1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Sıradan ne varsa, geçiniz!
Sıradan ne varsa, geçiniz!

Sıradan ne varsa, geçiniz!

Kültürü yerel halkla yaşama temeli üzerine kurulan bir platform! LOACAL: ‘SKIP THE ROUTINE’

A+A-

Kendine “Skip the routine” sloganını ilke edinmiş ve hayatını, sıradan olan her şeyi düz geçme prensibi üzerine kurmuş, genç bir girişimci, Ayşem Zorlu. Zoru ya da yapılmamışı deneme amacıyla yola çıkarak, başarısız olma riskini göze almış ama bu riski sıfıra indirme hedefini gerçekleştirmek için de kendine birçok kapıyı açacak pozitif düşünce ve yaklaşımlarla kurmuş LOACAL’ı.
Sorularımızı yanıtlarken, kendine ve kurduğu şirketin gelişimine olan güvenini açık ve net bir şekilde ortaya koyan Ayşem Zorlu bize LOACAL’ı şöyle anlattı.

ADRES KIBRIS: Nedir bu “Loacal”, nasıl bir fikirle doğdu?
AYŞEM ZORLU: Yaklaşık 1 yıl kadar önce Güney Amerika’ya yağmur ormanlarında gönüllü çalışmak için gittiğimde, yerlilerle tanışma, onların kültürünü gözlemleme ve yakından tanıma fırsatım oldu. Yerel biriyle deneyimlenen aktivitelerin, geçirilen zamanın gezilen bölgeyi tanımadaki etkisini bu gezi sırasında fark ettim. Bu tarz aktivitelerin ülkemdeki ve hatta dünya çapındaki eksikliğini gözlemleyip, ‘neden bu tarz deneyimlere ulaşabileceğimiz bir platform yok?’ düşüncesini hayata geçirme çabamla Loacal’ı kurdum.

ADRES KIBRIS: Böyle bir web sitesi ve çalışma alanı kurmaktaki amacınız ne?
AYŞEM ZORLU: Öncelikle, sorunuzla alakalı olarak bir yeniliğin haberini vereyim. Loacal önümüzdeki yaz sezonundan itibaren web sitesine ek olarak uygulama olarak da gezginlerin kullanımına sunulacaktır.
Öncelikli olarak memleketim Kıbrıs’ta, uzun vadede Akdeniz adaları ve eğer başarabilirsem dünya çapında farkındalık yaratmak ve dünyadaki gezi anlayışını eski, en doğal haline çevirerek özümüze döndürmeyi hedefleyerek bu siteyi kurdum.
Ben, gezmeyi-görmeyi (aşırı) seven ve imkan yaratarak her anı aktif geçirmeye çalışan biriyim. Kıbrıs’ı ziyaret eden bir gezginin, web sitem aracılığı ile sıradan halktan bir arkadaşla kahve içip anı paylaşmasını ya da, fotoğraf çekmek, doğa yürüyüşü yapmak, yöresel lezzetler tatmak ve benzeri hobileri olan gezginlerin Kıbrıs’a geldiklerinde ortak bir platform aracılığı ile tanışıp, sevdikleri aktiviteleri bir yerelin katkısı ile beraber yapmaları fikrinin beni heyecanlandırması; ve tabii ki çalışma azmi ve yaptığım işin aslında benden bir parça olması fikrimi hayata geçirmemi sağladı.

“KIBRIS’A, AKDENİZ’E UYARLADIM”

ADRES KIBRIS: Örnek alınan bir çalışma var mıdır?
AYŞEM ZORLU: Loacal’i kurmadan önce ve hatta şu an, web sitem aktifken yaptığım araştırmalar sonucunda benzer fikirlerin hayata geçirildiğini görüyorum. Bahsi geçen sitelerin eksikliklerini görerek ve Kıbrıs ve Akdeniz Adaları gibi küçük topluluklara uyarlanmasını sağlayarak kendi kitlemi oluşturmaya çalışıyorum. Benim siteyi aktif hale getirme çabam sırasında dünyanın en büyük şirketlerinden Airbnb’nin de benzer bir alana açılması; girişimimin potansiyelinin yüksekliği konusunda beni motive etmiştir.

