1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hükümet 7 maddelik değişiklik önerilerini muhalefete iletti
Hükümet 7 maddelik değişiklik önerilerini muhalefete iletti

Hükümet 7 maddelik değişiklik önerilerini muhalefete iletti

Hükümet, belediyelerin birleştirilmesini öngören yasa tasarısındaki 7 maddede değişiklik yapmak istediği önerileri saatler sonra, az önce muhalefete iletti.

A+A-

SAAT: 01:10

Hükümet, belediyelerin birleştirilmesini öngören yasa tasarısındaki 7 maddede değişiklik yapmak istediği önerileri saatler sonra, az önce muhalefete iletti.


CTP'nin Kürsü eylemini sürdürdüğü Meclis Genel Kurulu'nda Hükümet milletvekilleri de kürsüye geldi, tansiyon yükseldi.

Bütün milletvekillerinin ayakta ve Meclis Kürsüsü ve etrafında olduğu birleşim devam, ediyor. Meclis düzeni bozulmasına karşın Meclis Başkanı Zorlu Töre oturumu kapatmamakta ısrar ediyor, UBP Milletvekilleri'ne söz hakkı veriyor.

Genel Kurul tartışmalarla devam ederken, yaşanan gerilim sonrası Meclis oturumuna 10 dakika ara verildi.

Dışarda da hareketlilik!
Meclis Genel Kurulu'nda gergin anlar yaşanırken, Meclis önünde de tansiyon yükseldi. Belediye emekçisi eylemciler Meclis kapısını zorladı, 'Birlik, Mücadele, Dayanışma', 'Hükümet istifa' sloganları attı.

Meclis'e verilen ara sırasında Meclis önüne çıkan CTP Milletvekilleri alkışlarla karşılandı.

Meclis aranın ardından yeniden toplandı

Meclis Genel Kurulu verilen aranın ardından yeniden toplandı. Muhalefet nisap yoklamasının ardından birleşime katıldı. Sözü İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler aldı.

Öztürkler: Burası mahkeme değil

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, yasayla ilgili Anayasaya aykırılık konusunda çok söylemler olduğunu ifade etti, “Burası bir mahkeme değil. Biz, kendi hukukçularımızla yaptığımız çalışmalarda Anayasa’ya uygun olduğunu, sunacağımız öneriler doğrultusunda yasallaşırsa Anayasa Mahkemesi’nden dönmeyeceği inancı vardır” dedi.

Öztürkler, 7 madde üzerinde değişiklik önerisi sunacaklarını dile getirdi.
“Biz gözümüz kapalı gitmedik. Sizlerin de önerilerine değer vererek değişimler yapmaya çalıştık” diyen Öztürkler, belediyelerin birleşim süreçlerinin kolay olmadığını dile getirdi.

Öztürkler, esas önemli adımın 51-95 sayılı Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın hayata geçmesi olduğunu belirtti.

Yeşilırmak: Anayasaya aykırı durum varsaydı, Hukuk Dairesi söylerdi

UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak, “Yasa tasarısında Anayasaya aykırı durum varsaydı, Hukuk Dairesi söylerdi” değerlendirmesinde bulundu.

Yeşilırmak, belediyelerin mevcut yapılarının hizmet vermeye müsait olmadığını da dile getirdi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya arasında UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Derya, Amcaoğlu’nun kadın vekillere maço tavır sergilediğini söyledi, “Bu maço tavırlarından usandım” dedi. Amcaoğlu ise Derya’ya cevap vermek istemediğini söyledi.

Amcaoğlu: Her ay sonu gırak gırak ediyorlar

Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu, mali yapısı sürdürülemeyen belediyelerinin başkanlarının burada olduğunu ifade ederek, “Her ay sonu gırak gırak ederler. Bu adım bu sıkıntıları aşmanın ilk adımı” dedi.

Amcaoğlu, 27 Kasım sonrasında 18 yeni belediye başkanının göreve başlaması ile birlikte 51-95 sayılı yasanın da hayata geçeceğini belirtti.

Belediyelerin birleştirilmesini öngören yasa tasarısını bir yol haritası olarak nitelendiren Amcaoğlu, “Sayılara takılmamak lazım” şeklinde konuştu.

