1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Azınlık Hükümeti ‘Müdahale araştırması’ndan kaçtı
Azınlık Hükümeti ‘Müdahale araştırması’ndan kaçtı

Azınlık Hükümeti ‘Müdahale araştırması’ndan kaçtı

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti mensubu milletvekilleri Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik araştırma komitesi kurulması oylaması öncesi Genel Kurul Salonu’nu terk etti

A+A-

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti mensubu milletvekilleri Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik araştırma komitesi kurulması oylaması öncesi Genel Kurul Salonu’nu terk etti, muhalefet masalara vurarak protesto etti.

Başbakan Saner, “Son Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik müdahaleleri araştırma” talebi için pazartesine kadar süre istedi, “Aksi halde nisap sağlamayız” dedi.
Komite kurulmasının oylanacağı esnada UBP-DP ve YDP mensubu milletvekilleri Genel Kurul’dan ayrıldı, nisabın düşmesini sağladı.Genel Kurul’a 15 dakika ara verildi.

Azınlık Hükümeti gelmedi, Meclis ertelendi

Verilen 15 dakikalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu yeniden toplanmayı denedi, nisap yetersizliği nedeniyle toplanamadı.

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik araştırma komitesi kurulması oylaması esnasında Meclis’i terk ederek nisabın düşmesine neden olan UBP-DP ve YDP mensubu milletvekilleri, aranın ardından da Meclis’e gelmedi.

Genel Kurul’un birleşimi yarın saat 11:00’e ertelendi.

 


 

Özyiğit: “Bu ülkeyi tanıyoruz diyorsanız TC milletvekillerinin KKTC’de ne işi var seçim döneminde?”

Meclis Genel Kurulu’nda ‘araştırma komitesi kurulması görüşmeleri’ Önerge sahibi TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in konuşması ile başladı, Özyiğit, inadına barış istediklerini ve bunun tek yolunun iki bölgeli federal çözümden başka bir şey olmadığını da bildiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye’nin KKTC halkının iradesine saygı göstermediğini ileri sürerek, “Bu ülkeyi tanıyoruz diyorsanız TC milletvekillerinin KKTC’de ne işi var seçim döneminde?” dedi.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zamanında KKTC Cumhurbaşkanı’na “git kendi ülkende konuş” dediğini anımsatarak, cumhurbaşkanlığı seçiminde açık ve aleni müdahaleler yapıldığını ve seçim yasaklarının hiçe sayıldığını söyledi.

Özyiğit, UBP kurultayında bile “telkin” yoluyla müdahale edildiğini ifade ederek, çekilen adayların ardından Saner’in metazori bir şekilde Genel Başkan seçildiğini anlattı.

Özyiğit, bu müdahalelerin enine boyuna araştırılmasını talep eden bir önerge hazırladıklarını belirterek herkesten bu konuda destek istedi ve “Bundan sonra hiçbir seçimimize müdahale edilmesin” dedi.

Covid-19 vakalarındaki artışı, İngiltere ve Türkiye’deki vaka sayıları nedeniyle yaşananları ve alınan önemleri sıralayan Özyiğit, Türkiye’nin yeni yıl nedeniyle 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan ederken KKTC’de 25 Aralık sonrası için kesinleşen bir tedbir açıklanmamasını eleştirdi.

Özyiğit, karar alınmama noktasının bazı kişiler tarafından fırsata dönüştürülüp 3-4 günlük yılbaşı turu hayali kurulduğunu söyledi ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun bu konuda dik durmasını temenni etti.

Rogers: “’Dokunuşlar’ olduğu herkes tarafından biliniyor”

HP milletvekili Jale Refik Rogers da, araştırma komitesi kurulması noktasında somut ve belgeye dayalı veri olsa bile yaptırım hakkı olmaması nedeniyle tatmin edici olmadığını söyledi.

Rogers, tarihi geçmiş ilaçlarla ilgili komitede yaptıkları çalışmaları anlattı.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde en kibar tabiriyle “dokunuşlar” olduğunun herkes tarafından bilindiğini, zaten bunu kimsenin saklamaya da çalışmadığını savunan Rogers, hatta Yüksek Seçim Kurulu’nun kurallarının da tüm toplumun gözü önünde çiğnendiğini söyledi.

