1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TC Merkez Bankası faiz arttırma kararı aldı...
TC Merkez Bankası faiz arttırma kararı aldı...

TC Merkez Bankası faiz arttırma kararı aldı...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulunu topladı. Merkez Bankası'ndan faiz kararı GLB borç verme faizi 300 baz puan artırıldı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulunu topladı. Merkez Bankası'ndan faiz kararı GLB borç verme faizi 300 baz puan artırıldı. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde bıraktı. Banka, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını ise 300 baz puan artışla yüzde 16,50'ye yükseltti. Merkez Bankası diğer faiz oranlarını ise sabit tuttu, para piyasalarını sıkılaştırma kararı aldı. Toplantı haberinin öncesinde 4.80 seviyesinde seyreden dolar, toplantı haberinin ardından 4.57'lere kadar geriledi.

Dolar kurunda hafta başından itibaren görülen artış sonunda Merkez Bankası’ndan faiz artışı geldi. Merkez Bankası dün saat 19.06’da olağanüstü toplandığını duyurdu.

Merkez Bankası’ndan 19.25’te yapılan açıklamada ise Geç Likidite Penceresi’nin 3 puan artırıldığı kaydedildi. Kararın ardından dolar kuru 4.56’ya kadar geriledi.

 

RİSKLERİ ARTIRMIŞTIR

Merkez Bankası’ndan gelen ilk açıklamada Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığı belirtildi. Faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada ise politika faizi yüzde 8’de sabit bırakılırken, Geç Likidite Penceresi yüzde 13.5’dan 16.5’a yükseltildi. Açıklamada, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükselişin genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığını dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

“Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.”

 

Toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)'ndan şu açıklama yapıldı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. 

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.


Erdoğan: Türkiye serbest piyasa ekonomisine bağlıdır

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

“24 Haziran seçimleri sıradan bir seçim değildir. Türkiye açısından çok daha farklı bir öneme sahip. Muhalefetin kurduğu ittifak taktik olarak kurulmuş olduğu görülüyor.

Aday listelerinin azı ya da fazlası olabilir. Ama samimi bir çalışma içinde olduk. 

Kurda yaşanan kısmi dalgalanma kesinlikle Türkiye'nin ekonomik gerçekleriyle uyumlu değildir. Ortada üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorun yok.  Dedikodulara kimse itibar etmesin. Seçimden sonra tedbirlerimizi çok farklı alacağız. Türkiye serbest piyasa ekonomisine bağlıdır. Mali disiplin sürecinden kimsenin şüphesi olmasın. Kendi yerli paramızı dövizle değişmeyelim.”


Yıldırım: İlave tedbirlerimizi alıyoruz, almaya devam edeceğiz

TC Başbakanı Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

"Türkiye, serbest ekonomi uygulayan bir ülkedir. Dolayısıyla bu durumun değişmesi söz konusu değildir. İlave tedbirlerimizi alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Hükümet iş başındadır, konularına hakimdir, mali politikalarda zerre kadar sapma yoktur.

Kuru kontrol edecek mekanizmalar bizdedir. Kurdaki hareketlilik konusu geçicidir, bir de konjonktüreldir.

İktidara talip oluyorsan, doların geçici dalgalanmasından bir çıkarcılık yapmak vatanseverlik değildir. Vatanseverlik, ülkeye sahip çıkmaktır, ülkemiz üzerinde oyun oynamaya çalışanlara hep birlikte karşı koymaktır. Enflasyonla kavgamız, mücadelemiz devam edecek.

Türkiye dünyaya entegre olmuş bir ülkedir. Hiç kimse Türkiye'nin kapılarını dünyaya kapamasını beklemesin. Öyle, 'kur sabitlenecekmiş, kambiyo sistemi değişecekmiş, sermaye müdahale edilecekmiş, paralara el konacakmış' akla ziyan dedikodular yayılıyor. Maalesef seçime giderken siyasi rakiplerimiz, 'dolar şu kadar oldu' diye neredeyse zil takıp oynamadıkları kaldı.

Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleriyle de ilişkilerimizin mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. Onlarla da sorunlarımız var. Sorunların kaynağı ne? Biz değiliz. Yani sizin ülkenizi, milletinizi parçalamaya çalışan, topraklarınıza göz dikmiş, istikrarsızlık getirmeye azmetmiş terör örgütlerine kol kanat gererseniz, 15 Temmuz darbesini yaptıranı baş üstünde ağırlarsanız Türkiye'den dostluk beklemeyin, kusura bakmayın." NTV

Bu haber toplam 4553 defa okunmuştur