1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Emek sömürüsüne karşı sendikalı ol!”
“Emek sömürüsüne karşı sendikalı ol!”

“Emek sömürüsüne karşı sendikalı ol!”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kıbrıs Medya Grubu’ndan dört kişinin işten çıkarılmasını protesto etti.

A+A-

Açıklamada, medyadaki emek sömürüsüne karşı basın emekçilerine sendikalaşma çağrısı yaparken, hükümete de basın örgütlerinin medya sektörünü iyileştirmeye yönelik taleplerini ciddiye alarak uygulaması gerektiğinin altını çizdi.

DEV-İŞ’in basın açıklamasının tam metni şöyle:

Kıbrıs Medya Grubu’nda çalışan 4 basın emekçisinin geçtiğimiz gün ‘ekonomik tedbirler’ gerekçesiyle işten durdurulması medyanın üzerinde durulmak istenmeyen gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi: Gerçeklik vitrindeki gibi değil!

Gösterişli ekranlar, şaşalı manşetler, bir yığın ağdalı sözcüğün ve gösterişin arkasında gecesi gündüzü iç içe geçerek çalışan, emeğinin karşılığını alamayan, sosyal yaşantısı altüst olan, patronundan sistematik olarak psikolojik baskı ve yıldırma gören, geleceksizleştirilen ve güvencesiz çalıştırılan genelde özel sektör, özelde ise basın emekçileri ve onlara yaşattırılan emek sömürüsü var! Medyanın görünmeyen yüzü, emek sömürüsüyle ilgili olarak istisnalar dışında medyanın görünen yüzlerinin genel eğilimi söz konusu gerçekliği inkar etmek veya hiç yokmuş gibi her şeye ‘güllük gülistanlık’mış gibi devam etmektir. Kıbrıs Medya Grubu’nda 4 emekçinin işlerine son verilmesi medya patronlarının bu yapay ‘güzelliğini’ darma duman etmiştir.

Bu noktada DEV-İŞ olarak medyadaki sıkıntıların iki noktada düğümlendiğini düşünmekteyiz. Bunlar devletin ve hükümetlerin medya sektörünü iyileştirici önlemler almaması ve yerel gazetelere gerektiği önemi göstermemesi; ikincisi ise basın emekçilerinin sendikasız çalıştırılması ve medya patronlarının bunun önündeki engelidir.

Hükümet, başta Gazeteciler Birliği olmak üzere medya alanındaki örgütlerin medya sektörünün iyileştirilmesine yönelik taleplerini ciddiye almalı ve uygulamalıdır. Demokratik kitle örgütlerinden gelen tüm seslere kulağını tıkayan Maliye Bakanlığı ve hükümetin bileşenlerinin bu tavrı artık tahammül edilmez olmuştur.

Öte yandan sadece medya alanında ekonomik iyileştirmeler yapılması basın emekçilerinin sorunlarını gidereceği anlamına gelmemektedir. Bugünkü haliyle basın emekçilerinin örgütsüzlüğü ve sendikasız çalışması bugün Kıbrıs Medya Grubu’nda olduğu gibi hayatlarını patronların iki dudağı arasından çıkacak kelimelere indirgiyor. Güvencesiz, en temel sosyal haklardan yoksun bir şekilde çalışan basın emekçilerinin gerek çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerekse de hayat standartlarının yükselmesi sendikalı olmalarına ve çalıştıkları kurumlarda toplu iş sözleşmeleri yapılmasına bağlıdır.
Hükümet sendikalaşmayı engelleyen medya patronlarına yönelik ciddi yaptırımlar uygulamalıdır. Tüm basın emekçilerine sendikalarına sahip çıkmaya, sendikalarını toplu iş sözleşmesi hakkı için zorlamaya  ve sendikalaşmaya çağırıyoruz.


DEV-İŞ Basın Bürosu

Bu haber toplam 1233 defa okunmuştur