Kıbrıs Rum Elektrik İdaresi iflas tehlikesinde
Fileleftheros “AİK’in Çöküş Sürecinden Korkuluyor... Elektrik İdaresi Tüketimin Artması İçin Elektrik KDV’sini Düşürme İlan Ediyor”
Kıbrıs Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) ucuz bir süreç izlemekte olduğu, özlü bir değişiklik olmaması halinde iflas edebileceği, böyle bir durumda da Kıbrıs Rum ekonomisinin tamamını peşinden sürükleyebileceği ifade edildi.
Fileleftheros “AİK’in Çöküş Sürecinden Korkuluyor... Elektrik İdaresi Tüketimin Artması İçin Elektrik KDV’sini Düşürme İlan Ediyor” başlıklı haberinde AİK’in iflas sürecinde olduğunun, 2013 bütçesinin görüşüldüğü Rum Meclisi Maliye Komitesi’nin dünkü toplantısında dile getirildiğini yazdı.
Habere göre toplantıda konuşan İdare Yönetim Kurulu Başkanı Haris Çuris, beklenen gelişmelerin AİK’in karını, çalışmalarının devamını tehlikeye sokacak şekilde daralttığını vurguladı. Tasarruf tedbirlerine de değinen Çuris buna karşılık; elektrik tüketiminden kaynaklanan borçların, tüzel kişilerin iflas etmesi ve şirketlerin tasfiyesi durumlarına öncelik verilerek ödenmesi, RMMO Deniz Üssü’nde meydana gelen patlama sonrasında kiralanan jeneratörlerin ikinci kira dönemi için Hristofyas hükümetinin taahhüt etmesine karşın ödemediği 24 milyon Euro’nun verilmesini istedi.
Gazete AİK’in, tüketim miktarının artması ümidiyle, elektrik enerjisine uygulanmakta olan yüzde 18 düzeyindeki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) azaltılmasını memnuniyetle kabul ettiğini de yazdı. Politis “AİK’ten Tehlike Çanları” başlıklı haberinde, AİK’in eskiden beri bilinen mali sorunlarının, elektrik tüketiminin dramatik düzeyde azalması, elektrik faturalarının tahsil edilememesiyle birlikte daha da kötüleştiğini yazdı. Gazete AİK’in; KDV indirimi dışında ayrıca Vasiliko’daki tesisleri kullandığı için Rum Limanlar Başkanlığı’na ödemesi gereken yıllık 2 milyon Euro liman harcının ve yine İdare tarafından tarım politikası için verilmekte olan ve yılda 1 milyon Euro’ya ulaşan (tarımsal elektrik enerjisi) ödeneğinin kaldırılmasını da talep ettiğini yazdı. Gazete AİK’in 2013 bütçesinin 1,06 milyar Euro gider ve 1,09 milyar Euro gelir öngördüğünü, 2012 bütçesinde öngörülen gelirin 1,2 milyar Euro gelir ve 1,2 milyar Euro gider olduğunu belirtti. İdare bütçesinde 34 milyon Euro fazla görünmesine karşın bütçesinde görünmeyen kredi ödemeleri için 46 milyon Euro’ya ihtiyacı olduğunu, 2013’te ödemesi gereken 20 milyon Euro da kredi faizi olduğunu kaydeden gazete AİK’in uzun vadeli kredilerinin 434 milyon, buna ilaveten bankalar tarafından uzatılmış 175 milyon Euro borcu bulunduğunu yazdı. (tak)