1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sayıştay Başkanı’ndan ‘tahsisat’ (ödenek) talebi…
Sayıştay Başkanı’ndan ‘tahsisat’ (ödenek) talebi…

Sayıştay Başkanı’ndan ‘tahsisat’ (ödenek) talebi…

Sayıştay Başkanı Osman Korahan, “Sayıştay’ın daha etkin ve verimli çalışabilmesi” için hazırlandığını ifade ettiği Yasa Tasarısı’nı, “Cumhuriyet Meclisi’nde ivedilikle görüşülmesi” talebiyle UBP-DP Azınlık Hükümeti Başbakanı Hüseyin Özgürgün’e gönderdi.

A+A-

Meltem SONAY

Sayıştay Başkanı Osman Korahan, ‘Sayıştay’ın daha etkin ve verimli çalışabilmesi’ için hazırlandığını ifade ettiği Yasa Tasarısı’nı, ‘Cumhuriyet Meclisi’ne ivedilikle görüşülmesi’ talebiyle Azınlık Hükümeti Başbakanı Hüseyin Özgürgün’e gönderdi.

Yasa tasarısında özellikle ‘tahsisatlara’ (ödeneklere) ilişkin talepler dikkat çekti.

Sayıştay Başkanı,% 10 olan tahsisat oranının yüzde 19’a çıkarılmasını istiyor!

Sayıştay Başkanı Osman Korahan’ın imzasıyla 4 Mayıs 2016 tarihinde Başbakan Özgürgün’e gönderilen Yasa Tasarısı’nda, Mevcut düzenlemede tahsisat oranı(sabit maaşa eklenen ek ödenek oranı)  yüzde 10 olan Sayıştay Başkanı’nın tahsisat oranının yüzde 19’a çıkarılması öneriliyor.

Mevcut düzenlemede tahsisat oranı yüzde sıfır olan Sayıştay Üyeleri için ise, yüzde 15 tahsisat öngörülüyor.
Sayıştay denetçilerine de vergiden muaf yüzde 7 tahsisat önerildiği gibi, tüm bu tahsisatların emeklilik amaçları bakımından da dikkate alınması düzenleniyor.

Birikim Özgür: “Sayıştay Başkanı’na Başbakan kadar tahsisat oranı!”

%19’a çıkarılması önerilen Sayıştay Başkanı’nın tahsisat oranının, Başbakan’ın tahsisat oranı ile eşit olduğuna vurgu yapan Maliye eski Bakanı, CTP Milletvekili Birikim Özgür, Sayıştay Üyeleri için önerilen yüzde 15 tahsisat oranının da bakanların tahsisat oranı ile eşit olduğuna işaret etti.
Birikim Özgür, Sayıştay Başkanlığı tarafından hazırlandığı anlaşılan bu tasarıda, personel harcamalarına ilişkin ek mükellefiyet yaratıcı unsurlar bulunduğunun altını çizdi.

“Bu değişiklikleri hayata geçirecek bir hükümet, Sayıştay Başkanlığı’nı avucunun içine almış olacak”

“Çalışanların hakları ile ilgili en duyarlı parti konumundaki CTP iktidarda iken bu duyarlılığını ülkenin makroekonomik göstergeleri ve bütçenin fiili durumu ile sentezleyerek ele almayı başarmış ve bütçede yüzde 80 olan personel harcamalarını daha da artırmamak adına tek bir kesime dahi tahsisat vermemişken UBP-DP azınlık hükümeti kurulur kurulmaz böylesi bir tasarının hükümete sunulması tek bir şekilde açıklanabilir” diyen Özgür, bu değişiklikleri hayata geçirecek bir hükümetin, Sayıştay Başkanlığı’nı avucunun içine almış olacağına vurgu yaptı.
“Farklı bir anlatımla, Sayıştay, hükümetin emrine amade olacaktır.T eklif böylesi bir tekliftir” diyen Özgür’ün ifadeleri devamla şöyle:
“Hükümet bu tasarıyı ileriye taşırsa personel harcamalarına ilişkin ek mükellefiyet oluşturabilecek birtakım popülist uygulamalar hususunda Sayıştay Başkanlığı’nın kitabına uydurup olur vermeyeceğini kim iddia edebilir? Bu buzdağının görünen kısmıdır.
Buzdağının görünmeyen kısmında ise “Sayıştay üyelerine var da bize yok mu?” şeklindeki sorgulamalar ağırlık kazanacak ve “hak” söylemi farklı boyutlara taşınacaktır.
Bu da oluşacak toplumsal dinamiklerle siyaseten içinden çıkılması çok güç yeni bir tablo ile bizi karşı karşıya bırakacaktır”.

Yasa Tasarısı’nda başka neler var?

‘Emeklilik yaşı, ‘Yargıçlar’ gibi…’

Sayıştay Başkanı’nın ivedilikle görüşülmek üzere Azınlık Hükümeti Başbakanı Özgürgün’e gönderdiği Yasa Tasarısı’nda, Sayıştay Başkanı’nın Görevleri’ne ilişkin maddeden, ‘Her türlü askeri harcamaları yalnızca saymanın göreve başladığı tarih ile görevinden ayrıldığı tarih arasındaki dönem hesapları noktasından denetler’ hükmünün çıkarılması da öngörülüyor.
Yasa Tasarısı, mevcut Yasa’da 60 olan Sayıştay Başkanı’nın emeklilik yaşının ‘Yüksek Mahkeme Yargıçları ve Yargıçlar’ın emeklilik yaşı ile aynı olmasını öngörüyor, yani 60’tan 65’e çıkarılmasını düzenliyor.

‘Sayıştay bütçesine ilişkin iş ve işlemleri Sayıştay Başkanı yürütür”

Sayıştay Yasası’nın Bütçe ile ilgili kısmına ‘Sayıştay ‘Mali Bağımsızlığa’ sahiptir’ hükmünün eklenmesini öngören Yasa Tasarısı, ‘Sayıştay bütçesine ilişkin iş ve işlemleri Sayıştay Başkanı yürütür ve Bütçe Yasası kurallarına bakılmaksızın ayrılan ödenekler Sayıştayca ÖZERK biçimde kullanılır’ hükmünün de eklenmesini düzenliyor.

Sözleşmeli Personel ve İşçi İstihdamı da yapılacak!

Yasa Tasarısı, esas Yasa’ya ‘Sözleşmeli Personel ve İşçi İstihdamı’nı da eklenmesini de düzenliyor. Tasarıda Esas Yasa’ya eklenmesi öngörülen 42. Madde ile ‘Sözleşmeli Personel ve İşçi alımı’ da istendi. İstihdam koşulları Sayıştay Başkanı’nca belirlenecek istihdam, hey yıl yapılabilecek. Sözleşmeli Personele Sayıştay Başkanı’nın uygun görmesi halinde kamu görevlilerine uygulanan kıstaslar çerçevesinde ek çalışma ödeneği devredilebilecek.
Geçici Maddelerle, mevcut Sayıştay Başkanı ve Üyeler de garantiye alınıyor.

Bu haber toplam 4448 defa okunmuştur