1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Barış Günü ORTAK KUTLANIYOR
Barış Günü ORTAK KUTLANIYOR

Barış Günü ORTAK KUTLANIYOR

1 Eylül Dünya Barış Günü bu yıl da iki toplumu etkinlikle kutlanacak.

A+A-

1 Eylül Dünya Barış Günü bu yıl da iki toplumu etkinlikle kutlanacak.
Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) üyesi KTÖS, KTOEÖS, DEV-İŞ, KTAMS, BES ve Rum PEO sendikası, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Lefkoşa’da iki toplumlu ortak etkinlik düzenleyecek.
1 Eylül Pazartesi akşamı saat 19.00’da Lokmacı sınır kapısı yakınlarında, Büyük Han arkasındaki meydanda (Lefke Hanı) yer alacak eylem ve etkinlik, tüm demokratik kitle örgütleri, birey ve aktivistlere açık olacak.
Sendikalar dün Dayanışma Evi’nde düzenledikleri basın toplantısıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliğiyle ilgili açıklama yaptı ve hazırlanan ortak açıklamayı okudu.
Ortak açıklamanın Türkçesi KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ile Rumcası da PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis tarafından okundu.

Elcil: “Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri de katılacak”
Elcil, her iki toplumdan barışa gönül vermiş insanların duygularının ve düşüncelerinin ifade edilmesi için eylem organize ettiklerini ve bu eylemin Lokmacı kapısı yanındaki alanda yer alacağını söyledi.
Konuşmalar yanında kültürel aktivitelerin de etkinlikte yer alacağını dile getiren Elcil, bu yıl yurt dışından bir misafirleri olduğunu Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos’un aralarında olacağını ve etkinlikte bir konuşma yapacağını açıkladı.

----------


“Çözüm ana hedef”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil tarafından Türkçesi okunan ortak açıklamada, emperyalist güçlerin jeopolitik çıkarları için saldırı ve işgallerini sürdürdükleri kaydedildi ve Ortadoğu’da durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekildi. Dünya nüfusunun büyük bir bölümü aleyhinde gelişen ekonomik eşitsizlik, sömürü, sefalet, yoksulluğun görülmemiş bir biçimde attığı belirtilen açıklamada, “Yeni ırkçılık dalgalarının yaygınlaşması, yaşanan iklimsel değişiklikler ve çevredeki büyük yıkım ile ortaya çıkan büyük sorunlar dünyadaki dengeleri olumsuz yönde etkilemekte ve dünya barışını tehlikeye sokmaktadır” denildi. Küresel kapitalist krizin sonuçlarından Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum çalışanların da etkilendiği ifade edilen açıklamada, bunun çalışanların dayanışma ile ortak mücadelelerinin artırılması gerektiğini gösterdiği belirtildi. Kıbrıs’ta barış ve birleşme mücadelesinin asıl ve öncelikli olduğu kaydedilen açıklamada çalışanların hiçbir kazanımının ülkenin bölünmüş olması halinde kalıcı ve dengeli olamayacağı vurgulandı.

“Çözüm için ortak zemin var”
“Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve askersizleştirilmesi, vasiler ve hamiler olmaksızın tüm Kıbrıslılar için barış, güvenlik ve refah koşullarının yaratılması için istikrarlı ve kararlı bir biçimde mücadeleye devam ediyoruz” denilen açıklamada, çözüm için ortak zemin olduğu, iki toplum arasındaki doruk anlaşmalarında üzerinde uzlaşmaya varıldığı ve BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla da benimsendiği ifade edildi. TAK

Bu haber toplam 1850 defa okunmuştur