Rogers, seçim bittikten sonra bu “dokunuşları” Meclis’in nasıl belgeleyip raporlayacağından emin olamadıklarını ifade ederek komitenin oluşumuna ret oyu vereceklerini belirtti.

Rogers, Covid-19’la ilgili testlerin önemine işaret ederek üst kurulun 25 Aralık’a kadar aldığını ve planlama için sonrasında ne yapılacağının bir an önce belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Angolemli: “Tüm vekiller onay vererek daha ağır müdahaleyi engellemeli”

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, bir milletvekilinin gerçeklerin ortaya çıkmasından çekinmesini yadırgadığını söyleyerek, 1990’da da buna benzer bir müdahale olduğunu belirtti. Angolemli, o dönemde milletvekillerinin Meclis’e girmeyi reddedip 3 sene direnerek erken seçim kararı aldırdığını kaydederek sonrasında yaşananları anlattı.

Angolemli, KKTC’nin, ABAD kararlarında bile TC’nin alt yönetimi görüldüğünü, bunun sıradan bir Meclis araştırması olmadığını ve dünyaya bu müdahalelerin peşini bırakmayacaklarını göstermeleri gerektiğini belirtti.

Meclis’in halkın iradesinin temsilcisi olduğunu ve halkın iradesine müdahaleyi reddettiğini dünyaya duyurması gerektiğini ifade eden Angolemli, bu araştırmaya tüm milletvekillerinin onay vermesiyle ileride daha ağır olacak müdahaleleri engellemek gerektiğini söyledi.

 

“Nisabı engelleriz” dediler, gittiler

Başbakan Saner: “Pazartesi farklı bir öneri getirerek tüm seçimlerin araştırılmasını önereceğiz””

Başbakan Ersan Saner, her seçim döneminde dış müdahalelerin olduğunun konuşulduğunu, kendilerinin hiçbir şeyden çekinmediğini, Meclis grubunda tartışarak pazartesi farklı bir öneri getirerek bugüne kadarki tüm seçimlerin araştırılmasını önereceklerini açıkladı ve tüm partilerin bu öneriyi kabul etmesini teklif etti.

“Nisabı engelleriz”

Saner, geçmişte müdahale olduğuyla ilgili duyumlara da örnekler vererek, bu önerileri kabul edilmezse Meclis’te nisabı sağlamayarak 24 saatte bir toplanma girişimiyle karar alınmasını engelleyeceklerini belirtti.


Erhürman: “10 aylık hükümet 26 yıllık dönemi araştıramaz”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, herhangi bir dönem için araştırma komitesine tamam diyeceklerini ancak 10 aylık bir hükümetin 26 yıllık dönemin tüm seçimlerini araştıramayacağının herkes tarafından algılanabileceğini belirtti.

Erhürman, geçmişte de 1990 seçimleri için böyle bir komite kurulduğunu hatırlatarak, UBP’nin seçtiği farklı dönemlerin araştırılması için vereceği önergelere destek vereceklerini ancak 26 yıllık araştırma komitesi önergesini saçma bulduğunu söyledi.


Özyiğit: “İrade ortaya çıktı”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede her seçimle ilgili müdahale yapıldığının konuşulduğunu, kendilerinin bu önergeden bağımsız herhangi bir seçimle ilgili verilecek önergeyi kabul edeceğini kaydetti.

Özyiğit, tehditlere pabuç bırakmayacaklarını söyleyerek “İrade ortaya çıkmıştır” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra nisap düştü ve toplantıya 15 dakikalık ara verildi.

Ancak daha sonra Meclis Başkanı Uluçay başkanlığında yapılan toplanma denemesinde yeter sayıya ulaşılamadı. Uluçay, toplantının yarın saat 11.00’e ertelendiğini açıklayarak oturumu kapattı.

 

 

Bu haber toplam 2598 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler