1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özgürgün'den açıklama: Bu bir sivil darbedir
Özgürgün'den açıklama: Bu bir sivil darbedir

Özgürgün'den açıklama: Bu bir sivil darbedir

"Seçimin mutlak galibi UBP'ye hükümet kurma görevi tevdi edilmelidir" diyen Özgürgün, eğer hükümeti kuramazlarsa, bu görevi iade edebileceklerini söyledi.

A+A-

"Seçim sonuçlarına ve halkla rağmen yapılmak istenen bir sivil darbedir" diyen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, "hükümeti kurma görevi"ni talep etti.
"Seçimin mutlak galibi UBP'ye hükümet kurma görevi tevdi edilmelidir" diyen Özgürgün, eğer hükümeti kuramazlarsa, bu görevi iade edebileceklerini söyledi.
"Halkın onay verdiği bir partiyi hükümet dışına itme gayretlerini saygısızlık olarak görüyoruz" diyen Özgürgün, halkla rağmen ahkam kesilmemesi gerektiğini söyleyerek, seçim sonuçlarını değerlendirdiklerini belirtti.
Özgürgün, "% 35.38 oy oranı ve 21 milletvekili seçimin mutlak galibiyiz" diyerek, henüz görevlendirme olmadığına da dikkat çekti.
Hüseyin Özgürgün "Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ile görüşmeniz nasıl geçti" sorusuna detay vermekten kaçındı, "Biz halen Başbakan ve Başbakan Yardımcısıyız, görüşmemiz doğaldır" dedi.

ubp-pm.jpg

“Halkın iradesine ve seçim sonuçlarına saygılıyız”

Halkın iradesine ve seçim sonuçlarına saygılı bir parti olduklarını vurgulayan Özgürgün, bunun da demokrasinin bir gereği olduğuna işaret etti. Başbakan Özgürgün şöyle devam etti:

“Bu ülkede hükümeti halkımızın iradesinin belirlediğini tespit ettik. UBP Parti Meclisi bu tespiti yaparak halka rağmen ahkam kesilmemesi gerektiğini söyleyerek, seçim sonuçlarını bu noktada değerlendirmiş ve UBP Parti Meclisi 7 Ocak Erken Genel Seçimlerine yansıyan halk iradesini değerlendirdiği toplantısında yüzde 35.58 oy oranıyla 21 milletvekili elde eden, seçimin mutlak galibi UBP’nin hükümet kurma görevini alacak Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’ün bu süreçteki çalışmalarında UBP adına yetkilendirilmesine oy birliğiyle karar vermiştir.”

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“Bu bir sivil darbedir”

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hükümeti kurma görevini 4’lü koalisyon kurabileceğini söylemesi halinde Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne verip veremeyeceğini sorması üzerine Özgürgün, şöyle konuştu:

“Bu mutlak seçim sonucundan sonra halka rağmen böyle bir oluşumun konuşulduğunu duyuyoruz. Açıkçası bu bir sivil darbedir. Bu seçim sonuçlarına ve halka rağmen yapılmış bir darbe olur. Biz bu noktada mutlaka bunun değerlendirilmesi UBP Parti Meclis tarafından yapıldı. Teamüller ve  sonuçta seçim sandığında halkın iradesi gereği bir görevlendirme yapılmasını sayın Cumhurbaşkanı’nın da bu doğrultuda davranacağını düşünüyoruz. Onun için bu noktada sandıktan ciddi yenilgiyle çıkmış partilerin bugün ülke yönetimine talip olmalarını çok mantıksız buluyoruz. Bugüne kadar olan bir çok seçimde ilk defa karşılaştığımız durum olarak değerlendiriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da seçimin mutlak galibi UBP’nin Genel Başkanı’na hükümeti kurma görevini tevdi etmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Özgürgün, bunun aksinin demokraside düşünülmemesi gerektiğini kaydetti.

Özgürgün, sistemin getirdiği bu noktada başka partilerin 4’lü-5’li koalisyonlar deneyecekse ve UBP hükümeti kuramazsa, o zaman Cumhurbaşkanı’na görevi geri iade edeceklerini söyledi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş’la yaptığı görüşmenin sorulması üzerine ise  Özgürgün, kendisinin bu ülkenin Başbakan’ı, Serdar Denktaş’ın da Başbakan Yardımcısı olduğunu ve ülkenin hükümeti kurmaktan ayrı başka sorunları da olduğunu kaydetti.

Hükümet kurma konusunda bazı partilerin ilk günden bir irade ortaya koyduklarını, dolayısıyla çok fazla seçenekleri kalmadığını belirten Hüseyin Özgürgün, o anlamda gelinen durumla ilgili Serdar Denktaş’la bir konuşma yaptıklarını, ancak henüz bir resmi bir görevlendirme olmadığı için hükümet düzeyinde, normal bir görüşme yaptıklarını, öyle hükümet için yapılmış özel bir görüşme olmadığını belirtti.

“Mevcut hükümet bugün istifasını sunacak”

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, mevcut hükümetin istifasının bugün saat 10.30’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunacağını, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ise 22 Ocak Pazartesi günü yapılacak yemin töreni sonrasında hükümeti kurma görevini vereceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

 

Fotoğraflar: Levent ÖZDAĞ

Bu haber toplam 7146 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler