adeta merkezinde." değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca Suriye, Irak ve Libya'daki durumların da değerlendirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Memnuniyetle gördüm ki bu konularda Yunanistan'la Türkiye'nin görüşleri örtüşüyor. Yani görüş ayrılığımız yok çünkü bu iki ülkenin buralarda gizli bir gündemi ya da ajandası yok. Buraların istikrarı, güvenliği bizler için de çok önemli. Biz bu açıdan bakıyoruz ve bundan sonraki süreçte, bölgesel konularda da iş birliğimizi sürdürmeyi arzu ediyoruz."
 

 

Bu haber toplam 2496 defa okunmuştur