ADRES KIBRIS: Kıbrıs’ta ilk kez böyle bir web sitesi kuruldu, bu sizi başarı ve devamlılık açısından ürkütmedi mi?
AYŞEM ZORLU: Şu an Kıbrıs’ta 150’ye yakın deneyim sunuyoruz. Bunların arasında fikrin kuruluş amacına uygun olarak yerel halktan insanlarla günlük Kıbrıs’ı tanıma turları da var, Kıbrıs’ın meşhur batıklarında dalış kursu da var. Girişimimi hayata geçirmeye başladıktan sonra farkettim ki, aslında adamız gerçekten bir cennet. Uzun yaz dönemi, kış mevsimindeki kayak ve deniz tatilini aynı anda sunma imkânı, doğal güzellikleri ve nispeten eğitilmiş toplumuyla Kıbrıs’ta deneyimlenebilecek çok sayıda aktivite, etkinlik ve deneyim var. Bunların bir kısmı yüz üstünde olsa da, unuttuğumuz, farkında olmadığımız birçok değerimiz var.
Buradan da çıkarılabilecek sonuç, sürdürülebilir ve hatta artırılan bilinçle yeni sektörler doğurabilecek bir girişim Loacal.



Turizm alanında farklı bir deneyim

 

ADRES KIBRIS: Hitap edeceğiniz hedef müşteri kitlesi olarak kimleri görüyorsunuz?
AYŞEM ZORLU: Gezgin olarak bahsettiğim kitle özellikle Kıbrıs’a (kuzey ve güney) ziyarete gelen veya gelmeyi planlayan turistleri kapsıyor. Buna ek olarak sitenin Kıbrıs’ta eğitim gören öğrenciler ve Kıbrıs’a yerleşmiş yabancılar arasında da popüler olmasını bekliyoruz. Ve hatta, fiyat uygunluğu, sunulan deneyim sayısı çokluğu ve deneyimi kullanmış kişilerin yorumlarının sitede sunulmasının bir getirisi olarak Kıbrıslıların da uzun vadede dikkatini çekmesini bekliyoruz.


ADRES KIBRIS: Kıbrıs küçük bir ada bu nedenle Loacal’ın gelişmesi ve potansiyeli artırmak için yeterli materyal bulabiliyor musunuz?
AYŞEM ZORLU: Hedefimi Akdeniz bölgesi ülkeleri olarak belirlediğim, Kıbrıs’ta ve Türkiye’de toplamda 300’den fazla aktif, 200’den fazla onay bekleyen deneyim sunan Loacal’ın gelişme potansiyelinin, şu an, girişimin başındaki araştırmalarımdan daha pozitif gördüğümü söyleyebilirim. Kıbrıs’la kısıtlı kalınmaması tabii ki bunda büyük bir etken. Ayrıca, daha önce de bahsettiğim gibi, Kıbrıs’ın gizli kalmış birçok deneyim ve aktiviteyi bünyesinde barındırması sayesinde gelişim kapılarının açık olduğunu söyleyebiliriz.

PAKET TUR YERİNE…

ADRES KIBRIS: Loacal’in turizm alanında faaliyet gösteren bir kuruluş olması nedeniyle ülke turizmine katkısı olacak mı sizce?
AYŞEM ZORLU: Bir araştırmada Kıbrıs’a gelen turistlerden paket tur alanların memnuniyet olasılığının düşük olduğunu okumuştum. Kıbrıs’ta organize edilmiş bir etkinliğe katılanların memnuniyet olasılığı, ortalama Kıbrıs ziyaretçilerine kıyasla daha yüksek olduğu belirtilmişti. Kişisel düzenlemelerini kendi yapan ve burada paket tatil dışı aktivitelere katılan insanları hedefleyen girişim fikrinin turizme katkısı beklenmektedir. Ayrıca, profesyonel yereller (dalış okulu, el işi kursu vb.) için hizmet satış artışı, amatör yereller için ise ek iş olması hem ülke ekonomisine ve turizmine hem de turizm dalında hizmet vermeye çalışan kişilere ekonomik olanaklar sunması açısından da katkı koyacaktır diye düşünüyoruz.

ADRES KIBRIS: Kendinizi tanıtmak için neler yapıyorsunuz ve sloganınız ne?
AYŞEM ZORLU: KOBİGEM’in 2016 yılı Girişimcilik Hibe programında 400’den fazla proje arasından seçildik ve hibe almaya hak kazandık. Başarı bence burada saklı. Ben bu hibeyi başarmak için, kendime inanarak ve sabah-akşam çalışarak başvurdum. Sloganımızın da dediği gibi “Skip the routine”, yani sıradanı geçin. Ancak bu şekilde özel olursunuz!

 

 

 

 

Bu haber toplam 2544 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 316 Sayısı

Adres Kıbrıs 316 Sayısı