Baz istasyonları için uluslararası denetime vurgu
BTHK: “Baz istasyonları uluslararası standartlarda denetleniyor. sağlığı etkileyen sonuç alınmadı”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) ülke genelindeki baz istasyonlarını uluslararası standartlarda denetlediğini, amacın, olmazsa olmaz iletişim araçlarının denetimleriyle insan sağlığını korumak olduğunu belirterek, devlet olarak görevlerinin; iletişim hizmetini vatandaşlara en iyi ve sağlık odaklı bir şekilde sunmak olduğunu vurguladı.
BTHK Başkanı Kadri Bürüncük de, kurum olarak baz istasyonlarını uluslararası standartlarda, en gelişmiş teçhizat ve uzmanlaşmış teknik ekiple denetlediklerini belirterek, ölçümlerde insan sağlığını etkileyen ve sınırı aşan sonuç alınmadığını, sınıra yaklaşan operatörlerin ise uyarıldığını ve hemen düzeltildiğini ifade etti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bugün BTHK tarafından düzenlenen basını kurumun çalışmaları ile ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı. Basın toplantısında bakanlık yetkilileri ile kurum yönetim kurulu da hazır bulundu.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, basına kurum, kurum çalışmaları, denetimler ve ölçümler hakkında bilgiler vererek, ülke genelinde 48 bin farklı noktada ölçümler yapıldığını, bu ölçümlerin sürekli ve seçilmiş, okullar, hastaneler, şehir içleri gibi önemli noktalarda yapıldığını belirtti.
Bürüncük, kontrollerin sürekli yapıldığını, bu ölçüm sonuçlarının www.bthk.org adresinden izlenebileceğini, ülke genelindeki 563 baz istasyonunun 335 tanesinin denetimlerinin tamamlandığını, bu çerçevede 335 baz istasyonunda 500 bin civarında uluslararası standartlara uygun ölçüm yapıldığını ve sağlık açısından sınırı aşan sonuç alınmadığını söyledi.
Kurum personelinin de eğitimlerinin Türkiye’de yapıldığını, personelin kendini yetiştirdiğini, geliştirdiğini, eğitimlerini başarıyla tamamladığını ifade eden Bürüncük, denetimlerin rastgele seçilen baz istasyonlarında sürekli yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini, ayrıca vatandaşlardan gelen taleplerin de değerlendirildiğini ve vatandaşlarla birlikte ölçümlerin yapıldığını anlattı.
Bürüncük, ayrıca gittikleri bölgelerde ölçümlere bölge muhtarlarını da davet ettiklerini ve muhtarları bilgilendirdiklerini kaydetti.
Kurum başkanı Bürüncük’ün ardından BTHK uzmanları, kurumun çalışmaları, işleyişi, denetimler ve ölçümler hakkında sunum yaptı, kurumun vizyonunun; KKTC’deki bilgi ve haberleşme sektörünü rekabetçi, yenilikçi ve uluslararası kalite standartlarında düzenleyerek bilişim ekonomisini oluşturmak olduğunu vurguladı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, kurumun donanımlı bir biçimde gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bugünkü basın toplantısının, vatandaşların baz istasyonlarından dolayı sağlık açısından yaşadığı endişeleri ortadan kaldırmak ve BTHK’nın ne işe yaradığını göstermeyi amaçladıklarını söyledi.
Taçoy, kurumun, bilişim alanını geliştirmek için uluslararası standartlarda insan sağlığını da düşünerek ve tüketicileri koruyarak çalışan bir kurum olduğunu belirterek, kurumun, yasanın kendine verdiği güçle vatandaşların haklarını koruduğunu ve iletişim ile ilgili her konuda vatandaşa yardımcı olabileceğini kaydetti.
Sağlık konusunun ana tema olduğunu vurgulayan Taçoy, denetimlerde amacın, baz istasyonlarının insan sağlığına etkisini ortaya çıkarmak olduğunu kaydetti.
Amacın; olmazsa olmaz iletişim araçları için gerekli olan baz istasyonlarının insan sağlığına etkilerinden korunma olduğunu belirten Taçoy, baz istasyonlarını kuran kişiler ve denetimlerini yapan uzmanların da bu ülkede yaşadığını, bu bilinçle yapılan denetimlerin gerçekliliğine herkesin inanması gerektiğini, bu konudaki denetim sonuçlarının da kurumun internet sayfasından şeffaf bir şekilde görülebileceğini, çünkü aletin direk olarak verileri buraya yüklediğini, sonuçları değiştirme gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.
Taçoy, vatandaşların BTHK verilerine güvenmesini isteyerek, sağlığa ayrı bir önem verdiklerini, iletişimin sağlığı bozmak için değil, vatandaşların dünyadaki tüm olayları yakından takip etmesi ve yaşam kalitesi için en önemli araç olduğunu belirtti.
Halkın, cep telefonlarına yapılan zamları haksız bulduğu tartışmalarına da değinen Taçoy, bu konuda operatörlerle görüşeceğini, hem vatandaşlardan hem de operatörlerden yana tavır koyacağını, tarifeler, promosyonlar veya karşılıklı operatör görüşmelerinin düzenlenebileceğini kaydetti.
Tüm iletişim sektörünün bakanı olduğunu söyleyen Taçoy, her kesime eşit mesafede olarak ve Telekomünikasyon Dairesi'nin de hizmetlerini geliştirerek, halk yararına plan projelerle hizmetin en iyi şekilde verilmesi için tedbirler alınacağını söyledi.
Taçoy, çağın iletişim çağı olduğuna da vurgu yaparak, iletişimsiz hiçbir şeyin olamayacağına işaret etti ve iletişim konusunda üzerine düşeni yapmanın, devletin görevi olduğunu kaydetti.
(tak)