1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Polis: Başında baret yoktu, ayağında terlik ile çalışıyordu
Polis: Başında baret yoktu, ayağında terlik ile çalışıyordu

Polis: Başında baret yoktu, ayağında terlik ile çalışıyordu

Mahkemede konuşan polis "Ölen Hüseyin Kurt'un başında baret yoktu. Ayağında terlikle çalışıyordu" dedi.

A+A-

Girne’de meydana gelen iş kazasında Sekizer İnşaat’ın direktörü, iki ortağı ve sekreteri tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Ölümlü iş kazasının detayları mahkemede konuşuldu, Polis Müfettiş Muavini Umut Demir, Hüseyin Kurt’un çalıştığı inşaatta gerekli kişisel iş güvenliğini sağlamadığını, baretsiz ve terliklerle çalıştığı esnada altı buçuk metre yükseklikten düştüğünü açıkladı.

Devrim DEMİR

Girne’de Hızır Sokak’ta bulunan Sekizer İnşaatta çalışan Hüseyin Kurt’un ölümü ile ilgili tutuklanan biri kadın dört kişi aleyhindeki soruşturma tamamlandı.

Zanlılar A.D.O., E.T., S.O., ve K.O., dün teminat talebiyle Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldılar.

Mahkemede ifade veren Müfettiş Muavini Umut Demir, Hüseyin Kurt’un asansörlü iskele üzerinde başında baret olmadan ayağında terliklerle çalıştığı esnada altı buçuk metre yükseklikten düşerek ağır yaralandığını ve aynı gün öğle saatlerinde vefat ettiğini anımsattı.

Zanlılar aleyhlerine getirilen “İş sağlığı güvenliği yasasına aykırı hareket” suçlamasını kabul etmedi.

Yaşanan iş kazaları ile ilgili Kıbrıs Türk İnşaat Müteahittleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Bekiroğlu, yaşanan ölümlerin son bulması için yeni bir çalışma başlattıklarını, yüksek katlı binalarda inşaatların kamera sistemi ile denetleneceğini ve Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü kamuoyu ile paylaşacağını kaydetti.

Avukat Ayşe Öztabay ise mahkemelerin yasa çerçevesinde birden fazla karar üretme hakkına sahip olduğunu ifade ederek, binalar arttıkça farkındalığın da arttığını bireylerin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

3 hastaneye sevk edildi

Girne Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube’de görevli Müfettiş Muavini Umut Demir, zanlılar A.D.O., E.T., S.O., ve K.O.,’nun “İş sağlığı güvenliği yasasına aykırı hareket” suçundan tutuklandıklarını anlattı.

Müfettiş Muavini Umut Demir, Hüseyin Kurt’un 9 Mart tarihinde Girne Hızır Sokak üzerinde bulunan Sekizer İnşaatta çalıştığı esnada, asansörlü iskele üzerinden altı buçuk metre yükseklikten düşerek ağır yaralandığını kaydetti.

Demir, Kurt’un önce Girne Akçiçek ardından Lefkoşa Devlet Hastanesi hemen ardında da Kolon Hastanesi’ne sevk edildiğini ancak aldığı yaralara dayanamayarak vefat ettiğini kaydetti.

İşçi Kurt, kişisel güvenliğini sağlamadı: Polis Müfettiş Muavini Umut Demir, Hüseyin Kurt’un çalıştığı inşaatta gerekli kişisel iş güvenliğini sağlamadığını, baretsiz ve terliklerle çalıştığı esnada altı buçuk metre yükseklikten düştüğünü vurguladı.

 

Demir: Kişisel koruyucu önlem almadı

Müfettiş Muavini, Kurt’un ölümünün hemen ardından Çalışma Dairesi Müfettişinin iş kazası ile ilgili rapor ve ifade temin ettiğini, Kurt’un çalıştığı esnada kişisel koruyucu önlem almadığı ve ayağında terlik başında baretsiz olarak çalıştığının tespit edildiğini kaydetti.

Suçlamaları kabul etmediler

Aynı gün yapılan soruşturmanın ardından Sekizer İnşaatın direktörü, iki ortağı ve sekreterinin tutuklandığını kaydeden Demir, zanlıların aleyhlerine getirilen suçlamayı kabul etmediklerini ifade etti.

Zanlıların KKTC vatandaşı olduğunu kaydeden Demir, soruşturmanın tamamlandığını belirterek dört zanlının da uygun bir teminata bağlanmasını talep etti.

 4 kişi ileride yargılanacak: Girne’de meydana gelen iş kazasının ardından tutuklanan Sekizer İnşaatın Direktörü, iki ortağı ve sekreteri aleyhindeki soruşturma tamamlandı. Zanlılar ileride yargılanmak üzere serbest kaldı.

 

150 bin TL kefaletle serbest kaldılar

Yargıç Meltem Dündar, işlenen suçun ciddiyetine dikkati çekerek son zamanlarda meydana gelen ölümlü kazaların ülkede infiale neden olduğunu söyledi.

Dündar, zanlıların davaları görüşülünceye kadar yurt dışına çıkışlarını yasaklayarak, 15 günde bir polise imza vermelerine ve KKTC vatandaşı birer kefilin 150’şer bin TL’lik kefalet senedi imza etmesi ile serbest kalmalarına karar verdi.

Mahkemenin teminat şartlarını yerine getiren zanlılar serbest kaldı.

 Yeni yaptırımlar yolda: YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Bekiroğlu, yüksek katlı inşaatların bundan böyle kamera sistemi ile 24 saat denetlenmesi için projenin hazır olduğunu kaydetti. Proje yakında hayata geçecek.

Öztabay: “Mahkeme yasa çerçevesinde karar üretebilir”

YENİDÜZEN’e konuşan avukat Ayşe Öztabay, bir tutuklunun suçlu olana kadar zanlı olduğunu, iş kazalarında iş yasası cezasının incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Öztabay, binaların arttıkça farkındalığın arttığını şikâyetlerin de önemli bir nokta olduğuna vurgu yaptı. Mahkemelerin yasa çerçevesinde, kararlar üretebileceğine de değinen Öztabay, dava aşamasında ve teminat duruşmalarında mahkemenin kanaatinin önemli olduğuna değindi.

Bekiroğlu: “İnşaatlar kamera ile izlenecek”

İş kazalarının önlenmesi için yeni yaptırımlar yolda.  Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Bekiroğlu YENİDÜZEN’e konuştu.

Bekiroğlu, üzerinde çalıştıkları projede bundan sonra yapılacak inşaatlarda iş sağlığı uzmanı tarafından denetlenerek rapor hazırlanacağını ve yüksek katlı inşaatların kamera sistemi ile denetleneceğini kaydetti.

İnşaatlardaki ölümlerin son bulması açısından, yeni tüzüklerle ilgili birçok çalışma yapıldığını da ifade eden Bekiroğlu, yüksek katlı binalarda kamera sistemi kullanmayan inşaatlara başlatma izni verilmeyeceğini, projenin hayata geçirilmesi için Çarşamba günü Çalışma Bakanlığı’nın ilgili çalışmayı kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

 

 

 

Bu haber toplam 3567 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler