1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Girne'de atık sular DENİZE AKIYOR!
Girnede atık sular DENİZE AKIYOR!

Girne'de atık sular DENİZE AKIYOR!

Girne Atık Su Arıtma Tesisi’ne arıtma kapasitesinin artması için 2011 yılında yapılan ek iki havuz, yıllardır kullanıma konulmadığı için tesise gelen atık sular arıtılmadan denize akıyor.

A+A-

Didem MENTEŞ

Girne Atık Su Arıtma Tesisi’ne arıtma kapasitesinin artması için 2011 yılında yapılan ek iki havuz, yıllardır kullanılma konulmadığı için tesise gelen atık sular arıtılmadan denize akıyor. Havuzların içerisine gerekli tesisat yapılmaması nedeniyle, ön arıtma sisteminin yeterli çalışmadığı ve tesise gelen atıkların karşılanamayarak denize gittiği belirtiliyor.

Girne’nin artan nüfusuna karşın gelen suyun kapasiteni karşılamadığı, bu nedenle katı atıkların da denizin içinde birikmeye başladığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Girne Belediyesi Kanalizasyon Bölüm Amiri Ahmet Türker, 2008 yılında yapılan tesisin çalıştığını ancak kapasitesinin yetersiz olduğunu, şuanda gelen suyun 4’de 1 buçuğunun arıtılabildiğine bu kapasite üstünde gelen suyun arıtılamadığını ifade etti. Girne nüfusunun artmasının buna neden olduğunu aktaran Türker, tesise bağlı bin 100 metrelik derin deniz deşarjının çalıştığını bundan dolayı kıyılarda bir kirlilik yaşandığını ama belediyenin Sağlık Bölümü’nün düzenli olarak numuneler alıp kontrol yaptığı gerekçesiyle bir sıkıntı görülmediğini ifade etti.

200 metre küp suyun üstü arıtılamıyor

2008 yılında yapılan tesisin çalıştığını ancak tesisin kapasitesinin yetersiz olduğunu belirten Türker, Girne nüfusunun artması nedeniyle bu sıkıntının yaşandığını söyledi. 2011 yılında ekstra yapılan 2 havuz beton haznesine mekanik yatırım yapılmadığı için çalışmadığını ifade eden Türker, bu havuzların hiçbir zaman çalışmadığını, 2008’de yapılan tesisin çalıştığını aktardı.
Türker, bu havuzların çalışması için 2 milyon TL’lik bir bütçeye ihtiyaç duyulduğunu, bu iki havuzun çalışması halinde tam kapasitenin sağlanabileceğini ifade etti. Şuanda gelen suyun 4’de 1 buçuğunun arıtılabildiğine dikkat çeken Ahmet Türker, 2008’de yapılan ön arıtma tesisinin 200 metre küp suyu artabildiğini ancak bu kapasite üstünde gelen suyun arıtılamadığını ifade etti.

“Nüfus artıyor tesis kaldırmıyor”

2008’de yapılan tesis yapılırken, bugün 10 katlı binaların yapılacağının bilinmediğini ve Girne’nin nüfus açısından gidişatının  giderek artış gösterdiğini vurgulayan Türker, arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması için nüfusun tam belli olması gerektiğini kaydetti.

Tesisin denize bin 100 metrelik derin deniz deşarjı olduğunu söyleyen Türker, 2012 yılında beri bu deşarjın çalıştığını bundan dolayı kıyılarda bir kirlilik yaşandığını ama belediyenin Sağlık Bölümü’nün  düzenli olarak numuneler alıp kontrol yaptığını ve bir sıkıntı görülmediğini ifade etti.

 

Bu haber toplam 4207 defa okunmuştur