Uluçay: Değişiklik gündeme geldi, komite üyeleriyle bilgi paylaşılmadı

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, sabahtan beri aynı konunun konuşulduğunu, ancak bir yol katedilmediğini belirtti.

Uluçay, Meclis’te bugüne kadar tartışmalı başka hususların yaşandığını hatırlattı, komiteden çıkan bir raporda Genel Kurul aşamasında değişiklik gündeme geldiğinde önceden bu değişikliklerin komite üyeleriyle paylaşıldığını söyledi.

“Sabahtan beri değişiklik olacağı söyleniyor. Komite üyelerine bu mutlak suretle verilmeli, görüşleri alınmalı” diyen Uluçay, “Yerel yönetimde reformdan bahsediyoruz. Reform böyle mi olur?” diye sordu.

Solyalı: Hükümet, anayasal düzene karşı hareket etme noktasında tercih yaptı

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, UBP-YDP-DP’nin siyasi bir tercih yaptığını, bu tercihin de ciddi tehlike barındırdığını söyledi.

Solyalı, hükümetin Kıbrıslı Türklerin demokratik değer ve laikliğine kadar anayasal düzene karşı hareket etme noktasında tercih yaptığını belirtti.

“Bu yasa tasarısı ne devedir, ne kuştur, ne birleştirir, ne kapatır, hiçbir şey yapmaz. Ortaya karışık, bir şeyler yaptığını iddia eder” şeklinde konuşan Solyalı, anayasanın güvence altına aldığı tüm özgürlüklere saldırı olduğunu vurguladı.

Solyalı, “Bu ısrarı anlatmak zorundasın. Anlamakta güçlük çekiyoruz” diyerek, “Yaratılacak kaosu bir adım geriye atıp, orta vadede bunu gerçekleştirmek için niye çabalamıyorsunuz?” diye sordu.

Belediyeler reformuyla ilgili dünyanın çeşitli ülkelerinin örnek alınabileceğini kaydeden Solyalı, örnek alınabilecek modellere değindi.

Solyalı, yasa maddeleri üzerinde bugün yapılacak her değişikliğin çok daha kötü etkilerinin olacağını anlattı, “Dünyadaki düzgün modelleri örnek alalım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Barçın: “Hükümet kurup bozmayı bıraksaydınız tüm bunları komitede çok güzel çalışacaktık”

Yasa tasarısındaki bazı maddelere değinen Barçın, belediyelerin birleştirilmesiyle özellikle mali sıkıntıların ortaya çıkacağını kaydetti, bu durumu bazı belediyelerin mali yapıları üzerinden örnekler vererek açıkladı. Lefkoşa Belediyesi’ne verilecek olan katkının azalacağını kaydeden Barçın, “Lefkoşa’dan ve Mağusa Belediyelerinden alınan bu katkıyı ‘Ey halk sen öde!’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Hükümetin belediyelerin birleştirilmesini öngören yasa tasarısındaki bazı maddelerde yapmak istediği değişikliklerin Meclis’te çalışıldığını dile getiren Barçın, “Hükümet kurup bozmayı bıraksaydınız biz komitede hem değişiklik yasa tasarısını hem de 51-95 sayılı yasayı çok güzel çalışacaktık.” dedi.

CTP Milletvekili Devrim Barçın, “198 sayfalık yasa tasarısında bize göre gayri-meşru Başbakan olan Ünal Üstel’in bir kelime bile yorumu yok ve biz bu yasa tasarısını görüşüyoruz” dedi.

Bilimsel veriler incelendiği zaman belediyelerin siyasi kriterlere göre birleştirildiğini kaydetti. Barçın “Kriterler çerçevesinde mali durum dikkate alınsaydı Mağusa Belediyesi’nin kapanması gerekirdi. Lurucina’nın ise kapanmaması gerekirdi. Kriterlere göre değerlendirme yapılmadı. Ne mali, ne kültürel, ne de turizm kriterleri değerlendirilmedi. Ülkesel fizik planını da adil şekilde dikkate almadınız. Siyasi kaygılarla kriterleri yaptınız. Köylerde bile belediyeleri alabilmek için değişiklik yaptınız.” dedi.

Barçın’ın kürsüdeki konuşması zaman zaman Olgun Amcaoğlu ve Emrah Yeşilırmak’ın yorumlarıyla kesildi.

Haber güncellenecek...

Bu haber toplam 3747 defa okunmuştur
Etiketler :